Havalimanları Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) Görevlileri Derneği, Dünya Havalimanları Kurtarma ve Yangınla Mücadele Görevlileri Günü nedeniyle Ercan Havaalanı’nda bir etkinlik düzenledi. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı basın bürosuna göre, Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle etkinliğe katılamayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, konuyla ilgili açıklamasında, eksikliklere rağmen havaalanının ve yolcuların güvenliğini korumak için kendi canını hiçe sayarak özveriyle çalışan kurtarma ve yangınla mücadele görevlilerinin gününü en içten dilekleriyle kutladığını söyledi. 

Atakan, sivil havacılığın olmazsa olmazı olan kurtarma ve yangınla mücadele görevlilerinin bugüne kadar sundukları üstün kalitedeki hizmeti devam ettirmeleri için bakanlık olarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını vurguladı. 

SOFİ: “ERCAN’IN EN İYİ NOKTAYA GELMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ”

Bakan Atakan’ı temsilen Özel Kalem Müdürü Ramadan Beysun ve Bakanlık Müdürü Salih Canseç’in katıldığı etkinlikte konuşan Sivil Havacılık Dairesi Müdür Mustafa Sofi, Dünya ARFF gününü en içten dilekleriyle kutlarken, bir ekip halinde çalışmaları sürdürüp Ercan Havaalanı’nı en iyi noktaya ve uluslararası bir havaalanı haline getirebilmek için tüm paydaşlarla birlikte ellerinden gelen gayreti göstermeye devam edeceklerini söyledi. 

“ARFF, kurtarma ve yangınla mücadele hizmeti, sivil havacılık unsurları arasında en önemlilerinden biridir” diyen Sofi, meydan itfaiye şube amirliği personelinin sivil havacılık bünyesinde kendi can güvenliğini riske atarak çalışan tek birim olduğunu vurguladı. 

Sofi, havaalanında yeni itfaiye binası yapımı konusunda son aşamaya gelindiğini, 12 yeni itfaiye memuru alımı için de Maliye Bakanlığı’ndan onay alındığını açıkladı. 

KARŞILI

Ercan İtfaiye Şube Amiri Mustafa Karşılı konuşmasında, 5 Mart 2005’ten bu yana kurtarma ve yangınla mücadele memuru olarak görev yapmaya başladıklarını, görevlerinin uçak iniş kalkışlarında hazır durumda beklemek ve herhangi bir kaza durumunda anında müdahale etmek, öncelikle can ardından da mal güvenliğini sağlamak olduğunu anlattı.

ARFF memurlarının diğer görevleri arasında havaalanına dıştan gelebilecek yangın tehditlerine karşı hazır olmak ve bina, tesis, petrol istasyonunda çıkabilecek yangınlara müdahale etmek olduğunu aktaran Karşılı, “Gecemiz, gündüzümüz, bayramımız, seyranımız yok. Herkes görevinin bilincindedir” dedi. 

MALEK

Havalimanları Kurtarma ve Yangınla Mücadele Görevlileri Derneği Başkanı Yunus Malek, görevlerinin bilinciyle çalıştıklarını ve ARFF memurlarına hiç bir zaman ihtiyaç duyulmamasının tek temennisi olduğunu söyledi. 

“Ancak ihtiyaç duyulması halinde de gerek araç gerekse teçhizatı zamanında ve de en uygun ve etkili şekilde kullanacak bilgi ve yeteneğe sahibiz” diyen Malek, olası kazalara ve yangınlara müdahalenin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün kurallarına göre olduğunu ve de denetlendiğini ifade etti. 

Kullanılan teçhizatların sürekli yenilendiğini söyleyen Yunus Malek, “Bunların zamanında temini konusunda her zaman destek ve yardımcı olan yöneticilerimize teşekkür ederim” dedi. 

Konuşmaların ardından katkılarından dolayı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’a, Sivil Havacılık Dairesi Genel Müdürü Mustafa Sofi’ye ve Ercan İtfaiye Şube Amiri Mustafa Karşılı’ya birer plaket sunuldu. Bakan Atakan adına plaketi Özel Kalem Müdürü Ramadan Beysun aldı. 

DÖRT VARDİYADA 24 SAAT HİZMET

Ercan Havaalanı’nda şu anda havalimanı kurtarma ve yangınla mücadele görevlisi olarak 38 itfaiye memuru, bir amir ve dört ekip şefi 24 saat boyunca dört vardiya halinde görev yapıyor. Bunun yanı sıra Ercan Havaalanı’nın kategori 7’de olması nedeniyle bu kategori için şart koşulan 18.2 ton su 2.2 ton köpük 250kg kuru kimyevi toz araçlarda hazır bekletiliyor. Ercan Havaalanı’ndaki itfaiye binasında dört su köpük aracı iki adet kuru toz aracı ile birlikte 16 ton kapasiteli bir de arazöz bulunuyor