Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, emirname krizinde hükümetle vardıkları uzlaşmayı Ada TV’de açıkladı


Cafer Gürcafer, o uzlaşmayı madde madde şöyle anlattı: 

• 55-89 sayılı değişecek. İmar Üst Kurulu diye bir üst kurul oluşturulacak. Bu üst kurul paydaşlardan oluşucak. Bundan sonra bu ülkenin imar planları bu kurul tarafından yapılacak. Bununla ilgili yasal çalışma hemen başlayacak. 

• Bugüne kadar bu imar planları neden sağlıklı yapılmadı? Çünkü karar alındı ama bütçesi olmadı. Planlama Dairesi’nin kısıtlı elemanı var. Siz 5 kişiyle 6 kişiyle bir imar planı yaparsanız ve bunu 1.5 yılda tamamlarsanız, demek ki 50 kişiyle bu işi çok daha süratli ve sağlıklı yaparsınız. Bunun için bir bütçeye ihtiyaç var. Onun bütçesini çıkaralım ve bununla ilgili inşaat encümeninden bir kaynak aktaralım dedik. Bu encümen hükümetle birlikte ortak olduğumuz bir kuruldur. Kaynak müteahhitler tarafından sağlanır. Zaten inşaat sektörünü geliştirmek için burada bir kaynak oluşturulmuştu. Bu kaynak imar planı sürecini hızlandıracak. 

• Şu anda kazanılmış haklarla ilgili emirnamenin 27. Maddesinde bir sıkıntı var. Örneğin 40 bin metrekare alanda inşaatınızı yaparken yüzde 30’a kadar yol, trafik, arıtma gibi gerekçelerle ben senden alan alabilirim diyor devlet. Bu araziyi alacak olması projelerin bütünlüğünü tehlikeye atar. Bizim bu sorunu çözmek için bir takım önerilerimiz oldu. Sonunda şu kararı aldık. Bir komite kuracağız. Bu dosyaların hepsi bu komitede değerlendirilecek. Bu komitenin içinde biz de varız. Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği de var. 

• İmar Planı süreciyle ilgili tüm teknik eleman alımları Mimar ve Mühendis Odaları Birliği tarafından koordine edilecek. 

• Yatırım ikliminin oluştuğu, yatırımların olduğu bölgeyi öncelikli olarak belirleyeceğiz. Öncelikli olarak oralar planlanacak. Planlaması olan yerler de açılacak. 2019 sonu beklenmeyecek. Mart ayının sonuna kadar planladıysak o tarihte açılacak. Hızlı hareket edilecek. Parçalı olarak açalım ki ekonomi bundan etkilenmesin. 

• Yükseklik konusunda bazı sıkıntılar vardı. Bu sıkıntılar da aşıldı. 
Gürcafer, yükseklik konusundaki eleştirileri de şöyle yanıtladı: 
“İmar Planı olunca yüksek kat olmamalı diye bir şey yok. Güney’e bakın. Dünyanın değişik yerlerine bakın. Bölge bölge yüksekliğe izin verilmeli. Güney’de de böyledir. Örneğin bir yerde 7 kat izin verilir. Sen 30 kat yapacaksan yapabilirsin. Ancak 7 katın üzerinde metrekareye 500 Euro da belediyeye ödeyeceksin. Müteahhit o işi yapar. 5-6 milyon Euro kazanır. Müteahhit o parayı kazanırken belediye de 3 milyon Euro kazanır. Ancak belediye o parayı kazanırken yasasına şu da koyulmuş. Sen de bu parayı, park düzenlemesi, çevre düzenlemesi, kaldırım düzenlemesi için kullanacaksın. Eğer bu parayı başka yere harcarsan seni 5 sene hapse sokarım diyor yasa. Bu kadar net. Bütün bunlar imar planlarının alt ölçek planlarıdır. Bunların hepsi bu şekilde çözülmelidir.”