Yeni Bakış'ta yer alan habere göre, Kimliği belirsiz kişi veya kişilerce doğaya atılan ve zehirli olduğu düşünülen tavuk etini yiyerek ölen 2 saz delicesi ve bir kedinin nekroskobi sonuçları belli oldu. Olayın ardından incelenmek üzere Taşkent Doğa Parkı yetkililerine teslim edilen 2 saz delicesi ve bir kedi ölüsü ile ilgili incelemenin ardından gerekli açıklama kurum tarafından yapıldı.

İnceleme sonucu zehirlendiler diyor

Taşkent Doğa Parkı yetkilileri nekroskobi sonuçlarının büyük oranda zehirlenmeyi işaret ettiğini vurgulayarak, hayvanların zehirli olduğu düşünülen tavuk etini yemeleri sonucu öldükleri belirttiler. Taşkent Doğa Parkı’nın olayla ilgili açıklamaları şöyle:

 “Lefkoşa’da 2 Saz Delicesi ve 1 kedinin zehirlenerek katledildikleri olayın ardından gerekli incelemelerin yapılması için Merkez’imize teslim edilen kuşların nekropsi sonuçlarında; mide ve kursaklarında olay yerinde bulunan, zehirli olduğu düşünülen tavuk etiyle örtüşen parçalar bulundu.

Rapor polise teslim edildi

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Veteriner Hekimimiz Ayda Aktolga, Veteriner Dairesi ve Çevre Koruma Dairesi işbirliği çerçevesinde hayvanların ölüm sebebinin araştırılması için Doğa Parkına teslim edildiklerini, dış muayeneleri ve nekropsi sonuçlarına göre hayvanların olay yerinde en az 3 gündür ölü olduğunu, ölüm sebeplerinin ise büyük ölçüde zehirlenmeyi işaret ettiğini ifade etti. Ayrıca Aktolga, konuyla ilgili detaylı raporun polise teslim edildiğini de belirtti.

Vahşi Yaşam Biyoloğumuz Andrea Aydınel ise yaptığı açıklamada, doğada zehir veya zehirlenmiş bir hayvan görüldüğünde öncelikle çocuk ve varsa evcil hayvanların bölgeden uzaklaştırılması, buna ek olarak hemen ardından 155 Polis, 123 Çevre Hattı ve 1190 Yaban Hayat Destek Hattı'nın aranması gerektiğine dikkat çekti.

Zehirli etkene ve ölü hayvanlara kesinlikle çıplak elle dokunulmaması gerektiğinin altını çizen Aydınel, ülkemizde yasak olmasına karşın bir şekilde adamıza giriş yapan çok güçlü, tatsız ve kokusuz zehirlerin olduğuna değindi. Bu örnekte olduğu gibi zehirlerin öldürürken canlılar üzerinde ayrım yapmadıklarını da dile getiren Aydınel, bu konuda herkesin tedbirli ve hassas olması gerektiğini belirtti”.