Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, geçtiğimiz gün 4’lü koalisyon hükümetinin düzenlediği basın toplantısının ardından çıkan sonucu değerlendirerek, hükümetin yaptıklarının gerekçelerini anlatarak, kendilerinin çalıp yine kendilerinin oynadığını söyledi.  

Oğuz, hükümetin yeni önlem paketi açıklanacak diye herkesin beklenti içine girdiğini, ancak sonrasında hayal kırıklığına uğradığını belirterek, “hükümet düzenlediği basın toplantısında dövizi halka şikayet etti” dedi. Oğuz, aldıkları önlemin neye ne oranda faydalı olduğu konusunda hükümetin net bir yanıt veremediğine vurgu yaparak, artış olmaması için fiyat istikrar fonunda 25 milyon açığın olduğunun ifade edildiğini kaydetti. Oğuz, fiyat istikrar fonunun kuruluş amacının belli olduğunu belirterek, oradan gelen gelirle bütçeyi kapatmanın, daha fazla bütçe açık vermesin diyerek hayatı pahalılaştırmanın halka eziyet anlamına geldiğini söyledi. Oğuz, döviz artışının yurt dışından kaynaklı olduğunu herkesin kabul ettiğini belirterek, olağanüstü bir durum varsa bütçenin açık verebileceğini kaydetti. 

“Hükümetin bu yaptığını bir muhasebeci de yapar”

Dursun Oğuz, geçmişte daha iyi şartlarda dahi bütçenin açık verdiğinin görüldüğünü belirterek, basın toplantısıyla bütün suçun dövizin üzerine atıldığını söyledi. Oğuz, şöyle devam etti, “Hükümet kendini başarısız değil, başarılı görüyor, ancak bundan daha iyisini yapacak olan varsa da söylesin diyor. O zaman ben soruyorum, size ne gerek var? Halkla alay edercesine basın toplantısı düzenliyorlar, gerçekten bir muhasebeci konulsa daha da iyi olabileceğini gösterdiler. Hükümetin bu yaptığını bir muhasebeci de yapar.”

“Denktaş var diyor, Özersay yok”

Oğuz, hükümetin birlikte hareket edemediğinin ve birbirinden kopuk olduğunun basın toplantısının ardından bir kez daha görüldüğünü ifade ederek, toplantıda sorulan soru üzerine Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın KKTC Vatandaşlarının kumarhanelere gidebilmesi için bir çalışma yapıldığına dair açıklamasını Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’ın yalanladığını belirtti. Oğuz, Özersay’ın toplantının akşamı sosyal medya hesabından “hükümetin bu yönde bir düşüncesi ya da kararı yoktur” dediğini kaydetti.

“Özersay oy uğruna ‘hükümeti sattı’”

Dursun Oğuz, “Bu karar hükümetin değil ise Serdar Bey neden bunu basın toplantısında açıkladı? Bu karar hükümetin değil ise neden basın toplantısında Kudret Bey bu konuya müdahale etmedi?” diyerek, şunları söyledi, “Basın toplantısında hükümet bir bütündür dediler, ancak oradan çıktıktan sonra rol çalmak adına biz farklı düşünüyoruz demeleri halkla alay etmek dışında başka bir şey değildir. Bu ciddiyetten uzaktır. Serdar Denktaş’ı yanlış olduğunu bile bile ya destekleyeceksiniz ya da o anda bunun böyle olmadığını söyleyeceksiniz. Kudret Bey basın toplantısında toplumun gözünde daha sonra oy kazanmak için hükümeti satmıştır.” 

“Bu nasıl bir hükümet uyumudur?”

Oğuz, “Özersay, basın toplantısında başka, sanal alemde başka. Bu nasıl bir hükümet uyumudur?” diye sordu. UBP Genel Sekreteri Oğuz, küçük görülen bu tarz konuların hükümet yönetme ciddiyeti olmadığının göstergesi olduğunu belirterek, hükümetin kendi içlerinde ne kadar derin görüş ayrılıklarının olduğuna vurgu yaptı. 

“Ne oldu da vicdanınız hukukun önüne geçti?”

Oğuz, konuşmasında İçişleri Bakanı’nı da eleştirerek, Meclis kürsüsünden vatandaşlıkların iptali konusunda vicdani bakılamayacağını, hukuka göre yapılması gerektiğini söylediğini hatırlattı ve geçtiğimiz günkü açıklamasında ise gönlünün razı gelmediğini, vicdani baktığını söylediğini belirtti. Oğuz, “Ne oldu da vicdanınız hukukun önüne geçti?” diye sorarak, “demek ki geri adım atmalarınıza kılıf uydurmaya çalışıyorsunuz” diye konuştu. 

Oğuz, vatandaşlıkların iptali konusunda Savcılığın, “hukuksuzluk var, biz bu konuda hükümeti savunmayız” demesinden sonra ve hükümetin ara emrine itiraz etmeyeceğini belirtmesinin ardından, bu durum hukukçuyuz deyip de devleti hukuk dışı yönetenlerin yüzüne vurulan bir şamar olduğunu kaydetti.

“Kendi içlerinde uyumsuz oldukları görülüyor”

Dursun Oğuz, hükümetin vatandaşlıklar konusunda yaptığının yanlış olduğunu gördüğünü, Savcılığın da bunu savunmadığını dile getirdi. Oğuz, İçişleri Bakanı Baybars’ın yine geçtiğimiz gün bir mahkum için aldığı özel kararın ardından  “vantilatör koydurdum” diyerek konuyu insani boyuta çektiğini söyledi. Oğuz, “O zaman size sorarlar, iki gün önce hücre cezası alan mahkumlar özel değil miydi?” diyerek, aslında tüm bunların 4’lü koalisyonun kendi içinde ne kadar uyumsuz olduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi. 

“Hükümet kendi çaldı, kendi oynadı”

Oğuz, et ithali konusunda ise alınan bir önlemin olmadığını, sadece et ithali yaptırmayacaklarını söylediklerini ifade ederek, et fiyatlarının yeni yükselmediğini, hükümete geldikleri günden beri yüksek olduğunu kaydetti. 

“Hükümet ağlama duvarına döndü” diyen Dursun Oğuz, yaptıklarının gerekçelerini anlatarak, “hükümet kendi çaldı, kendi oynadı” dedi.

“Konuşmalarından çıkan sonuç yok”

Oğuz, uçak biletlerinin ucuzlaması konusunda hükümetin üç aydır çalışma yaptığına dikkat çekerek, Ulaştırma Bakanı’nın ise TC Başkanı Erdoğan geldiğinde ne konuştuklarını söylemekten öteye gidemediğini, konuşmalarından çıkan hiçbir sonucun olmadığını belirtti. 

“Duvara tosladılar”

Oğuz, “Hukukçu bir Başbakan maalesef geri adım atmaya başlamıştır, gerçek hukuk karşısında geri adım atmak zorunda kalmıştır, şeffaf olarak yola çıkacağız diyenler duvara toslamıştır” dedi. 

“Halk görüyor”

Oğuz, hükümetin vatandaşa söz verdiklerinden geri adım attığını, bunu da vicdanlarını öne sürerek kılıf uydurmaya çalışarak yaptıklarını belirtti. Hükümetin çok sesli bir koroya dönüştüğünü ifade eden Oğuz, “ne kadar birlik içindeyiz deseler de halk bunu görüyor” diye konuştu.