Havadis'ten Duygu Alan'ın haberine göre, Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, 4 yıllık görev süresinde belediyeyi borç yükü altına koymadıkları gibi yaklaşık 2 milyon TL geriye dönük borç ödediklerini söyledi. Güngördü, belediyenin şuanda sadece Vergi Dairesi’ne geçmiş dönemden kalma 20 milyon TL civarında bir borcu olduğunu kaydetti.

Güngördü, 4 yıllık görev süresinde hayata geçirilen en büyük ve önemli projenin Girne-Çatalköy Ortak İmar Planı olduğunu belirterek planın resmen yürürlüğe girdiği 16 Şubat 2018 tarihinden itibaren Girne’de emirnameler döneminin kapandığını söyledi.

Nidai Güngördü, süreç içerisinde birçok projenin hayat bulduğunu önümüzdeki dönem için de hayata geçirilmesi planlanan bir çok proje olduğunu kaydetti.

Güngördü özelleştirme ile ilgili hadiselerin muallakta kalması sebebi ile pis su ve arıtma konusunda çok büyük adım atamadıklarını kaydetti.

Arıtma tesisinde ciddi kapasite artırımı yapılabilmesi ve denize deşarj edilen suyun kalitesinin arttırılması için yaklaşık 8 milyon euroya ihtiyaç olduğunu belirten Güngördü, “Önümüzdeki dönem arıtma tesisi ile ilgili çok ciddi bir projeye adım atacağız. Gerekirse belediye tüm yatırımları durdurup bu tesis için gereken kaynağı oluşturacağız” dedi.

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, 4 yıllık görev süresinde hayata geçirilen projeleri ve hedeflerini anlattı.

Soru: Girne Belediyesi’ndeki 4 yıllık görev sürenizde hayata geçirdiğiniz projeler nelerdir?

“Emirnameler dönemi kapandı”

Güngördü: Mayıs 2010’da merkezi hükümet bir kararla Girne’de bir imar emirname değişikliği yaptı ve bölgede 10 katlı binalara kadar izin verilmeye başlandı. 2015 yılı içerisinde merkezi hükümete çeşitli tarihlerde sözlü ve yazılı olarak bu imar uygulamasının Girne’de sürdürülebilir olmadığını söyledik kentin kurtuluşunun imar planında olduğunun altını çizdik. İmar planına geçmeden bir ara formül olarak kat sayısını 7 kat, mahalle aralarındaki binaları da 5 kat ile sınırlandırdık. 10 katlı bina dönemini kapattık ama bu kurtuluş değildi ve hedefimiz imar planıydı. Çeşitli yazışmalar sonunda Şubat 2016’da Girne İmar Planı’na start verdik ve bir adım daha attık. ‘Girne ile Çatalköy Belediyesi arasında coğrafi olarak çok yakın bir temas var’ dedik. Çünkü en büyük baskı Çatalköy’deydi, gerek üniversite gerekse otel hareketleri bu noktalardaydı. Çatalköy Belediyesi başkanı ve meclis üyeleri de bizimle ortak hareket etme noktasında karar ürettiler. Plan çalışması Girne-Çatalköy Ortak İmar Planı Çalışması olarak başladı. Bu bizim, bu şehir için yapabileceğimiz en büyük projelerden biri, hayati bir konuydu. Bu kentin altyapısı, trafik, otopark sorunu var. Bu kentte insan başına düşen yeşil alan miktarı dünya normlarının çok altında. Bu planda çoğu kesimlerin ve halkın büyük çoğunluğunun desteğini de aldık. Süreçte Girne Belediyesi 2 şehir plancısını işe alarak 24 ay boyunca her türlü maaşları belediye tarafından ödenmek şartı ile Şehir Planlama Dairesi’nin hizmetine verdi. Bilgisayar donanımındaki eksikliklerini tamamladık. 19 Ocak’ta birleşik kurul toplandı ve bu kurulda Çatalköy Belediye Meclisi ve Girne Belediye Meclisi bizlere planı onaylamamız yönünde yetki verdi. Kaymakamlık temsilcisi olumlu onay vermedi. 7 Ocak’ta genel seçim oldu, bekleme sürecine girdik. B Bu arada Şehir Planlama Dairesi İçişleri Bakanlığı’na bağlandı. İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ile konuyu görüştük o da bizi dinledikten çok kısa süre sonra planın resmi gazetede yayınlanmasını sağladı. 16 Şubat 2018 tarihinde plan resmen yürürlüğe girdi. Girne’de emirnameler dönemi kapandı. Bu arada planda emeği geçen, destek veren herkese çok teşekkür ederiz.

