Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Bankacılık ve Finans Bölümü “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde  Elektrik Üretim Planlaması ve Yönetimi” konulu panel gerçekleştirdi.

Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda yer alan panelde konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, ülkede refahın, katma değer sağlayan üretimle sağlanabileceğini belirterek, bu amaçla hesaplı elektrik kullanımnının önemine dikkati çekti.

Bakan Nami, konuşmasında hükümet programına dikkati çekerek enerji konusundaki politikalarını anlattı.

Hükümetin enerji konusuna özel önem verildiğine dikkati çeken Nami, konununhükümet programında, enerji üretiminin kalkınmaya hizmet etmesi, üretimde girdi maliyetlerinin azaltılması, kaliteli enerji üretimi, üretimde çeşitlilik ve çevre dostu enerji üretimi olarak beş başlıkta toplandığını söyledi.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında 2016 yılında kablo ile elektrik alımı konusunda anlaşması yapıldığını hatırlatan Nami, enerji üretimi konusunda tüketicinin menfaatlerinin göz önünde tutulması gerektiğini vurguladı.

Panel’deki konuşmasında hidrokarbon konusuna da değinen Nami, hidrokarbon yataklarının her iki toplumun yararına kullanılması için Rum Enerji Bakanı’na yaptığım işbirli çağrısının halen geçerli olduğunu söyledi.

Nami, niyet olması halinde hidrokarbon konusunun tehdit değil bir fırsata dönüştürülebileceğinin altını çizdi.

Panelde KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, EL-SEN Eski Başkanı ve TÜRK-SEN Başkan Vekili Tuluy Kalyoncu, Kıbrıs Türk Elektrik Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mert Girgen, DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Ulaş Altıok ile ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Mühendislik Fakültesi, Elektrik ve Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Fahrioğlu da birer bildiri sundu.