Özlem ÇİMENDAL

Son günlerde sıcakların da artması ile birlikte özellikle Lefkoşa’da artışa geçen sivrisinekler vatandaşı illallah ettirdi. Önceki yıllara göre oldukça artış gösterdiğini dile getirdikleri sivrisineklerin artışını merak eden vatandaş, gerekli ilaçlamaların yapılıp yapılmadığı noktasında da endişeli.   

Vatandaş, sivrisineklerin önceki yıllara göre büyük artış gösterdiğine dikkat çekerek, gerekli ilaçlamaların yapılıp yapılmadığı noktasında endişe belirtti.

Son zamanlarda birtakım ilaçların yasaklandığı yönünde söylemlerin hayat bulduğu KKTC’de nasıl bir ilaçlama ve önlem metodu izlendiği vatandaşın da merak konusu oldu.

Yeşil Barış Hareketi Koordinatörü Doğan Sahir konu ile ilgili yaptığı açıklamada, özellikle Lefkoşa Belediyesi’nde biyolojik ilaçlama yoluna gidildiğini dile getirerek,  bu uygulamayla kimyasal ilaçların kalıcı zararları ve insan sağlığına verdiği tahribatı minimuma indirmenin amaçlandığını vurguladı.

Bazı belediyelerin yaptığı ilaçlamaların halkın bilgisizliğini de fırsat bilerek göstermelik olduğuna işaret eden Sahir, ağırlıklı olarak havaya kimyasal püskürtüldüğünü, bunun da havaya, suya ve insanların ciğerlerine karışarak ciddi tehlikelere yol açtığını ifade etti.

Sivrisineklerdeki en büyük tehlike sıtma 

Özellikle gece sesinden ve ısırıklarının neden olduğu kaşıntıdan ziyade insan sağlığı açısından bulaşıcı hastalık taşıma riski de olan sivrisinekler, sıtma ve daha birçok hastalığı insan vücuduna bulaştırabiliyor. Bir hastalığın sivrisinek aracılığı ile bulaşabilmesi için, o hastalığa sebep olan mikrobun sivrisineğin vücudunda gelişimini sürdürüyor olması ya da yaşamını devam ettirebilmek için uygun ortamı bulması gerekiyor. HIV bu mikroplardan biri olmamakla birlikte sivrisinek kanalı ile dünya üzerinde yayılan ve çok önemli sağlık sorunlarına sebep olan birçok hastalık var. Ülkemiz için bu hastalıkların en önemlisi ise sıtma. Sıtma paraziti sivrisineğin vücudunda gelişimini tamamlayarak başka insanları hasta edebilecek yeteneği kazanıyor.

Kentlerde yaşayanlar kırsaldakilere göre daha çok ısırılıyor 

Kentlerde yaşayan insanların sivrisinekler tarafından ısırılma oranı, kırsal kesimde yaşayanlardan çok daha fazla olduğunu ortaya koyan araştırmalar, bilimsel olarak kanıtlanırken, şehirlerde yaşayan sivrisinek türlerinin yarıdan fazlası insanlar başta olmak üzere memeli canlıların kanı ile beslendiği ifade ediliyor. Kırsal kesimdeki sivrisinekler ise, daha çok kuşların kanını tercih ediyor.

Sıcaktan hoşlanıyorlar 

Kentlerde yaşayan sivrisineklerin büyük bölümü, insanları ısıran “Molestus” türünden oluşuyor. Sıcaktan hoşlanan bu tür, genellikle evlerin altlarına yerleşiyor. Kış uykusuna yatmayan bu sivrisinekler, yıl boyu insanları rahatsız etmeyi sürdürüyor.

Kan emerek yumurtluyor ve çoğalıyorlar 

Sivrisinekler uçarken çiftleşen ve yaşamları boyunca neredeyse 3000 yumurta bırakabilen hayvanlar. Dişi sivrisinekler ısırdığı kişinin kanını emerek yumurtlamasını gerçekleştiriyor. Erkeklerin genelde insanları ısırmadığı, bitkilerden aldıkları özsu ile yaşamlarını sürdürdükleri biliniyor.

İnsan vücuduna salgı bırakıyorlar

 Sivrisinekler ısırdıkları bölgeye kan pıhtılaşmasın diye salgı bırakıyor ve bu salgıda kaşıntıyla birlikte kızarma ve şişmeye neden oluyor. Birden fazla sivrisinek ısırmaları hassas kişiler için tehlike yaratabilecek kadar önemli hale gelebiliyor. 