“20 yıl yeni 5 yıldızlı otel ve üniversite inşa edilemeyecek”

Girne-Çatalköy Ortak İmar Planı’nda okul ve hastane yerini belirledik. Plana göre maksimum kat yüksekliği 5. Kamusal ağırlıklı bir plandır. Kamu binaları için yerler ayrıldı. Hali arazilere artık ancak kamusal alandaki yatırımlar yapılabilir. Bu plan 20 yıl yürürlükte kalacak. İlk 20 yılda yeni üniversite ve 5 yıldızlı otel düşünmüyoruz. Düşündüğümüz otel 150 misafir kapasiteli butik oteller olacak. Bu anlamda da önemli ve radikal bir karar alınmış oldu. Planda vatandaşın günlük hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler de var. Konut bölgesi ile ticari alanlar ayrıldı. Konut bölgelerinde eğlenceye yönelik faaliyetler olmayacak. Var olanların el değiştirmesi halinde de iş yeri izninin yenilenip yenilememe yetkisi idareye geçti. Evlerin odaları ticaret amaçlı kullanılamayacak. Küçük sanayi tipi işletmelerin de sanayi bölgelerine taşınması konusunda teşvik edici tedbirler alınması lazım. Plan, planın ana ruhuna aykırı düzenlemeler yapılmaksızın 5 yılda bir revize edilecek.

Soru: Girne Antik Liman her zaman tartışma konusu oldu. Antik Liman ile ilgili bir projeniz var mı? Size göre, kurtuluş nedir?

Güngördü: Girne Antik Liman, kanayan bir yaradır. Bu hükümetin artık karar vermesi lazım. Girne’deki insanlar isyan noktasında. Bu insanlar limanı daha çok kullanmak istiyor. Beni bir gurup öğretmen ziyaret etti. Limana sahip çıkmak istediklerini ve bir eylem yapmak istediklerini söyledi. Talepleri ise limandaki tüm disiplinlerin belediyenin kurallarına uygun olması, yönetimin belediyeye geçmesi. Biz tabiî ki taşın toprağın tapusunu istemiyoruz. Limanın durumunun bugünkünden daha iyi bir duruma gelmesi için belediye öncülüğünde bir komite oluşturulmasını önerdik. Belediyenin gerek maddi imkanları gerekse teknik donanımları yeterlidir. Ancak bu hususta ısrarlı olmamıza rağmen olumlu sonuca ulaşamadık.

Soru: Girne’de kanalizasyon sorunu da yılların kanayan sorunu. Bu hususta çözüm planınız nedir?

Güngördü: Türkiye’den su geldi ve protokol imzalandı. Bu protokolde her şey detaylı bir şekilde yer almaktadır. Bir geçiş sürecinden söz edildi ama bu geçiş süreci maalesef kalıcı oldu. Belediyelerin elleri kolları bağlandı. Kendi öz kaynaklarımızda şebekeyi yeniledik. Paslı ve asbest borularda iyileşme yapıldı. Ancak pis su ve arıtma konusunda çok büyük adım atamadık nedeni de özelleştirme ile ilgili hadiselerin muallakta kalmasıdır. Bizim arıtma tesisinde ciddi kapasite artırımı yapabilmemiz ve kentin nüfusuna yönelik bir arıtma tesisinin yapılabilmesi, denize deşarj edilen suyun kalitesinin arttırılması için yaklaşık 8 milyon Euroya ihtiyacımız var. Kapasitenin bir miktar arttırılabilmesi için 2 milyon TL’lik bir ihaleye çıktık, bugün yarın sonuçlanır. Yağmur suyu drenajı konusunda tüm çalışmalarımızı öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Bölgemizdeki 3 önemli gölet kaymakamlığın bilgisi dahilinde belediyenin maddi katkıları ile temizlendi. Su baskınların önüne geçilmiş oldu. Aslında bu konuda sorumluluk Su İşleri Dairesi’nde ancak bu konuda daire hiçbir çaba harcamadı.

Soru: Girne Belediyesi’nin sürdürülebilir bir mali yapısı var mı? Belediyeyi devraldığınızda mali sorunlar nelerdi? Bu sorunların ne kadarı aşıldı?

Güngördü: Belediyemizin bugünkü mali yapısı iyi, herhangi bir sorunumuz yoktur. Geçmişte 73 kişi sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımı yapılmaksızın çalıştırıldı. Biz görevi devraldıktan sonra yaklaşık 2 milyon TL geriye dönük borç ödedik. Vergi Dairesi’ne 15-16 yıl boyunca hiç borç ödenmemiş olduğunu gördük. Biz kendi dönemimizde Vergi Dairesi’ne güncel yatırım yaptık. Belediyenin şuanda hiçbir bankaya borcu yoktur. Belediyenin şuandaki tek borcu, geçmiş dönemden kalan yaklaşık 20 milyon TL’lik vergi borcudur.

Soru: Belediyelerin gecikmiş kamu borçlarının tahsili 2020 yılına kadar ertelendi. Bu süreçte sizce yapılması gereken nedir?

