TDP Genel Sekreteri Asım İdris, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın, Türkiye’de yapılan müfredat değişikliklerinin bazı kısımlarının KKTC eğitimine yansıyacak olması ile ilgili kendisine yapılan eleştirler konusunda Haberal Kıbrıslı'ya açıklamalarda bulunması üzerine bazı eleştirilerde bulundu.

“Bir ay boyunda sus pus olan bakanlık nihayet konuştu”

Türkiye’de müfredatlarda yapılan değişiklikleri, yani“evrim”siz, az “Atatürk” ve “cihat” kavramlarının eklendiği yeni müfredatları uygulayacaklarını en nihayet Eğitim ve Kültür Bakanı Berova açıkladı diyen İdris, bir ay boyunca konu tartışılırken sus pus olan bakanlık en nihayetinde konuştu ama açıklamaları ile bizleri hayretler içindebıraktı ifadesinde bulundu.

“Milli Eğitim Yasasının temel amaçları kısmında “laik, demokratik, hukuk sistemine saygılı  gençler yetiştirmek yazıyor”

Sn. Berova: "Kıbrıslı Türklerin 1571'den bu yana eğitim müfredatları TC ile uyumlu oldu.” ve "Hedefimiz milli ve manevi değerlerine bağlı  gençler yetiştirmek" diyerek kendi insanına ve kendi topraklarına sırtını döndü ve kulaklarını kapattı diyen Idris, Sn. Bakan’a Milli Eğitim Yasasının temel amaçları kısmında “laik, demokratik, hukuk sistemine saygılı gençler yetiştirmek” yazdığını hatırlatmak isterim.Makamınızda Atatürk’ün resminin altında oturup onun yarattığı değerlerin müfredatlardan çıkarılmasına onay vermenizi bu halk Kabul etmeyecek ve sizleri hiç affetmeyecektir yorumunda bulundu.

“Türkiye’den ne gelirse gelsin oturduğunuz koltukları kaybetmemek için  kabul ettmektesiniz”

Türkiye’den ne gelirse gelsin oturduğunuz koltukları kaybetmemek için sorgusuz sualsiz kabul ettmektesiniz ifadesini kullanan İdris, Kıbrıs Türklerinin gelenek ve yaşam biçimini devam ettirme sorumluluğunuz olduğunu unutmayınız .Açıklamalarınızdan ve bakanlıktaki eylemlerinizden anlaşılıyor ki Türkiye’de ne değişiklik yapılırsa yapılsın harfiyen uyacaksınız. Siz artık Kıbrıs Türklerini temsil etmiyorsunuz dedi.

“Yobazlık yeşertilmeden kurutulacaktır”

Ülkeyi halkı yeyip bitirdiniz diyerek sezenişte bulunan İdris, geleceğimizi de karartmanıza izin vermeyeceğiz. Çocuklarımıza, torunlarımıza aydınlık ve çağdaş bir gelecek inşaa edeceğiz. Yemeyeceğiz içmeyeceğiz bunu çocuklarımız icin yapacağız. Kıbrıs Türk halkının geleneğinde bu vardır. Kıbrıslı Türk anne babalar çocuklarının geleceği için her türlü fedakarlığı yapmıştır. Bu geleceğin karartılmasına izin vermeyeceklerdir. Yobazlık ise yeşertilmeden kurutulacaktır. Bu toplumun aydınlık insanları, fedakâr anne babaları, neneleri dedeleri ve özgür aydınlık bir gelecek isteyen kararlı gençleri bunu hep beraber başaracağız dedi.

“Lise müfredatlarımız için derhal çalışma başlatılmalıdır”

İdris, Lise müfredatlarımız için derhal çalışma başlatılmalıdır. Bu müfredat paralelinde kendi kitaplarımızı kendimiz yazmalıyız. Ama kendi kitaplarımızı da yazmak yeterli olmayacaktır. Klasik liselerde, mesleki teknik ve kolejlerin ÖSS bölümlerindeki öğrencilerimizin ÖSS sınavlarında bu müfredatın baskısından kurtarmak için TC Eğitim Bakanlığı ile ayrı bir protokol yapıp TC üniversitelerine giriş yöntemini de değiştirmeniz gerekmektedir. Bu yapılmadığı müddetce sorun devam edecektir. Tabi sizin gibi 1571’e takılı kalan yöneticilerle bu sorunları aşamayız. Sayın Berova biz 2017’deyiz ya siz? diyerek sözlerine son verdi.