Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi, Askerlik Yasası’nda bir değişiklik yapılması konusunda yasa tasarısı hazırlığı yapıldığı, Askerlik Yasası’nda yapılacak değişiklikle birlikte; vicdani reddin ne şekilde düzenleneceği konusundaki düşüncelerini Yeni Bakış'tan Deniz Abidin ile paylaştı. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, vicdani reddin en doğal insan hakkı olduğunu belirterek, hükümetin aldığı kararı olumlu bir adım olarak nitelendirdi.

TKP-YG Başkanı Prof. Dr. Çakıcı "Biz toplum olarak barış isteyen bir toplumuz. Bugün itibarıyla vicdani ret önemlidir. Ve bu hakkın gündeme gelmesi önemlidir. Ancak esas konuşulması gereken ise profesyonel askerliktir" dedi.

BKP Genel Başkanı İzcan ise "Vicdani ret bir takım kesime iş imkanı sunacağı gibi, bir çok genç ise bu haktan yararlanarak direkt ekonomiye ve üretime kazandırılacak. Bunu bugüne kadar yapmamalarının sebebi siyasidir, ancak bu bir toplum yaratma mücadelesi olmalıdır" şeklinde konuştu.

Sol Hareket kurucularından Erönen de 'Bir insanın silah tutmak istemiyorsa ve bu eğitimi almak istemiyorsa, bu hakkın ona tanınması gerektiğini dile getirerek "Vicdani ret gerekliliği ilk buradan gelir. Nasıl bir yasa olması konusunda bir çalışmamız olmadı, ancak hükümetin şu an için Bakanlar Kurulunda aldığı kararı olumlu bir başlangıç olarak değerlendiriyorum" dedi.

TKP-YG Başkanı Prof. Dr. Çakıcı:

Esas sorunu çözecek olan profesyonel askerliktir

TKP-YG Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, vicdani reddin en doğal insan hakkı olduğunu belirterek, halkın belli bir kısmının bunu talep etmesinin çok doğal bir durum olduğunu kaydetti. Çakıcı, aslında sorunu çözecek esas olması gerekenin profesyonel askerlik olduğunu belirterek, seçim manifestosunda bunu ortaya koyduklarını hatırlattı. Çakıcı, profesyonel askerliğe girildiği takdirde vicdani ret gibi hiçbir şeye ihtiyaç olmayacağını kaydetti. 

Profesyonel askerlikle insanların zorunlu bir şekilde askere gönderilmeyeceğini ifade eden Çakıcı, bugün en çok önem duyulan şeyin savunma sisteminde teknoloji olduğunu söyledi. 

Çakıcı, büyük ordularla savaş döneminin de artık son bulduğunu belirterek, şöyle devam etti, “Biz toplum olarak barış isteyen bir toplumuz. 

Ancak bugün itibarıyla vicdani ret önemlidir. Ve bu hakkın gündeme gelmesi  önemlidir. Esas konuşulması gereken ise profesyonel askerliktir.” 

“Ne şekilde düzenleneceğini bekleyip göreceğiz”

Çakıcı, “Vicdani reddin ne şekilde düzenleneceğini bekleyip göreceğiz. Ancak vicdani redde ekonomik ayrım olamaz. Ortaya ciddi ücretler konulursa bunun ödenmesi zorlaşır” diye konuştu.

BKP Genel Başkanı İzcan:

"Doğru ve yerinde bir karar"

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan da, vicdani ret hakkının tanınacak olmasının doğru ve yerinde bir karar olduğunu belirterek, ancak hükümetin bu konuda nasıl bir yasa yapacağının henüz belli olmadığını kaydetti. 
İzcan, vicdani ret hakkını desteklediklerini ifade ederek, demokratik ülkelerde olduğu gibi bu hakkın KKTC’de de olması gerektiğini kaydetti.
 İzzet İzcan, askeri yapısının bir devamı şeklinde olacaksa ve baskı söz konusu olacaksa bunu doğru bulmadıklarını söyledi. İzcan, yapılacak olan çalışmanın bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi özgürlükçü, demokratik bir çalışma olması gerektiğine vurgu yaptı. 

“Bu bir toplum yaratma mücadelesi olmalıdır”

İzcan, “Vicdani redde para olmamalıdır. Ben askerlik görevini yapamam diyen insanların, askerlik sürelerini devletin başka kurumlarında nasıl yapacaklarını görmek istiyoruz.

Tüm bunlar yanında profesyonel askerlik bir hedef olmalıdır. Biz bunu destekliyoruz. 

Devletin binlerce kamu görevlisini ödeyecek mali durumu varsa, binlerce polis istihdam ediyorsa, Güvenlik Kuvvetlerinin görevini yürütecek düzgün bir yapı ve temel hakları olan bir meslek haline gelen profesyonelce bir yapısının olması en doğal durumdur” şeklinde konuştu.

Bunun bir takım kesime iş imkanı sunacağı gibi, bir çok gencin ise, bu haktan yararlanarak direkt ekonomiye ve üretime kazandırılacağını söyleyen İzcan, “bunu bugüne kadar yapmamalarının sebebi siyasidir, bu bir toplum yaratma mücadelesi olmalıdır” dedi. 

Sol Hareket Üyesi Erönen:

Çıkacak olan öneriler önemli

Askerlik Yasası’nda bir değişiklik yapılması konusunda yasa tasarısı hazırlığı yapıldığını, Askerlik Yasası’nda yapılacak değişiklikle birlikte; vicdani reddin ne şekilde düzenleneceği konusunda konuşan Sol Hareket Kurucularından Orhan Erönen ise, çıkacak olan önerilerin ne şekilde olacağının önemli olduğunu belirterek, Haluk Tufanlı ile Halil Karapaşoğlu’nun davasını bizzat takip etmekte olduğunu söyledi. 

Erönen, 31 Mayıs’ta tehrir alındığını ifade ederek, bunun nedeninin avukatlar ve hükümetin yaptığı girişimler olduğunu kaydetti.

Erönen, ilk önce vicdani ret nedir onun iyice tanımlanması gerektiğini söyledi. Erönen, bu konunun çok iyi anlatılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde karşı çıkanın çok olacağını dile getirdi.

“Olumlu bir başlangıç”

Erönen, vicdani reddi askerlikten kaçış yolu olarak gören insanların aslında bunu insan hakkı temeli üzerinden değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Erönen, “Bir insan silah tutmak istemiyorsa, bu eğitimi almak istemiyorsa, bu hak ona tanınmalıdır. Vicdani ret gerekliliği ilk buradan gelir. Nasıl bir yasa olması konusunda bir çalışmamız olmadı, ancak hükümetin şu an için Bakanlar Kurulunda aldığı kararı olumlu bir başlangıç olarak değerlendiriyorum” diye konuştu. 

“İşsizliğe karşı bir çözüm olacak”

Erönen, vicdani ret yasasının uzmanlarla, insan hakları avukatlarıyla istişare içinde hazırlanması gerektiğini belirterek, profesyonel askerliği de desteklediğini, ancak bunun bir meslek olduğunu ve bu işi seven insanların mevcut olduğunu kaydetti. Erönen, ancak profesyonel askerliğe karşı çıkanın olacağını, Kıbrıs’ın içinde bulunduğu ateşkes durumundan dolayı mümkün olmasına çok ihtimal vermediğini kaydetti.

Orhan Erönen, “Şu anın şartlarında vicdani reddin görüşülmesi hükümet tarafından atılan olumlu bir adımdır. Başarılı bir sistemdir, askeri performansı artıracağına inanıyorum. Aynı zamanda işsizliğe karşı da bir çözümdür” diye konuştu.