Bertuğ Topal - Bahadır Ayna

Ülkede her yıl olduğu gibi bu yıl da yaz sezonunun girmesiyle boğulma vakaları ülke gündemini meşgul ediyor. Son dönemde sıklaşmaya başlayan boğulma vakaları alınmayan önlemlerin de yeniden gündeme taşıdı.

Normalde yasa ile de zorunlu hale getirilen her plajda bir cankurtaranın bulundurulması ülkenin birçok plajında keyfiyete dönüştürüldü.

Havadis ekibi dün Gazimağusa bölgesindeki plajları tek tek gezdi, cankurtaranların mevcudiyetini sorguladı.

Ülkemizde bunca boğulma vakası yaşanırken plajların bazılarında keyfi bir şekilde cankurtaran bulundurması vatandaşlar tarafından da ciddi tepkiye neden oluyor.

Yasa mevcut

“Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasası” altında belirtilen ve kamuya açık her plajda bulunması gereken cankurtaranlar bazı plajlarda bulunmuyor. Yasal olarak kaymakam ve polis tarafından denetlenmesi gereken plajlarda cankurtaran olmaması durumunda ise yasal işlem yapılması gerekiyor.

Keyfilik göze çarpıyor

Gazimağusa ve İskele bölgesinde Havadis ekibinin gezdiği on plajın altı tanesinde cankurtaran bulunmazken 4 tanesinde ise cankurtaran mevcut.

Bir boğulma anında ilk müdahalenin hayati öneme haiz olduğu konuda bu kadar keyfiyetle davranılması ciddi rahatsızlık uyandırdı.

Vatandaşlar da tepkili

Dün ülkede resmi tatili fırsat bilen birçok vatandaş tüm ülkede olduğu gibi Gazimağusa bölgesinde denize koştu.

Vatandaşlar farklı plajları tercih ederken cankurtaran olan plajların daha da kalabalık olduğu gözlemleniyor.

Vatandaşlar, sadece belirli plajlarda değil tüm plajlarda cankurtaran olması gerektiğini ifade ederek insan hayatının keyfiliğe bırakılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Sertifika şartı aranıyor

Geçmiş dönemde tartışılan cankurtaranların sertifikasının olup olmaması konusu da halen tartışılıyor. Cankurtaran bulunduran plaj işletmeleri geçmişe göre daha bilinçli bir şekilde cankurtaran işine başvuranlardan sertifika şartı istiyor.

Cankurtaranlar da şikayetçi

Plajlarda cankurtaran görevini gerçekleştiren cankurtaranlar da bazı plaj işletmelerinin cankurtaran bulundurmamasını eleştiriyor.

Her plajın en az bir tane zorunlu olarak cankurtaran bulundurması gerektiğini ifade eden cankurtaranlar, devlet tarafından denetimlerin daha sık yapılması ve cankurtaran bulundurmayan işletmelere ceza yazılması taraftarı.

100 metre ara ile iki plajın birinde var diğerinde yok

Gazimağusa Glapsides Halk Plajı’nda yaklaşık 100 metre ara ile bulunan ve birinin belediye diğerinin ise özel bir işletme tarafından işletildiği iki plajda farklı görüntüler mevcut. Gazimağusa Belediyesi tarafından bakımı ve işletilmesi yapılan plajda cankurtaran bulunurken sadece 100 metre ilerisinde bulunan özel işletmede cankurtaran bulunmuyor.

Belediyelerde de keyfiyet var

Gazimağusa Belediyesi’nin cankurtaran konusunda göstermiş olduğu hassasiyeti ne yazık ki İskele Belediyesi ve Yeni Boğaziçi Belediyesi göstermiyor. Özellikle Yeniboğaziçi Belediyesi tarafından işletilen ve karavan kamping alanının yakınında bulunan halk plajında ve İskele Belediyesi tarafından işletilen halk plajında cankurtaran bulunmaması vatandaşlar tarafından tepki topluyor.

İskele Belediyesi Makenzi Plajı’nda cankurtaran bulundururken diğer bir halk plajında cankurtaran bulundurmaması vatandaşlar tarafından “keyfiyete göre iş yapılıyor” diye algılandı.

3 bölge mercek altında

Gazimağusa, İskele ve Mehmetçik bölgesinde yer alan Glapsides Plajı (Belediye tarafından işletilen), DAÜ Beach Club, Makenzi, Mehmetçik Belediyesi Bafra Halk Plajı, Silver Beach ve Palm Beach’te cankurtaran bulunurken, Glapsides Plajı (özel işletme kısmı), Bedi’s Halk Plajı, Kocareis, Kaya Reis, Yeniboğaziçi Belediyesi Halk Plajı ve İskele Halk Plajı’nda cankurtaran bulunmuyor.

8 kişi boğulma tehlikesi geçirdi

Polis kayıtlarına göre 2017 yılında tüm ülkede toplam 8 kişi boğulma tehlikesi geçirdi. Özellikle Gazimağusa bölgesinde yoğunlaşan boğulma vakalarının çoğunun halk plajlarında meydana gelmesinin nedeni olarak ise bazı halk plajlarında cankurtaran olmaması olarak gösteriliyor.