Havadis'te yer alan habere göre, Türkiye’de yaşanan darbe girişimi ve ÖSYM’de yaşanan sorunlar sonrasında 2016’da yapılan LYS ile ilgili istatistiki bilgiler yaklaşık 1.5 yıl sonra açıklanabildi. ÖSYM’nin verilerine göre KKTC’de yer alan 24 lise değerlendirmeye tabi tutuldu. Liselerimizin bazı puan türlerinde ilk bin lise arasına girdikleri görüldü.

Matematik-Fen puan türünde Mağusa TMK, Lefke Gazi Lisesi ve Lefkoşa TMK ilk bin lise arasına girmeyi başardı. Türkçe-Sosyal puan türünde ise yine Mağusa TMK ve Lefkoşa TMK ilk bin lise arasında yer aldı. Türkçe-Matematik puan türünde ise ilk 2 bin 500 lise arasına bile giren olmadı.

LYS’de taşra liseleri merkez liselerini geçti

Matematik-Fen puan türünde taşra veya kırsal kesim liseleri olan Lefke Gazi Lisesi, Erenköy Lisesi, Geçitkale Cumhuriyet Lisesi, Lapta Yavuzlar Lisesi ve Değirmenlik Lisesi, merkez liseleri olan Namık Kemal Lisesi, Lefkoşa Türk Lisesi, Güzelyurt Kurtuluş Lisesi’ni geride bıraktı.

Yine aynı şekilde Türkçe-Sosyal puan türünde de durum farklı değildi. Lapta Yavuzlar Lisesi, Akdoğan Polatpaşa Lisesi, Değirmenlik Lisesi, hem merkez liseleri hem de özel liseleri geride bıraktı.

Türkçe-Matematik puan türünde ise okullarımız iyice gerilerde kaldı. Ülkemizde ilk sırada yer alan Girne 19 Mayıs TMK bile Türkiye genelinde 2685’inci sırada yer aldı.

LYS’de özel okullar gerilerde

Ülkemizde faaliyet gösteren ve bölüm seçenekleri arasında LYS programı da olan özel okullardan değerlendirmeye alınan sadece Yakın Doğu Koleji ve Girne Amerikan Koleji oldu. Yakın Doğu Koleji Türkçe-Matematik puan türü dışında KKTC genelinde ilk ona girmeyi başardı.

Listede yer alan Girne Amerika Koleji ise çok gerilerde kaldı ve zaman zaman bazı puan türlerinde bazı meslek liseleri Girne Amerikan Koleji’nin önünde yer aldı.

3. ülkelere gidişte Lefkoşa TMK önde

KKTC genelinde geçtiğimiz öğretim yılında uluslararası sınavlarla (A Level, IB, SAT vs) üçüncü ülkelere ve Türkiye’deki üniversitelere giden öğrenci sayısı 208 oldu. Bu 208 öğrenci arasında en büyük payı Lefkoşa TMK aldı. Lefkoşa TMK toplam 66 öğrenci ile bu alanda bugüne kadar olduğu gibi birinciliği birine bırakmadı. Lefkoşa TMK’nın hemen ardına iki önemli özel okul yer aldı. Yakın Doğu Koleji 44, Levent Koleji de 31 öğrenciyi uluslararası sınavlar ile üçüncü ülkelere ve Türkiye’nin saygın üniversitelerine yerleştirdi.

Burada bir diğer dikkat çekici nokta ise devlet kolejleri olan Girne 19 Mayıs TMK ve Güzelyurt TMK’dan bu yıl üçüncü ülkelere az sayıda öğrenci göndermiş olmasıydı. Her yıl 75 öğrenci alınan bu iki okuldan toplam dokuz kişi yurt dışında eğitim almaya hak kazandı.

İlahiyat Koleji gerilerde

Ülkemizde zaman zaman tartışma konusu olan Hala Sultan İlahiyat Koleji LYS sonuçlarına göre Matematik-Fen puan türüne göre KKTC liseleri arasında 17’nci, Türkiye genelinde ise 4442’nci sırada yer aldı. Türkçe-Matematik puan türüne göre KKTC liseleri arasında 22’nci, Türkiye sıralamasında 6984’üncü olabildi. Türkçe-Sosyal puan türünde ise KKTC’de yine 17’nci sırada, Türkiye genelinde ise 6764’üncü olması dikkat çekti.

Devlet kolejlerinin başarısı talebi artırıyor

Özel okullarda okullaşma oranının %20’lere vardığı ve çocukların yarış atı gibi yarıştırıldığı devlet koleji sınavına rağmen devlet kolejlerinin hem LYS hem de uluslararası sınavlarda başarılı olması kolejlere olan talebi artırıyor. Ocak ayında yapılan kolej sınavında 2 binin üzerinde çocuk kolejlere girebilmek için ter dökmüştü. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu talebi karşılayabilmek için kolejleri yaygınlaştırıp yaygınlaştırmayacağı da merak konusu…