Halkın Partisi, Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun bazı kararlarıyla bankanın zarara uğratılması olayını savcılığa taşıdı ve olayın polis ile işbirliği halinde soruşturulmasını istedi.

Halkın Partisi Başkanı Kudret Özersay, Parti Meclisi üyesi avukatlar Ayşegül Baybars ve Uğur Çulhaoğlu ile birlikte bankanın zarara uğratılması olayını ve kendilerine iletilen Merkez Bankası raporunu Hukuk Dairesi’ne ileterek yasalar çerçevesinde gereğinin yapılmasını talep etti.

Yapılan başvuruda bankayı zarara uğrattıkları denetim raporunda saptanan ve istifa eden üyelerin şimdi de iştiraklerin yönetimine getirildiklerine, bunun yeni bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi. Başvuruda ayrıca bahse konu raporla hukuka aykırı kararlara imza attıkları saptanan Yönetim Kurulu’nun diğer üyelerinin bugün halen görevde olduklarına da dikkat çekilerek, bu kişilerin de olası cezai sorumluluğuna işaret edildi ve savcılığın polis ile birlikte devreye girmesi istendi.

"HALKIN KURUMLARINA SAHİP ÇIKMAK İÇİN HÜKÜMET OLMAYI BEKLEMEYE GEREK YOK"

Başvuru ertesinde konuşan HP Başkanı Özersay “Halka ait kurumlara sahip çıkmak için hükümet olmayı beklemeye gerek yoktur. Bugünden kurumlarımıza sahip çıkıyoruz çünkü Halkın birikimlerinin boşa harcanmasını, kurumlarımızın içinin boşaltılmasını istemiyoruz. Buna müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÖZERSAY: SAVCILIĞIN VE POLİSİN GÖREVİNİ YAPMASINI İSTİYORUZ

HP’nin Hukuk Dairesi’ne yaptığı şikayete ilişkin görüşlerini açıklayan Özersay “ülkemizde çoğu zaman kurumların kendi inisiyatifleriyle ülkedeki önemli olaylarda dahi harekete geçmedikleri, sorumluluk almak konusunda isteksiz davrandıkları bilinen bir gerçektir. Ancak suç teşkil edebilecek bir konu Savcılığın ve/veya polisimizin dikkatine getirildikten sonra bahse konu kurumların harekete geçmesi gerekir. Bu yasal sorumluluklarıdır. Biz bu bağlamda, ilgili bankanın yasalar çerçevesinde denetimini yapan ve konunun uzmanı olan Merkez Bankası raporunu kurumlarımızın dikkatine getirdik. Raporda Bankalar Yasası’nın hangi maddelerinin ihlal edildiği ve bankanın hangi açılardan zarara uğratıldığı açıkça ifade ediliyor. Düne kadar Savcılık bunu bilmiyorsaydı da bugün artık biliyorlar. Çünkü Merkez bankası raporu artık ellerinde vardır. Bu nedenle Hukuk Dairesi’nden ve polisten bu konuda ciddi bir araştırma yapmalarını bekliyoruz. Bunun, görevleri olduğunu düşünüyoruz” dedi.

MERKEZ BANKASI’NIN İHMALİ VARSA ORTAYA ÇIKMALI

Halkın Partisi Genel Başkanı ayrıca “Merkez Bankası’nın ihmali varsa bu da ortaya çıkmalıdır. Yok eğer bu raporun aylarca ileriye taşınmamış olmasının kamuoyu tarafından bilinmeyen bir başka nedeni varsa da bunun netleştirilmesi gerekir. Makul bir gerekçe yoksa ortada Merkez Bankası’nın ihmalinden kaynaklanan bir sıkıntı var demektir. Bankanın zarara uğratıldığı, verilmemesi gereken krediler verildiği saptaması yapan bir rapor ertesinde yapılması gerekenler Merkez bankası yasasında ve Bankalar Yasası’nda yazmaktadır. Bir kez suç unsuru ve sarih hukuksuzluklar tespit edildikten sonra soruşturma açılması ve konunun Savcılığa aktarılmış olması gerekirdi diye düşünüyoruz” dedi.