DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz İşçioğlu, iç siyaseti Yeni Bakış gazetesinden Deniz Abidin'e değerlendirdi. 

Doç. Dr. Deniz İşçioğlu, son günlerde ‘UBP ve Halkın Partisi iktidarı yakın’ söylemlerinin işitilmeye başlandığını ve HP Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın özellikle sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalara dikkat çekti. İşçioğlu, koalisyonda  hükümeti ‘bozarım’ diyen tek kişinin Özersay olduğunu söyledi 

 İşçioğlu, genel seçimin ardından HP’nin UBP ile hükümet kurmak istemediğini, bu nedenle dörtlü koalisyon modeline gidildiğini, ancak şimdi UBP’de yapılacak kurultayla birlikte UBP ile HP’nin farklı paradigmalarla koalisyona sıcak bakması olasılığının olup olmayacağının ilerleyen günlerde belli olacağını kaydetti.

İşçioğlu, ülkede birbiri ardına seçim süreci yaşandığını belirterek, genel seçimin ardından sandıkta UBP ve HP’nin iktidarı ve üçlü koalisyonla DP’nin dışarıdan desteklediği bir modelin ortaya çıktığını anımsattı. İşçioğlu, ancak farklı paradigmalar neticesinde dörtlü koalisyonun hayat bulduğunu, bunun Kıbrıs Türk halkının alışık olduğu formül olmadığını, UBP’nin ise hükümet kurulurken fazla bir müdahalede bulunmadığını kaydetti.

 İşçioğlu, “Bir taraftan mevcut hükümetin bozulacağı diğer taraftan da UBP’de kurultayda çıkacak sonuca göre HP ile bir koalisyon için her iki partinin de mayasının tutup tutamayacağı konusundaki resmi bugünden doğru olarak okumak çok da kolay değildir” dedi

 İşçioğlu, UBP’nin kurultay çalışmalarının bu dönemde başlamasının zaten beklenen bir  durum olduğunu belirterek, UBP’nin kendi içinde farklı seslerin duyulmaya başlandığını, ancak bunun böyle dönemlerde olmasının doğal olduğunu ifade etti 

İşçioğlu, HP’nin daha çok “sorgulayacağım” diyen ve temiz toplum siyaseti güden bir parti imajı çizdiğini, halkın ise tek başına iktidardan çok UBP ile bir hükümet kurulması modelini uygun görse de o dönemin konjonktürüne göre bunun farklı işlediğini belirtti. İşçioğlu, halkın bu durumdan başlangıçta şikayetçi olmadığını, farklı kesimlerin temsiliyetinin gündeme geldiğini söyledi. İşçioğlu, ancak dört farklı ideolojinin bir araya gelmesiyle oluşan hükümetin çalışmasının çok da kolay olmadığına vurgu yaptı. 

“Hükümet sürekli çalışılıyor, yapacağız’ demekte”

İşçioğlu, hükümetin ilk 30, ilk 60 günü derken peşi sıra günlerin geçtiğini ve sorunların da artarak devam ettiğine işaret ederek, yerel seçim sürecinin gündeme geldiğinde akademisyenlerin, belediye başkanlarının ve sivil toplumun artık sıkıntıların tavan yaptığına yönelik hükümete baskı yapmaya başladığını belirtti. İşçioğlu, hükümetin, kamu ve belediyeler reformu yapılacağına yönelik sürekli var olan bir proje çalışmasını gündeme getirdiğini, hayata geçirilmemiş projeler üzerinden sürekli halka görüş bildirilmekte olduğunu kaydetti. Deniz İşçioğlu, hükümetin sürekli “çalışılıyor, yapacağız” dediğine dikkat çekti.

“Halk icraat bekliyor”

İşçioğlu, Erenköy Belediyesinin kapısına kilit vurulmasının yerel demokrasiye vurulan bir darbe olduğunu ifade ederek, herhangi bir kuruluşa suç aramanın doğru olmayacağını, sistemin sıkıntılı olduğunu söyledi. İşçioğlu, hükümetin sistemin doğru oturtulması üzerine gidilse de bu kez “seçim tarihi çok yakın yapamayız” denildiğine işaret etti. 

Doç. Dr. Deniz İşçioğlu, ülkeye reformun bir günde gelmesinin imkansız olduğuna dikkat çekerek, bunun bir planlama ile olabileceğinin bilindiğini, ancak halkın da artık icraat beklediğini belirtti. 

