Gamze Pİr Baykur
 
Mersin’den 2016 yılı içerisinde temin ettiği Mohammad Abdulvahat adına düzenlenmiş sahte Suriye pasaportu ile 23 Aralık 2016 yılında kaptanı olduğu “Chrisdull” isimli gemiyle Mağusa’ya gelen ve muhaceret memuruna sahte pasaportu ibraz ederek karaya çıkış izni alan sanık Mohammad Diab dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. “Sahtelenmiş resmi belgeyi tedavüle sürme”, “Başkasının kimliğine bürünme” ve “Sahte davranışla kayıt temin etme” davalarından itham edilerek suçlu bulunan sanık Diab 4 ay hapis cezasına mahkum edildi.
 
Sahte pasaportla geldi, güneye geçmek istedi

“Chrisdull” isimli geminin kaptanı sanık Mohammad Diab, 206 yılı içerisinde Mersin’de bulunduğu esnada temin ettiği Mohammad Abdulvahat adına düzenlenmiş sahte pasaportu tasarrufuna alarak 23 aralık 2016 yılında konu gemi ile Mağusa Limanı açıklarına gelmiş ancak “Chrisdull” isimli gemi fırtınadan dolayı sürüklenerek Palm Beach sahilinde kayalıklara oturmuştu. Sanık Diab ise muhaceret görevlisine tasarrufunda bulundurduğu sahte pasaportu ibraz ederek karaya çıkış izni almıştı. Karaya oturan geminin kurtarılması mümkün olmayınca sanık Diab gemide kalmaya başlamış ancak 2017 yılı Mayıs ayında parası bittiği için güney Kıbrıs’ta kalan Asad Alofla ile irtibata geçerek Güney Kıbrıs’a gitmek için 450 Euro’ya anlaşmıştı. 8 Mayıs 2017 tarihinde ise sanık Diab ile Asad Alofla Ercan Havaalanında buluşmuş ve sanık Alofla’nın arabası ile Beyarmudu’na gitmişti. Beyarmudu’na giden sanık arabadan inerek tellerden atlayıp güneye geçmek isterken görevli bir polis tarafından yakalanmıştı.
 
Suçlu bulundu

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, sanık Mohammad Diab’ı itham edildiği davalardan suçlu bularak mahkum ettiğini açıkladı. Sanık Diab’ın mahkum olduğu “Sahtelenmiş belgeyi tedavüle sürme” suçunun ciddi, ağır ve yaygınlaşan suçlardan olduğunu belirten Esendağlı, davaların ciddiyetini, vahametini, ağırlığını ve kamu menfaatinin korunmasına ağırlık verilmesi gerektiğini beraber değerlendirdiklerini ifade etti. Esendağlı, sanığın aleyhine ve lehine olan hususları beraber dikkate aldıktan sonra sanığı 4 ay hapis cezasına mahkum etmeyi uygun ve adil bulduklarını açıkladı.