Özlem Çimendal

Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu’nun Türkiye’de katıldığı bir davette KKTC’nin turizmden sonra eğitim ve sağlıkta da çok üst noktalarda olduğu açıklaması hem eğitim  hem de sağlık çevrelerinden tepki gördü.

Teksen Köroğlu: “Ne doktorla ne de hastalar mutlu”

Ulusal bir sağlık politikası olmaması nedeniyle KKTC’de ne sağlık çalışanlarının ne de hizmet alanların mutlu olduğu bir ortam olmamasını eleştiren Tabipler Birliği As Başkanı Teksen Köroğlu, “Ne acıdır ki ana hedefimiz olması gereken sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir topluma ulaşmamız engellenmektedir” dedi.

“Eğitimde de sağlıkta da vatandaşın cebine göz dikildi”

Köroğlu şöyle konuştu: “Sosyal devlet anlayışında bihaber hükümetler ve yöneticileri sağlıkta ve eğitimde vatandaşın cebine göz koymuştur. Eğitimde ana sınıfından başlayarak paralı eğitime mecbur bırakılmaktadır halkımız. Ve bunun aile bütçelerine yaptığı olumsuz etkilerinin yansımalarını ülke genelinde görmekteyiz.”

“Yaşanan olaylar eğitimde de sağlıkta da geride olduğumuzu gösteriyor”

Köroğlu, “Eğitim Bakanlığı’na bağlı farklı bölgelerdeki 40 okuldaki su depolarında görülen Koli basilinin bize  Eğitim Bakanlığı’nın ve bunların kontrolünden sorumlu Sağlık Bakanlığı’nın ne kadar başarısız beceriksiz olduğunu gösteren acı bir örnektir” şeklinde konştu.

“Sağlıkta da yapılmak istenen devlet hastanelerin çökertilerek, özele kapı açmak”

Sağlıkta da yapılmak istenenin kamu hastanelerinin çökertilmesi olduğunu ve özelleştirilerek vatandaşın cebine göz dikildiğini dile getiren Köroğlu, “KKTC sağlık bakanlıkları sağlıkta bir devlet politikası oluşturmadıkları için başarılı olamamıştır. Sağlık Bakanlığı’nın kurumsal yapısı bile tartışılır bir vaziyettedir. Siyasi irade yoksunluğu vizyonsuzluk zümresel ve bürokratik engellemeler yüzünden bu başarı bir türlü sağlanamamıştır. Bu tür siyasi irade ve idarelerle bu başarıyı beklemek de hayal olur ancak. 43 yılda 39 Hükümetin ve 41 sağlık bakanın görev aldığı ve gelinen nokta hepimizin gözleri önünde durmaktadır. Sosyal adaleti ve sosyal hukuk devletini uygulamayı sadece nutuklarında söyleyen ve halkı bunca yıldır kandıranların birçok konuda olduğu gibi sağlıkta ve eğitimde de ülkeyi uçurumun kenarına getirmiştir” ifadelerini kullandı.

“Kamu hastaneleri ve sağlık merkezlerinin fiziki koşulları yetersiz”

Köroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümetler ve sağlık bakanlığı gerekenler yapılmadığı için bugün sağlıkta kaotik bir durum ortaya çıkmış ve hiç bir kesim mutlu değildir. Denetleme yetersiz disiplin yetersiz kamu hastaneleri ve sağlık merkezlerinin fiziki koşulları yetersiz hekim ve sağlık çalışanlarının eksikliği kabul edilemez ölçüde, Acil servisler ve ameliyathaneler yetersiz bakımsız yıllardır bu alt yapı yoksunluğu da devam ediyor ve bunu 39 Hükümet görmüyor 42 sağlık bakanı görmüyor. Ama bu gözler makam arabalarının eskidiğini bakan odalarının eksikliklerini meclisin yenilenmesinin gerekliliğini görüyor ve onlara bütçe ve para bulabiliyor. Ülkemizde sağlık sisteminin nasıl düzeleceği yıllardır yapılan çalıştayların neticelerinde ortaya çıkmıştır teşhis konulmuştur tedavisinin ne olduğu da bellidir fakat bunu yapacak irade ve sistemin bunlarla olamayacağı da bellidir.”

Şener Elcil: “Eğitimdeki kalite sayı değil nitelikle ölçülür”

KKTC’de eğitimin alınıp satılan bir meta olarak görüldüğünü vurgulayan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise, “Bakanın eğitimi metalaştırarak, üniversiteler üzerinden açıklama yapması çok doğru değil. Üniversiteler sayı olarak değil, nitelik yönünden tartışılmalı ve değerlendirilmeli” dedi.

“39 bin öğrencinin 20 bini okula gitmiyor”

KKTC’de bir üniversitenin dışında ülkedeki diğer üniversitelerin akademik olarak tartışılır bir durumda olduğunun altını çizen Elcil, “Şu anda 93 bin öğrenci olduğu söyleniyor bunların 20 bine yakını okula gitmiyor” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilerle köle pazarı oluşturuldu”

Üniversitelerin ticarethanelere döndürüldüğü bir ülkede eğitimin sayı ile değil, kalite ile ölçülmesinin arka plana atılmasına şaşırmamak gerektiğine değinen Elcil, ülkeye üniversite üzerinden gelerek, okula devam etmeyen öğrencilerle köle pazarı yaratıldığını savundu. Elcil, “Burada ucuz köle pazarı yaratıldı. Bunu da zaten sanayi odası başkanı açıklamalarda itiraf etti” diye konuştu.

KKTC üniversiteleri hiçbir projeden yararlanmıyor

Üniversitelerin değerlerinin bilimsel yayın ve değerlendirmelerle ölçüldüğünün altını çizen Elcil, KKTC üniversitelerinin ne Erasmus ne de başka projelerden yararlanır pozisyonda olmadığını söyledi.

“Açıklamalar gerçeklikten uzak”

Bakanın açıklamalarını tamamen inandırıcılıktan, bilgiden, içerikten uzak bir açıklama olarak niteleyen Elcil, “Sayın bakan bunları camilerle ilgili söyleseydi kabul edecektik ama ülkedeki eğitim sistemi ve okullarla ilgili olan açıklama kısmı gerçeklikten uzaktır” dedi.