Rum Meclisi’nin, hamileliğin 12’nci haftasına kadar olan kürtajların suç olmaktan çıkartılmasıyla ilgili yasa tasarısını kabul etmesi üzerine, hamileliğin 12’nci haftasına kadar kürtaja izin verildiği, ayrıca hamileliğin, tecavüz, cinsel istismar veya ensest ilişkinin sonucu olması durumunda da, 19 haftalığı doldurmayan hamileliklere de kürtaj yapılmasına olanak tanındığı belirtildi.

KKTC’de ise Tabipler Birliği Yasası altındaki tüzükte belirtilen yasal düzenlemede 10 haftalığa kadar olan hamileliklerin sonlandırılmasına izin verilirken, ensest ilişki ve tecavüz gibi durumlardan kaynaklanan hamileliklerin sonlandırılması konusunda herhangi ayrı bir düzenleme bulunmuyor.

Kürtajın yasal süresi hakkında KKTC’deki yasal düzenlemeyle ilgili Tabipler Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Arif Albayrak Kıbrıs Postası’ndan Cansu Yarışan'a konuştu.

KKTC’DE 10, GÜNEY’DE 12 HAFTA

Güney Kıbrıs’taki yasaya göre kürtajın süresine 12 haftaya kadar izin verilirken, KKTC’deki yasal düzenlemeye göre kürtaja 10 haftaya kadar izin veriliyor.

ENSEST İLİŞKİ, TECAVÜZ GİBİ DURUMLARDA GÜNEY’DE 19 HAFTA, KKTC’DE YASA YOK!

Güney Kıbrıs’ta ensest ilişki ve tecavüz gibi durumlardan kaynaklanan hamileliklerde ise 19 haftaya kadar kürtaj izni verilirken, KKTC’de ensest ilişki ve tecavüz gibi durumlardan kaynaklanan hamileliklerde kürtaj süresini kapsayan herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor.

KIBRIS VATANDAŞLARININ GÜNEY’DE KÜRTAJ YAPTIRMASI YASAL

KKTC ile Güney Kıbrıs’ta kürtaj ile ilgili iki farklı yasa bulunurken, KKTC’de yaşayan Kıbrıs vatandaşlarının Güney Kıbrıs’taki yasadan yaralanarak Güney’de kürtaj yaptırması yasal olarak mümkün…

ARİFOĞLU: “YASAL DÜZENLEMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İÇİN ETRAFLICA TARTIŞMA YAPILMASI GEREKİR”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu, KKTC’deki yasal düzenlemeye göre kürtajın 10 haftaya kadar olan sürede yapılması gerektiğini belirtirken, ensest ilişki ve tecavüz sonrasında meydana gelen hamileliklerle ilgili ayrı biz yasal düzenleme olmadığını belirtti.

Arifoğlu, ensest ilişki ve tecavüz sonrasında meydana gelen hamileliklerle ilgili hamileliğin sonlandırılması konusunda veya kürtaj süresinin uzatılması ile ilgili kadın doğum uzmanları, çocuk doktorları, pedagog ve sivil toplum örgütleriyle birlikte etraflıca yapılacak bir tartışma sonrasında gündeme gelmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

ALBAYRAK: “ENSEST İLİŞKİ, TECAVÜZ GİBİ DURUMLAR İÇİN KÜRTAJIN SÜRESİNİN DÜZENLENMESİ GEREKİR”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr Arif Albayrak ise her ülkenin kürtaj süresi ile ilgili yasal düzenlemesinin farklı olduğunu hatırlatarak, bilimsel olarak hamileliğin sonlandırılmasının en uygun süresinin 8 hafta olduğunu söyledi. 

KKTC’deki yasal düzenleme gereği 10 haftaya kadar kürtajın serbest olduğunu dile getiren Albayrak, hamilelik süresinde belirlenen hastalık durumlarında kürtaj süresinin kurul kararı ile ileriki haftalarda da mümkün olduğunu hatırlatarak “Ensest ilişki, tecavüz ve hamile kalan kadının engelli olması ve hamileliğini fark etmemesi durumunda bilimsel ve çağdaş yollar dikkate alınarak kürtajın süresinin düzenlenmesi gerekir. Bu durumlarda daha özgür davranılması ve kürtaj süresinde sınır olmaması gerekir” dedi.

“KIBRIS VATANDAŞLARININ GÜNEY’DEKİ YASADAN YARARLANMASI MÜMKÜN”

KKTC’de ve Güney’de kürtaj süresi ile ilgili yasal düzenlemenin farklı olması nedeniyle KKTC’deki Kıbrıs vatandaşlarının Güney’deki yasal düzenleme çerçevesinde hamileliğini sonlandırmasının yasadışı olmadığını da belirten Albayrak, “Kıbrıs vatandaşı olan birinin Güney’deki yasal çerçevesinde hamileliğini sonlandırması yasal. Bu nedenle Kıbrıs vatandaşları ensest ilişki, tecavüz gibi durumlar sonrasında hamile kalması sonucu Güney’deki yasadan yararlanabilir” şeklinde konuştu.