Yeni Bakış'tan Melin Dobran'ın haberine göre, Başkent Lefkoşa’nın hemen yanıbaşındaki Haspolat köyünde yaşayan vatandaşlar, bölgede birçok sorunla boğuştuklarını söyledi. Köylü, en büyük sorunun köy yollarının çukurlarla dolu olduğunu ifade etti. Adaya çalışmak için gelen 3. Ülke insanlarının ise sağlıksız ortamda yaşadığını dile getiren köylüler, bu konuda denetim yapılmasını istiyor. Köylüler, köyün çocuk parkına, aile çay bahçesine ve düğün salonuna ihtiyacı olduğunu da dile getirerek, yetkililerin sorunlarına çözüm getirmesini de talep etti.

Köylüler ne dedi?

Mahmut Miskin: “3. Ülkeden gelen çalışanlar için denetim yapılmıyor”

“Haspolat köyünde, 3. Ülkeden gelen çalışanlar için denetim yapılmıyor. Bu insanlar sağlıksız ortamda yaşıyor. Bir evde yaklaşık 8-10 kişi kalıyorlar. Kirada oturuyorlar ve vergi veren de yok. Bu işçilerin önceden denetimi yapılırdı. Şimdi yapılmıyor. Bu insanlar göçmen kuş mu? Sigortaları bile denetlenmiyor. Bu ülkeye düzen ve denetim şart. İşçilere, ön izin çıkartıp sokağa salıyorlar. Belediye başkanı, köye düğün salonu ve kaldırım yapacağını söyledi. Biz de bekliyoruz. Haspolat köyü ve köylüsü için artık birşey yapılmasını istiyoruz.”

Vahittin Celepçi: “Yollarımız çok kötü”

“Haspolat'ta sorun çok. Yollar çok kötü, her yer çukur içinde. Bölgedeki kuru otlar temizlenmiyor. Aydınlatma berbat. Köydeki çocukların oynayacağı bir park bile yok. Haspolat, merkeze en yakın yerleşim birimi ancak en geri kalmış köydür. Gelmiş geçmiş belediyeler hizmet etmedi. Kışın rögarlar taşıyor. Sürekli taşan bir rögar var. Yeni bir kuyu kazdılar, şu an taşmıyor ama ileride yeniden taşar mı bilemiyoruz. Köyde düğün salonu ve aile için çay bahçesi yok. Burası merkezi bir köydür, herşeye ihtiyacımız var. Köye, çöpleri süpürmesi için süpürgeci istiyoruz. Çok nadir gelen süpürgecinin sürekli olarak gelmesini istiyoruz.”

Hikmet Kılıç: “Başkan verdiği sözleri yerine getirmeli”

“Köyde yeşil alana ihtiyacımız var. Belediye başkanımız, ikinci kez seçilmesi halinde bize bir takım vaatlerde bulundu. Bunları zamanla yerine getirmesini istiyoruz. Çevrede temizlik istiyoruz, köyün düğün salonuna ve çocuk parkına ihtiyacı var. Yeşil alan için arazi bırakmadılar. Köyün yeşillendirilmeye ihtiyacı var. Kimseye kolay kolay kırsal kesim arsası vermiyorlar. Ben 48 yıldan beridir bu ülkede yaşıyorum. Bir saksılık toprak vermediler. Bu da siyasi sebeplerden kaynaklanıyor.”

Mustafa Cemal: “Laf çok icraat yok."

Köyün her şeye sıfırdan başlaması lazım. Köyde temizlik, en son seçimlerden 1 ay önce yapıldı. Köyün içindeki yollar paramparça, her yer çukur. Karınca, fare, sinek ve böcekler kol geziyor. Ülkenin en büyük sorunu sistemsizliktir. Haspolat köyünün çok şeye ihtiyacı vardır. 

Zaman zaman rögarlar taşıyor. Kokudan durulmuyor. Araçlar pis suların içinden geçmek zorunda kalıyor. Şimdilik bu sorun durdu ama bölgenin sağlam bir alt yapıya ihtiyacı var.”