Deniz Abidin

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Fethi Özboğaç, bayram boyunca otellerin doluluk oranlarının yüksek olacağı beklentilerini koruduklarını belirterek, bayram tatilinin Türkiye’de 10 güne çıkartılmasıyla beş yıldızlı otellerde yoğunluğun yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

Özboğaç, bu yoğunluktan küçük işletmelerin de faydalandığını ifade ederek, ülkeye talebin çok olduğunu kaydetti. Özboğaç, bazı turistlerin uçak biletlerinin aşırı pahalı olmasından dolayı otel rezervasyonlarını iptal ettiğini belirterek, uçak fiyatlarının düzene girmesi gerektiğine vurgu yaptı.
 
“Turizmi 12 aya yaymalıyız”
Özboğaç, bayramlarda olan doluluğu bütün bir yıla yaymak gerektiğine dikkat çekerek, turizmin 12 aya yayılması gerektiğini kaydetti.

Özboğaç, yıllardır İngiltere’de tanıtım yapılmadığını belirterek, bu nedenle  İngiliz pazarında ciddi kayıpların yaşandığını söyledi. Özboğaç, Türkiye ile çalışan büyük denilecek tesislerin doluluk oranının daha yüksek olduğunu, ancak son zamanda uçak biletleriyle sıkıntıya girmeye başladıklarını belirtti.
 
“Uçak biletleri Avrupa pazarından daha yüksek”

KITOB Başkanı Fethi Özboğaç, Türkiye gibi yakın mesafede uçak biletlerinin çok uygun fiyatlarda olması gerekirken neredeyse fiyatların Avrupa pazarından daha yüksek olduğunu kaydetti.

Özboğaç, tesislerin bayram dönemindeki yoğunluğunu baz alarak hareket edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, turizmi bütün bir yıla yayarak, turistik ürünlerin çeşitlendirilmesi, hedef pazarlarının doğru belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Fethi Özboğaç, Rum tarafına 1 milyondan fazla İngiliz turistin geldiğine dikkat çekerek, bunun KKTC  için bir gösterge olduğunu söyledi.
 
“Tesisler kendi çaplarında büyük fedakarlıklar yapıyor”

Özboğaç, şöyle devam etti, “Bir milyon turistle 50 bini karşılaştırdığımızda bu çok üzücü bir durumdur. Bu nedenle turizm uzun vadeli planlarla yapılacak bir durumdur. Bu adadaki turizmin uzun vadeli bir strateji ile yapılması artık kaçınılmazdır. 40 yılda 39 turizm bakanının değişmesi dışında politikalar değişmelidir. Turizm politikası belirlenip, hedef konulmalıdır. Tesisler kendi çaplarında büyük fedakarlıklar yapıyorlar ve herkes kendi başının çaresine bakmaya çalışıyor. Bu durumda yakın pazarda çalışanlar rahattır. Uzak pazarda çalışan üç, iki ve bir yıldızlı tesislere bakıldığında müşteriyi çekmek onlar için daha zordur. Çünkü ulaşım sıkıntılıdır”
 
“Turizm politikası turizm örgütü altında devam etmeli”

Özboğaç, turistlerin Larnaka Hava Alanı’na çok ciddi olarak kaydığını, çünkü alternatifin çok olduğunu ifade ederek, birçok uçak firmasının Larnaka’dan  uçtuğunu anımsattı.
Sürdürülebilir turizm politikasının çok büyük önem taşıdığını anlatan Özboğaç, bütün politikaların kurulacak olan turizm örgütünün altında olması gerektiğini belirtti.

KITOB Başkanı Fethi Özboğaç Özboğaç, “Hükümetler değişse bile turizm politikası turizm örgütü altında devam etsin” diyerek, bugünkü Bakan ile çok uyumlu çalışıldığını, ancak turizm tanıtımı için bütçeden ayrılan rakamın çok komik kaldığını kaydetti.

“750 milyon dolar gelir elde ettiğimiz bir sektörü neden bu kadar öksüz bırakıyoruz?” diye soran Özboğaç, “planlar iyi yapılmalı, pazarlar kaybedilmemelidir” dedi.

Ancak İngiliz pazarının canlanmasıyla küçük aile işletmelerinin canlanabileceğine dikkat çeken Özboğaç, ülkede turizmin topluma yayılması, turizmin sadece oteller ve devletle olmadığını, toplumla iyi yerlere geldiğini söyledi.
 
“Küçük tesislerin sezonu Eylül ve Ekim aylarıdır”

Özboğaç, şöyle devam etti, “Küçük işletmelere gelen turistler bu ayları tercih etmez. Küçük tesislerin yüksek sezonu Eylül ve Ekim aylarıdır. Bu aylarda dolulukların çok daha fazla olacağını düşünüyoruz. Yakın pazarın yani Türkiye pazarının genellikle tercih ettiği büyük tesislerdir. Bir tarafta yüzde 90 bir doluluk varsa diğer tarafta yüzde 15 bir doluluk var. Homojen bir yapı oluşmadı. Küçük tesisin hitap ettiği pazarı da canlandırarak turizmi daha doğru bir noktaya oturtmalıyız”
 
Bayramda oteller dolu

Bu arada, Yeni Bakış’ın bayram tatili boyunca otellerin doluluk oranlarıyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, Salamis Bay Conti Hotel  bayram tatilini  Yüzde yüz dolulukla geçirecek. Otelde  bayramın ikinci günü Betül Demir sahne alacak.

Cratos Premium Hotel de bayramı  dolu geçirecek ve bayramın ikinci günü Serkan Kaya, üçüncü günü ise Ebru Gündeş sahne alacak.

Arkın Palm Beach Hotel de bayramı yüzde yüz doluluk oranıyla geçirecek oteller arasında.  Bayramın ikinci günü otelin gazino programı çerçevesinde Mustafa Ceceli sahne alacak.

Acapulco Resort & Convention & SPA’da ise otel müzisyenleri bayram boyunca sahne alacak ve hotel bayramın birinci ve ikinci günü dolu olacak.

Merit Crystal Cove hotel ise  bayramı  yüzde 90 doluluk oranıyla geçirecek ve  gazino misafirleri için bayramın ikinci günü düzenlenecek gecede Gülben Ergen, bayramın üçüncü gününde ise Erol Evgin sahne alacak.