KKTC’de yaşayan Türkiye kökenli vatandaşlardan oluşan bin kişilik bir grup, bugün Larnaka’da bulunan Hala Sultan Tekkesi’ni ziyaret etti.

Kurban Bayramı vesilesiyle düzenlenen ziyarete, normalde Güney Kıbrıs’a geçişine izin verilmeyen Türkiye kökenlilerden oluşan grup katıldı.

Başpiskopos 2. Hrisostomos da ziyarete ilk kez bir temsilci gönderdi. Başpiskoposluk temsilcisi Papaz Savvas Hadjionnas, ziyarete katılanların bayramını kutladı ve ibadetlerini yerine getiren ziyaretçilere yönelik kısa bir konuşma yaptı.

1443618503.jpg

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Yurdun çeşitli bölgelerinden gelen yaklaşık bin kişilik grup, otobüs ve minibüslerle Larnaka’ya taşınırken, Rum polisi yol boyunca otobüslere eşlik etti.

Rum polisinin güzergah boyunca ve tekkenin etrafında da geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlemlendi. Polise ait bir helikopter de tekkenin etrafında uçarak havadan güvenliği sağladı.

Hala Sultan Tekkesi’ni ziyaret etme imkanı bulanlar, tekkeyi gezdi, abdest alıp namaz kıldı, ibadetlerini yerine getirdi, dualar etti.

ATALAY VE SAVVAS BARIŞ MESAJLARI VERDİ

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ile Başpiskoposluk temsilcisi Papaz Savvas Hadjionnas, tekkede ibadet edenlere kısa birer konuşma yaptı.

Atalay konuşmasında, barış ve kardeşliğe vurgu yaparak, terör ve ayrımcılığın sona ermesi dileğinde bulundu. Atalay, Başpiskoposluğun, Türkiye kökenlilerin varlığını kabul ederek bugünkü ziyarete temsilci göndermesinin önemli olduğunu da söyledi.

Savvas Hadjionnas da Kurban Bayramı’nı kutlayarak, başpiskoposun iyi dileklerini iletti. Hadjionnas, Din İşleri Başkanlığı ile Başpiskoposluk arasındaki diyalogun başarılı bir şekilde devam ettiğini ve edeceğine inandıklarını belirtti. Hadjionnas da, Başpiskoposluğun ilk kez bir temsilci gönderdiğini kaydetti.

Atalay, Hadjionnas ve Kıbrıs Barış Sürecinin Dini Boyutu Yönetici Koordinatörü Salpy Eskidjan daha sonra basın mensuplarına açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.

1443618504.jpg

ATALAY: “İSLAM BARIŞ ANLAMINA GELİR”

Buradaki konuşmasında Kurban Bayramı’nı kutlayan Atalay, masum insanların kurban olmasının sona ereceği günlere ulaşmayı diledi. Hala Sultan Tekkesi’nin Müslümanlar için çok önemli olduğunu söyleyen Atalay, Müslümanların yüzlerce yıl burada barış içinde yaşadığını, İslam kelimesinin barış anlamına geldiğini vurguladı.

Atalay, peygamberin ve ataların barış kültürünü hatırlamak gerektiğini, geçmişin iyi örneklerle dolu olduğunu kaydeden Atalay, bunların örnek alınarak, gelecek kuşaklara güzel hatıralar bırakmanın önemli olduğunu dile getirdi.

Atalay, Başpiskopos’a ilk defa bir temsilci gönderdiği için teşekkür etti.

HADJIONNAS: “DİYALOGUMUZ ÖRNEK ALINABİLİR”

Başpiskoposluk temsilcisi Papaz Savvas Hadjionnas, Başpiskopos 2. Hrisostomos adına Kurban Bayramı’nı kutladı, Kıbrıs’ta ve dünyada barış diledi.

Din İşleri Başkanlığı ile Başpiskoposluk arasındaki diyaloğun başarıyla devam ettiğini söyleyen Hadjionnas, diyaloğa Ermeni ve Maronit Başpiskoposluğu ile Latin Kilisesi’nin de katıldığını; şiddetin devam ettiği komşu ülkelerin bu başarılı diyaloğu örnek alabileceğini belirtti.

ESKIDJAN: “GÜVEN YARATIYOR”

İsveç Elçiliği himayesindeki Dini Liderler Diyaloğu adına Koordinatör Salpy Eskidjan ise, bu ziyaretin dördüncü ziyaret olduğunu, bundan memnuniyet duyduklarını, dini liderler arasındaki diyaloğun olumlu etkilerinin gözlemlendiğini kaydetti.

Bu ziyaretin yanında kuzeydeki bazı kiliselerin de ibadete açıldığını ve bunun halklar arasında güven yarattığını söyleyen Eskidjan, bunun dini özgürlüklere olan saygıyı da gösterdiğini dile getirdi.

ZİYARET NAMAZIN ARDINDAN SONA ERDİ

Organizasyonu Din İşleri Başkanı tarafından UNFICYP’ın yardımıyla ve İsveç Büyükeçiliği’nin himayesindeki “Religious Track”ın katkılarıyla gerçekleştirilen Hala Sultan Tekkesi ziyareti saat 13.00’te kılınan öğle namazının ardından sonra erdi. Din İşleri Başkanlığı tarafından ziyarete katılanlara yiyecek ve içecek ikramında da bulunuldu.

1443618502.jpg