Havadis'te yer alan habere göre, Konya’dan Macaristan’a Tıp okumak için giden, Macaristan’dan da Yakın Doğu Üniversitesi’ne yatay geçiş yaparak burada Tıp eğitimini sürdüren 25 yaşındaki Merve Yılmaz, yeniden Türkiye’de eğitimini sürdürme maksatlı başka bir üniversiteye yatay geçiş yapmak isterken önüne çıkan engellerden dolayın mağduriyet yaşadığını iddia etti.

Yakın Doğu Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Yılmaz, Havadis gazetesine konuşarak Türkiye’ye yatay geçiş yapmak istediğini 11 Haziran günü transkript’ini alma için başvurduğunu, yaklaşık 1 aydır muaf tutulduğu ve geçtiği derslerin dökümünü alamadığını iddia etti.

Macaristan’dan YDÜ’ye yatay geçiş yaptı

Babasının vefatı üzerine Macaristan’dan ülkemizdeki YDÜ’ye yatay geçiş yaptığını ve yatay geçiş yaparken Macaristan’da aldığı dersleri burada tekrar almasına gerek olmadığından o derslerden, yani 1 ve 2’nci sınıf derslerinden muaf tutulduğunu anlatan Yılmaz, 3’üncü sınıftan YDÜ’deki eğitimine başladığını aktardı. Burada okuduğu fakülteni taksitsiz fiyatının 14 bin dolar olduğunu ve pahalı olduğunu söyleyen Yılmaz, bu nedenden abisinin okuduğu yer olan Erzurum’a yatay geçiş yapmak istediğini sözlerine ekledi.

Mağduriyet yaşadığını iddia etti

Transkript’inin istediği gibi verilmediğini, sadece YDÜ’de aldığı derslerin dökümde yazıldığını iddia eden Yılmaz, muaf tutulduğu derslerin de yazılı olduğu bir transkript istediğini, çünkü yatay geçiş yapıp gideceği üniversitede aynı dersleri tekrarlamamak için hem burada alıp geçtiği, hem de YDÜ’ye yatay geçiş yaparken muaf tutulduğu derslerin dökümü gerektiğini söyledi. Yılmaz, Bu sorunu aşabilmek için gitmediği hoca, dekan, dekan yardımcısı ve koordinatör kalmadığını, her gün çeşitli yerlere dilekçe yazdığını ama sorununun 1 aydır çözülmeyerek mağduriyet yaşadığını vurguladı. Geçiş yapmak istediği okular da yatay geçiş sürecinin neredeyse bitmek üzere olduğunu ve 1 hafta kaldığının altını çizen Yılmaz, okula borcu da olmadığını ve mağduriyetinin çok büyük olduğunu söyledi.

“Arabada kalıyorum”

Arabada yaşadığını, kaldığı yurtla olan kontratının bittiğini, 10 gün otelde kaldığını ama faturanın çok yüksek geldiğini gözyaşları içinde anlatan Yılmaz, her ay otele 3-4 bin TL para veremeyeceğinden ve yurt bulamadığından dolayı arabada kaldığını anlattı. Kaldığı yurda 10-15 gün kendisini idare etmesini istediğini, ama o zaman zarfı için 2 bin TL para istediklerini söyleyen Yılmaz, zor günler geçirdiğini belirtti.

“Fakir değilim, ama masrafım yüksek”

Arkadaşlarına ev bulmaları için kendini acındırdığını söyleyen Yılmaz, “Beni kimse fakir yardıma muhtaç biri olarak görsün istemiyorum. ben fakir biri değilim sadece ekonomik olmak zorundayım, cünkü okul masrafı, araba masrafı ve benzin masrafım çok yüksek” şeklinde konuştu.