Avukat Ahmet Said Sayın ve Özgü Özyiğit’in Escape Plajı aleyhine Kennedy Ltd’ye açtığı davanın 7 Mayıs 2018 tarihinde karara bağlanmasını, Avukat Ahmet Said Sayın, Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'a değerlendirdi.

Plâjların Kullanım ve Denetimi Yasası kapsamında aldığı tespit kararına göre; Girne Kaza Mahkemesi, Kıbrıs’ın kuzeyindeki plajlarda işletmelerin plajlarda alabileceği duş, kabin, şemsiye, şezlong ve park hizmetleri bedelinin her biri için 0.003TL (1 TL’nin binde Üçü) olduğuna kanaat getirdi.

Avukat Ahmet Said Sayın, Avukat Özgü Özyiğit ile birlikte Escape Plajı aleyhine Kennedy LTD’ye açtığı davanın mahkeme tarafından tespit kararına bağlanması sonucunda plaja giriş ücretinin 0.003 TL olarak belirlenmesini Kıbrıs Postası’na değerlendirerek, herkesin mahkeme kararından haberdar olması gerektiğini söyledi.

Özel mülk haricinde halk plajı olarak nitelenen tüm otel ve işletmelerin plaj ücretlerinden haksız kazanç elde ettiğini belirten Sayın, Bakanlar Kurulu’nun günün şartlarına uygun olarak Plâjların Kullanım ve Denetimi Yasası’nı yeniden düzenlemesi gerektiğini belirtti.

“DUŞ, KABİN, ŞEMSİYE, ŞEZLONG VE PARK HİZMETLERİ BEDELİNİN HER BİRİ İÇİN 0.003 TL”

Plâjların Kullanım ve Denetimi Yasası kapsamında aldığı tespit kararına göre; Girne Kaza Mahkemesi’nin, Kıbrıs’ın kuzeyindeki plajlarda işletmelerin plajlarda alabileceği duş, kabin, şemsiye, şezlong ve park hizmetleri bedelinin her biri için 0.003TL (1 TL’nin Binde Üçü) olduğuna kanaat getirdiğini belirten Sayın, “Plâjların Kullanım ve Denetimi Yasası’na göre plajlara giriş ücreti 3.000 TL olarak belirlenmişti. Kennedy Ltd’ye açılan davada mahkeme yasada 3.000 TL olarak belirtilen rakamı tespit verme yetkisine dayanarak 2018 yılı kapsamında değerlendirdi. Bunun sonucunda işletmelerin plajlarda alabileceği duş, kabin, şemsiye, şezlong ve park hizmetleri bedelinin her biri için 0.003 TL ödenmesi gerektiği yönünde tespit kararı aldı” şeklinde konuştu.

“YASA YENİDEN DÜZENLENMELİ”

Özel mülk haricinde halk plajı olarak nitelenen tüm otel ve işletmelerin plaj ücretlerinden haksız kazanç elde ettiğini belirten Sayın, Bakanlar Kurulu’nun günün şartlarına uygun olarak Plâjların Kullanım ve Denetimi Yasası’nı yeniden düzenlemesi gerektiğini de kaydederek, “Bu davayı açarken amacımız tüm halkın plajlardan yararlanmasıydı. Çünkü plajlar halkındır. Yasaya göre alınması gereken plaj girişi ücretinin kat kat üzerinde bir miktar talep ediliyor. Bu uygulama haramiliktir. Ya yasa günün şartlarına göre yeninden düzenlenir ya da yasaya uygun şekilde ücret alır. Yasa değişikliği yapılacaksa da uygun bir ücret belirlenmeli, kimse parası olmadığı için denize girme hakkından mahrum edilmemeli” dedi.

“KİMSE SİZİ KAPIDAN DÖNDÜREMEZ”

Mahkeme kararının davacı pozisyonunda olan Avukat Özgü Özyiğit ve kendisini bağladığına değinen Sayın, yasada belirtilen düzenlemenin mahkeme tarafından tespit kararı alınması sonucunda herkesin plajlara girişte 0.003 TL ödeme hakkı bulunduğunu belirterek, “Plaj işletmecilerinin plaja giriş ücreti olarak istediği miktarı ödemek zorunda değilsiniz. Ancak işletmenin hizmetlerinden örneğin şezlong, şemsiye, kabin gibi hizmetlerden yararlanamayabilirisiniz. Bu durumda sadece plajı kullanmak istediğiniz sürece kimse giriş ücreti ödemediğiniz için sizi kapıdan döndüremez” dedi.

“HERKES HABERDAR OLMALI”

Sosyal medyada yapılan paylaşımların bir kısmında mahkeme kararıyla plaj giriş ücretinin 0.003 TL olarak belirlenmesinin ‘plaj işletmecilerin kazanç sağlamasını engelleyeceği’ ve ‘bakımlı ve temiz plaj kalmayacağı’ yönündeki eleştirilere de değinen Sayın, “Sosyalist olarak geçinen bazı sosyal medya kullanıcıları karara birçok eleştiri getirdi. Ancak halk plajlarında bu kadar yüksek miktarda ücret alınması doğru bir uygulama değil. Bizim amacımız plajların halka açılmasıdır ve bu karardan herkesin haberdar olmasıdır” şeklinde konuştu.