Güngördü: Bazı radikal kararlar alınmalıdır. Bugün emlak vergi metrekare başına 1 TL’dir. Bu çok gülünç bir rakamdır. Emlak vergileri arttırılmalı. Belediyenin tüzüklerinin önünün açılacağı yasaların düzenlenmesi lazım. Ceza yetkilerimizin düzenlenmesi gerekmektedir. Belediyelerin öz kaynak gelirleri arttırılmalıdır. Eğer Belediyeler Birliği, İçişleri Bakanlığı ve Meclis gerekli düzenlemeyi yapmak için fırsat bulursa 24 ay önemli bir süre. Öte yandan borçların faizi işlemeye devam edecek. Bence son 2 yıl bu faizlerin durdurulması gerekmektedir. Aksi halde bu düzenlemeler yapılsa da bir faydası olmayacaktır.

Soru: Hükümetten beklentileriniz nelerdir?

Güngördü: Belediye Personel Yasası’ndaki sorunların giderilmesi lazımdır. 652007 sayılı Belediye Personel Yasası’nda bazı amir yükümler vardı. Atama ve sınav tüzükleri yapılacaktı ama yapılmadı. Bu tüzükler yapılmadığından belediyelerde işlerin yürütülmesi anlamında idari yönden de sorunlar yaşanmaktadır. Bu konuda popülist yaklaşımlar içinde olunmamalıdır.

Soru: Belediyelerin sayısının azaltılması konusunda görüşünüz nedir?

Güngördü: Ben belediyelerin sayısının azaltılmasına olumlu bakıyorum. Ülkede toplamda 12 civarında belediyenin hizmet vermesinin yeterli olacağını düşünüyorum.

Soru: Hedefleriniz nelerdir?

Güngördü: Bu dört yıllık sürede yapabileceklerimizin en iyisini yapmaya çalıştık. İlk hayvan barınağını yaptık. Eski trafo binasını sanat galerisi olarak kazandırdık. İş araçlarına 2 milyon TL’lik yatırım yaptık. Göreve geldiğimizde yolları süpüren sadece 2 araç vardı şuanda 7 adet aracımız var. Çöp kamyonlarımızda sürekli takviyeler yapılıyor. 10 kamu okuluna 2.2 milyon TL’lik yatırım yaptık. 8.5 km uzunluğunda kaldırım yaptık. Yaklaşık 25 bin ton asfalt döküldü. 10 metre kanalizasyon borusu döşendi. Yeşil alan ve çocuk oyun alanlarının sayısı arttırıldı. İlk kez yer altı çöp konteynırlarını biz kullandık. Ulaşım planımıza uygun trafikte düzenlemeler yaparak minibüs, otobüs ve servislerin kullanacağı standartlara uygun duraklar düzenledik. Çeşitli faaliyetlerin yanında bazı değerlere de sahip çıktık. Ozanköy’de Osman Türkay anıt heykelini yapıp hizmete açtık. Zeytinlik köy meydanını düzenledik. Satın aldığımız bir evi köy evi olarak düzenledik. Kervansaray plajında ciddi düzenleme yaptık. Karaoğlanoğlu’nda ikinci bir halk plajını Temmuz ayında hizmete açtık. Ozanköy’de ve Bellapais’te altyapıları tamamlanmış sokaklarda, her köyde parke taşı döşedik. Kente hizmet etmiş insanların ismini yaşatılması için düzenlemeler yaptık. Alevi Kültür Merkezi’ne yer tahsis ettik. Girne Kadınlar Birliği Lokali Nisan ayında hizmete açılacak. Danışma Destek Merkezi’ni hizmete açtık. Terminal bölgesinde binamızı güçlendirdik. Nisan başı oda tiyatrosu olarak tam teşekküllü hizmete girecek. Belediye binası projemiz iyi gidiyor. Ödemelerle ilgili sorun yok. Haziran ayı gibi teslim edilmesi planlanıyor. Önümüzdeki dönemde hedeflerimiz; hayvan barınağının kapasitesi arttırılacak. Dome Hotel ile Dallas Büfe arasında Kordonboyu Peyzaj ve Çevre Düzenleme Projesi bitecek. Bellapais’te giriş anayol altyapısı ve bina cepheleri düzenlenecek. Amfi tiyatro bölgesindeki belediye garajları oradan kaldırılacak. Eski salhane sosyal kültürel aktivite merkezi olacak. Arıtma tesisi ile ilgili çok ciddi bir projeye adım atacağız. Gerekirse belediye bu konuda tüm yatırımları durdurup bu tesis için gereken kaynağı bulup yeni bir tesis yapacağız. Ozanköy,  Karakum ve Beylerbeyi’ni kapsayan bir gençlik ve sosyal kültür merkezi inşa edeceğiz. Köy içinde kötü noktada olan muhtarlık binasını eski Rum İlkokulu’nun kuzeyindeki boş alana taşıyacağız. Kent müzesi projemiz olacak.