Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'a ulaşan Hüseyin Kaygısız, KKTC’de bulunan Ayhan Alaçam Yapı tarafından çalışma izni alınacağı ve kaçak işçi statüsüne düştüğü gerekçesiyle 70 bin TL para cezasının silineceği söylenerek, dolandırıldığını iddia etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler ise KKTC’de kaçak işçilere yönelik herhangi bir af uygulamasının mevcut olmadığını belirterek, kaçak statüsüne düşen işçilerin para karşılığında para cezası silineceğine yönelik dolandırıcılık girişimlerine itibar etmemesi gerektiğini söyledi.

“ÇALIŞMA İZNİM ALINACAK VE PARA CEZASI SİLİNECEK DİYEREK DOLANDIRILDIM”

KKTC’ye 4 yıl önce gelip Kırdar Tesisat isimli şirkette çalışmaya başlayan Hüseyin Kaygısız, çalışma izni alınmaması nedeniyle KKTC’den çıkış yapacağı sırada kaçak işçi statüsünde bulunduğu gerekçesiyle 70 bin TL para cezası olduğunu öğrendi. Çalıştığı şirketin kendisine çalışma izninin alındığını söylediğini belirten Kaygısız, KKTC’den çıkış yapması nedeniyle şu anda hem ülkeye giriş yapamıyor hem de 70 bin TL para cezası bulunuyor. Kaygısız ülkeye giriş yapmanın yollarını ararken, Ayhan Alaçam Yapı Şirketi’nin kendisine para karşılığında hem para cezasının sileceğini hem de ülkede çalışma izni alacağını söylediğini iddia ederek, şirkete 3 bin TL ödediğini ve dolandırıldığını iddia etti.

“DENİZE DÜŞEN YILANA SARILIR”

Kıbrıs Postası’na dolandırıcılık girişimini anlatan Hüseyin Kaygısız, olayı şöyle ifade etti:

“Ben KKTC’ye 4 yıl önce turist statüsünde gelip çalışmaya başladım. İlk aylarda kaçak statüsüne düşmemek için 3 ayda 1 adadan çıkıp tekrar giriyordum. Daha sonra çalıştığım Kırdar Tesisat çalışma iznimi aldığını söyledi. Ben de artık adadan çıkış yapmama gerek olmadığı için sürekli burada kaldım. Geçen aylarda adadan mecburi çıkış yapmak durumunda kaldığım sırada çalışma iznim olmadığı gerekçesiyle devlete 70 bin TL para cezam olduğunu öğrendim. Daha sonra hem adaya geri dönmek hem de para cezasına çare üretmek amacıyla araştırma yapmaya başladım. Ayhan Alaçam İnşaat’ın para karşılığında hem para cezamı sildireceğini hem de çalışma izni çıkartabileceğini öğrendim. Şirketi arayıp durumu anlattım. Benden peşin olarak 3 bin TL istediler, daha sonra iznimi çıkartıp adaya geldiğimde ise 2 bin TL vermem gerektiğini söylediler. Hata bende oldu, denize düşen yılana sarılır. Ben 3 bin TL’yi ödedim ancak ne para cezam silindi ne de çalışma izni çıkarttılar. Şu anda KKTC’ye hala giriş yapamıyorum. Beni dolandırdılar. Öğrendiğim kadarıyla bu yöntemle başkalarını da dolandırmışlar” 

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ZEKİ ÇELER​​​​​​​

“AF UYGULAMASI MEVCUT DEĞİL, DOLANDIRICILIKLARA İTİBAR EDİLMEMELİ”

Kıbrıs Postası’nın ulaştığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler ise kaçak işçiler için devletin herhangi bir af uygulamasının söz konusu olmadığını belirterek, böylesi dolandırıcılık girişimlerine itibarda bulunulmaması yönünde uyarıda bulundu.

Çeler, kaçak işçilerin para cezasının silinmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, “Para cezası sildirip KKTC’ye gelme gibi bir durum veya af uygulaması şuanda söz konusu değil. Kaçak işçilerin kesinlikle böyle dolandırıcılıklara itibar etmemeleri gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti basınında da bunun duyurulması ve kaçak işçi durumuna düşen kişilerin konuyla ilgili bilgi sahibi olması gerekiyor. Söz konusu dolandırıcılık girişimleri için polise şikayette bulunarak işlem yapılabilir” şeklinde konuştu.