Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye devam ediyor. Meclis Genel Kurulu, 733 milyon 762 bin 300 TL olarak öngörülen  Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesini oy çokluğuyla onayladı.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, ülkede akil insan eksikliği oluştuğunu ileri sürerek, sıkıntının bu olduğunu kaydetti

Eğitimde planlama olmadığını belirten Hamzaoğulları, üniversite öğrencisi  başına fona 161,5 Tl yatırılması gerektiğini, 100 bin öğrenciden  sadece 14 bin öğrenci için bu paranın fona yatırıldığını belitti.

Üniversitelerin toplu taşımacılık yapmasını eleştiren Hamzaoğulları, öğrenci taşımacılığı yapanların  7 aydır ücretlerinin ödenmediğini kaydetti

Bekirpaşa Lisesi’nin 800 öğrenci sayısına ulaştığını ve tıkandığını söyleyen Hamzaoğulları, Mehmetçik Ortaokulu’nun liseye çevrilmemesini eleştirdi.

Hamzaoğulları, okullarda rehber öğretmenin yanında psikolog da olması gerektiğine inandığını, eğitimin bu ayağının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hamzaoğulları, Karpaz bölgesine 18 yaş üstü engelli rehabilitasyon merkezi kurulmasına acil ihtiyaç duyulduğunu ifade etti

Nakil sisteminin yanlış olduğunu ileri süren Hamzaoğulları, 9 öğretmen açığı olan okula 25 münhal açıldığını, faturayı halkın ödediğini ifade etti.

PİLLİ

UBP Milletvekili Ali Pilli, Bakan’ın eğitimde başarılı olmasının ülkenin başarılı olması anlamına geldiğini belirterek, eğitim ve sağlığın önemine dikkat çekti.

Pilli, eğitim ve sağlığa yatıırmların topluma fayda  olarak döneceğini belirterek, insan kaynakalrına yapılan yatırımı desteklediğini ifade etti.

Eğitimde fırsat eşitliğine  değinen  Pilli,  eğitimin sosyal faydasının da bu şekilde daha fazla olacağını söyledi.

Ülkenin en büyük sorunlarından birinin nitelikli ara eleman ihtiyacı olduğunu söyleyen Pilli, meslek liselerinin güçlendirilmesi  gerektiğinin altını çizdi.

Pilli, fabrikalarda çalışanların yarısından fazlasını yabancıların oluşturduğunu  belirterek, yerli istihdamı özendirici adımların atılması gerektiği üzerinde durdu.

Pilli, uyuşturucuya karşı önlemlerin alınması konusunda adımların atılması beklediklerini söyledi.

Pilli, eğitimde yabancı dil konusunda istenilen seviyede olunmadığını belirterek, en az bir yabancı dili iyi şekilde konuşabilecek bir eğitim programlanması gerektiğini kaydetti.