Ülkede yaygın olarak kullanılan, hemen hemen her evin çatısında bulunan ve halk dilinde sıcak su  paneli olarak bilinen termal ısıtma sistemleri ve hakkında Kıbrıs Postası’ndan Rahmican Çalışkan'a konuşan Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu – Türkiye Bölümü (GÜNDER) Genel Sekreteri ve Solar enerji uzmanı Faruk Telemcioğlu,KKTC’nin konumu ve güneş zenginliğine değinerek, Kuzey Kıbrıs’ın dünyada güneşlenme gücü en verimli yerlerden olduğunu söyledi. KKTC’deki termal sistemleri kullanımını da ele alan Telemcioğlu, güneş enerji sistemi kullanımını Kıbrıs’tan öğrendiklerini belirterek, Türkiyeli bir çok sanayicinin güneş enerjisi, sıcak su sistemlerini Kuzey Kıbrıs’ta gördüğünü ve Türkiye’ye dönüşünde de sektöre girdiğini ifade etti.

“KUZEY KIBRIS’IN KİŞİ BAŞI GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMINDA DÜNYADA EN ÜST SIRALARDA”

KKTC’nin sadece elektrik değil sıcak su, ısıtma konusunda da çok önemli avantaja sahip olduğunun altını çizen FarukTelemcioğlu, Kuzey Kıbrıs’ın kişi başı güneş enerjisi kullanımında dünyada en üst sıralarda olduğunu anlattı.

Öte yandan KKTC’deki elektrik üretimine de değinen Faruk Telemcioğlu, Kuzey Kıbrıs’ın gelecekte elektrik üretiminde de kendine yeterli bir düzeye geleceğini söyledi.