Özlem Çimendal

Tabipler Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu trafikte madde kullanımı ve tehlikeleri ile ilgili Yeni Bakış’a açılamalarda bulundu.

KKTC’de trafik kazalarının en üst düzeyde olduğuna dikkat çeken Arifoğlu, bunun da ülke trafiğindeki kuralsızlığın ve altyapı eksikliğinin en bariz örneği olduğunu kaydetti.

“Denetimsizlik hat safhaya ulaştı”

Trafikte uyuşturucu kullanımı ile ilgili ciddi denetimlerin yapılması gerektiğini vyurgulayan Arifoğlu, konuyla ilgili ciddi politikalar oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Trafikte uyuşturucu kullanımı ile alakalı artık hükümetin ciddi tutum içerisine girmesi gerektiğinin altını çizen Arifoğlu, “Ancak maalesef Devlet Laboratuvarı’nın da yanması ile birlikte daha da boş verildi. Denetimsizlik hat safhaya gelmiş durumdadır şu an. Allah’a emanet durumdayız ülkede” şeklinde konuştu.

“Hem alkol hem uyuşturucu testi uygulanmalı”

Her trafik kazasında sürücüye hem alkol testi hem de uyuşturucu testi yapılmasının gerektiğini belirten Arifoğlu, “Bir an önce devletin kendisini toparlaması lazım. Devlet Laboratuvarı için gerekli çalışmalara başlaması lazım. Bu konuda parasal kaynaklar da mevcuttur. Sadece ilgili kurumların bu kaynağı talep etmesi gerekmektedir. Bildiğim kadarıyla bu iş için ayrılmış para da var. Ancak ilgili kurumların bilhassa da Sağlık Bakanlığı’nın bu konuyla alakalı talepkar olması gerekir ki bu hayata geçebilsin” ifadelerini kullandı.

“Uyuşturucu alarak araç kullanmak ülkemizde ciddi sorun”

Devlet Laboratuvarı’nın uyuşturucu testinin yapılacağı biriminin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Arifoğlu, “Bir an evvel hayata geçmesi gerekmektedir ilgili bölüm. Uyuşturucu alarak araç kullanmak ülkemizde ciddi bir sorundur şu anda. Denetimsizlik de bunu hat safhaya taşımaktadır. Denetimli Serbestlik Yasası’nın da altyapısı oluşturulamadığı için bu yasa da amacına hizmet edemedi” ifadelerini kullandı.

“Bağımlıların 2 haftada 1 laboratuvarda test yaptırması gerekiyordu”

Bağımlı olan şahısların normal şartlarda iki haftada bir Devlet Laboratuvarı’nda test yaptırması gerektiğini ancak buna da uyulmadığına dikkat çeken Arifoğlu, “Birlik olarak biz trafik kazalarını aynı zamanda halk sağlığı olarak da görüyoruz. Olaya sadece ölümlü trafik kazaları olarak bakmıyoruz. Kazalardaki yaralanmalardan dolayı ciddi bir sıkıntı da söz konusudur. Hastanelerimiz ve acillerin yoğunluğunu da oluşturmaktadır. Dolayısıyla bunlar engellenirse ciddi oranda düzelme olacağına inanıyorum. Kazalarda aslında birçok insanın bedensel olarak özürlü kalması da söz konusu olabiliyor. İş-güç kayıpları da oluyor. Dolayısıyla bu da bir halk sağlığı sorunudur” diye konuştu.

“Uyuşturucu alkolden daha ciddi bir suçtur”

Uyuşturucu konusunda ülkede ciddi bir denetim mekanizması olmadığını ifade eden Arifoğlu, “Şu anda trafik kazalarında ya da kontrollerde hem alkolün hem de maddenin kontrolünün yapılması gerekmektedir. Alkollü araç kullanan bir kişinin karşı tarafa zarar vermesi nasıl ki ciddi bir suç ise, uyuşturucu kullanan bir kişinin böyle bir olayı gerçekleştirmesi ise daha da ciddi bir suçtur. Uyuşturucu kullanan bir kişinin uyuşturucu kullandığını test etmezseniz neye göre karar vereceksiniz?” diye sordu.

“Halüsinasyon, ciddi görme ve algı bozukluğu söz konusu”

Uyuşturucu tesiri altında araç kullanımının tehlikeleri arasında, halüsinasyon, ciddi görme ve algı bozukluklarının geldiğine dikkat çeken Arifoğlu, “Bu çok ciddi bir sorun olmasına rağmen bu testler bizim ülkemizde maalesef ki yapılmıyor. Yetkilileri ciddiyete davet ediyoruz. Trafikte alkol ve uyuşturucu testlerinin yapılması elzemdir” dedi.

“Uyuşturucunun ülkeye girişinin önlenmesi lazım”

KKTC’nin trafik kayıplarının toplumda da onarılmaz travmalara neden olduğuna vurgu yapan Arifoğlu, “Ülkemizde trafik mağduru ve kaybedilen insanlarımız var. Bu acı bir tablo olarak karşımızda duruyor. Asıl önemli olan konu ülkeye girişinin önlenmesi lazım, kolluk kuvvetlerinin denetimleri artırması lazım” şeklinde konuştu.

“Trafikte uyuşturucu kontrolü ciddiyet ister”

Trafikte uyuşturucu tespitinin yapılabilmesinin ciddiyet, zaman ayırma, uğraş verme ve işin ciddiyetinin farkına varma ile mümkün olacağını söyleyen Arifoğlu, yetkililerin bir an evvel trafikte ciddi tehlike arz eden bu sorun konusunda adıma atması çağrısında bulundu.