Kişiden kişiye mikrop taşıyorlar

Alerjik reaksiyonlar sonucu küçük ısırıklar büyük sorunlara dönüşebiliyor. Ayrıca bu sivrisinekler aynı zamanda kişiden kişiye dolaştığından üzerinde mikrop barındıran hayvanlar olarak karşımıza çıkıyor. 

Önce Gönyeli’de sonra Lefkoşa merkezde 

Geçtiğimiz ay özellikle Gönyeli bölgesinde artış gösteren ve insan sağlığını da ciddi anlamda etkilediği çeşitli eylemlerle dillendirilen sivrisinek istilası azalmazken, Lefkoşalılar isyan etti. Önceki yıllarda sivrisinek ve sinek nedir bilmediklerini anlatan vatandaşlar, sıcakların da arttığı şu günlerde evlerinde sivrisinekten duramadıklarını ifade ettiler. 

Çocuklu ailelerin korkulu rüyası oldu 

Özellikle çocuklu ailelerin korkulu rüyası haline gelen sivrisinekler, sabaha kadar uyutmamanın yanı sıra ısırıklarının açtığı yaralarla da vatandaşı tedirgin ediyor. Son zamanlarda birtakım ilaçların yasaklandığı yönünde söylemlerin hayat bulduğu KKTC’de nasıl bir ilaçlama ve önlem metodu izlendiği vatandaşın da merak konusu oldu. 

Yeşil Barış Hareketi Koordinatörü Doğan Sahir:

Lefkoşa’da biyolojik mücadele yapılıyor

Yeşil Barış Hareketi Koordinatörü Doğan Sahir, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, özellikle Lefkoşa Belediyesi’nde biyolojik ilaçlama yoluna gidildiğini dile getirerek, kimyasal ilaçların kalıcı zararları ve insan sağlığına verdiği tahribatı minimuma indirmenin amaçlandığını vurguladı. Sahir, “Lefkoşa Belediyesi biyolojik mücadele yapıyor” dedi. 

Asıl kaynakları ve üreme noktaları hedef alınıyor 

Biyolojik mücadelenin haşerelerin ve sivrisineklerin asıl yuvalarına ve üreme noktalarına müdahale edildiğini dile getiren Sahir, bu yöntemlerin doğal mücadeleyi içeren ve balık, kurbağaların da kullanıldığı mücadele yöntemi olduğuna değindi. 

Kimyasal ilaçlar tehlikeli, havaya suya karışıyor 

Kimyasal maddelerin öldürücü olmadığına vurgu yapan Sahir, amaçlanan temizliği de yapamadığı gibi hedef canlıların kurtulanlarının da direnç kazanmasına neden olduğunu ifade etti. Sahir, “Kimyasal maddelerin kullanımı çözüm olmadığı gibi kalıcı olması da oldukça zararlı sonuçlar doğurabiliyor. Bu maddeler toprağa, suya çok rahat karışarak insan sağlığı açısından da tehlike arz edebiliyor” ifadelerini kullandı. 

En sağlıklı mücadele biyolojik 

Yine kimyasalların çevresel felaketlere de yol açtığının altını çizen Sahir, haşereler ve sivrisineklerle mücadelede en uygun metodun biyolojik ilaçlama olduğuna vurgu yaptı. 

Havaya püskürtüyorlar, ciğerlerde tehlikeye neden oluyor

Bazı belediyelerin yaptığı ilaçlamaların halkın bilgisizliğini de fırsat bilerek göstermelik olduğuna da işaret eden Sahir, “Bazı belediyeler kimyasal ilaçları havaya püskürtmek sureti ile ilaçlama yapmaktadır. Bu çok tehlikeli bir yöntemdir. Bu havaya karışarak insanların ciğerine kadar gitmesinin yanı sıra dışarıda yemek yiyen insanların yemeklerine de karışmaktadır” diye konuştu. 

Bazı belediyeler göstermelik yapıyor 

Göstermelik ve zararlı ilaçlamaların vatandaşın baskısı sonucu belediyeler tarafından amacına uygun hizmet edemeyen ilaçlamalar olduğuna da vurgu yapan Sahir, “Ülkemizde böyle yanlışlar da yapılmaktadır maalesef” diye konuştu.