Hüseyin Çiçek

Gazimağusa’nın tarihi Suriçi bölgesinde bulunan eski eserlerin durumu içler acısı, Avrupa Birliği(AB) fonları ile bazı eski eserler bakıma alınmaya başlamasına rağmen, eski eserlerin çöküş ve yıpranma hızının, tadilat hızından daha yüksek olduğu ileri sürüldü.

Turistlerin de uğrak yerleri olan tarihi eserlerin durumu karşısında üzüntü duyduklarını belirten Suriçi bölgesi sakinleri, özellikle canbulat stadyumunun arkasında bulunan surların durumunun içler acısı bir halde olduğunu ifade etti.

Serdar Atai:  Tarihi eserler etap etap tamire alınmaya başlandı

Diyalog muhabirine açıklama yapan Mağusa Suriçi Derneği Başkan Yardımcısı Serdar Atai, Kültürel Miras Teknik Komitesinin çalışma yaptığını ve tarihi eserlerin etap etap tamire alınmaya başlandığını söyledi.

İlk etapta Akkule, Azize Anna kilisesi, tabakhane camii ve Ermeni kilisesinin tamirata alındığını anlatan Atai, buna rağmen, tarihi eserlerin çöküş hızının, tamirat hızından daha yüksek olduğunu söyledi.

Alternatif fonlar yaratılmalıdır

Sadece Avrupa Birliği’nden gelen fonların yeterli olmadığını ve buna alternatif başka fonların yaratılması gerektiğini ve bu fonlarla tarihi eserlerin konsolidasyon ve konzervasyon işlemlerinin daha süratli bir şekilde yapılmasına ihtiyaç olduğunu anlatan Atai, tarihi eserlerle ilgili başka bir sorunun da temizlik ve bakım çalışmaları ile ilgili olduğunu söyledi.

Temizlik ve bakım çalışmalarınının yerel yönetimlerce üstlenmesini sağlayacak protokollerin imzalanıp, uygulanmaya  konması ve bu işlere süreklilik kazandırılması gerektiğini savunan Atai , ayrıca tarihi eserlere karşı vandalizm diye nitelendirilebilecek davranış şekillerine karşılık ta ciddi para cezalarından hapis cezalarına kadar uzanacak ağır yaptırımların uygulanması gerektiğini dile getirdi. Atai, suriçine ağır vasıtaların da girişlerinin kesinlikle yasaklanması gerektiğini sözlerine ekledi.