“Siyasette satır aralarını okumak mümkün değil”

İşçioğlu, şöyle devam etti, “Ülkede belediyelerin çözüme muhtaç sorunları vardır. Yerel yönetimler bu haliyle sürdürülemez durumdadır. Yerel yönetimde reform yapılmadan renkli kampanyalarla belediye seçimine gidildi. Bütün sorunlar unutuldu, yeni başkan seçelim derdine düştük. Farklı adaylar üzerinde farklı ittifaklar kurulduğunu gördük. Siyaset içinde çok fazla paradigmalar vardır. Satır aralarını okumak mümkün değildir. Sonunda yerel seçim de bitti ve partiler içindeki kazananlar kaybedenler tartışmasını da tamamlamış oldu. Partilerden daha çok kişiler ön plana çıktı. Kıbrıs Türk siyasi kültüründe bir parti kültürü söz konusudur ama adayların daha çok kendilerini ön plana koydukları bir süreç yaşadık.”

“UBP içinde farklı sesler duyulmaya başlandı”

İşçioğlu, UBP’nin kurultay çalışmalarının bu dönemde başlamasının zaten beklenen bir durum olduğunu belirterek, UBP’nin kendi içindeki farklı seslerin duyulmaya başlandığını, ancak bunun böyle dönemlerde olmasının doğal olduğunu söyledi. Kurultay dönemlerinde her zaman farklı görüşlerin yüksek sesle dile getirildiğini ifade eden İşçioğlu, bunun demokrasinin gereği olduğunu kaydetti.

“Özersay bu açıklamaları hükümet adına mı yoksa partisi adına mı yapıyor?”

Deniz İşçioğlu, UBP’nin iç dinamikleriyle gerçekleştireceği bir kurultay dönemine doğru gittiğine dikkat çekerek, ancak hükümet ya da Halkın Partisi tarafından farklı bir sürecin izlenmekte olduğunu belirtti. İşçioğlu, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın özellikle sosyal medya üzerinden yapmış olduğu açıklamalara dikkat çekerek, bunun hükümet adına mı yoksa Özersay’ın kendi partisi adına mı yaptığına anlam veremediğini söyledi. İşçioğlu, Özersay’ın birçok özelliği üzerine topladığını, “sivil toplu örgütü vardır, akademisyendir, bakandır, Halkın Partisinin başkanıdır, bir koalisyonun ortağıdır” diye konuştu. Deniz İşçioğlu, Özersay’ın sosyal medyadan bir açıklama yaptığı zaman ister istemez hangi sıfatıyla bu açıklamayı yaptığının düşünüldüğünü belirterek, “sürekli yapacağız, çözeceğiz, şöyle sorunlar var, böyle sorunlar var, halledeceğiz” şeklinde ifadelerde bulunduğunu, ancak halkın artık bunları duymak istemediğini söyledi. 

“‘UBP ve Halkın Partisi iktidarı yakın’ söylemleri işitiliyor”

“UBP, kasım ayında bir kurultaya gidecek. UBP’de başkan seçilecek olan kişinin etkisiyle hükümet kanadında bir yıpranma söz konusu olur mu?” şeklindeki soruya karşılık ise İşçioğlu, “UBP ve Halkın Partisi iktidarı yakındır” şeklindeki söylemleri kendisinin de duymakta olduğunu belirtti. Deniz İşçioğlu, dörtlü koalisyonun ilk günden itibaren birbirine sımsıkı sarılmış durumda olduğuna dikkat çekerek, idaresi çok zor olan bir dörtlü koalisyonun, kendi içlerindeki durumu bilmemekle birlikte dışarıya vermiş oldukları imajın “biriz” olduğunu belirtti. İşçioğlu, Kudret Özersay’ın “bu adımları atamazsak hükümeti bozarım” dediğini, ancak “bu adımları da atmadığını görüyoruz” diye konuştu. “Özersay sürekli sosyal medyada ‘dokunacağım’ diyor. Bizlerde artık dokun’ diyoruz” diyen İşçioğlu, halkın reform ve icraat beklemekte olduğunu söyledi. 

Doç. Dr. Deniz İşçioğlu, halkın, hükümeti sadece geçmişe yönelik hataları bulup sorgulaması için seçmediğine vurgu yaparak, icraatın da aynı şekilde paralel olarak beklendiğini belirtti. İşçioğlu, reformların hemen yapılması gerektiğini söyleyerek, Kıbrıs Türk halkının artık kaybedecek zamanının kalmadığının görülmekte olduğunu kaydetti.

“Hükümeti ‘bozarım’ diyen tek kişi Özersay”

İşçioğlu, hangi gerekçeyle hükümetin bozulmasının gündeme gelebileceğini düşündüğü zaman, bugüne kadar bir tek hükümeti bozarım diyenin Kudret Özersay tarafı olduğunu belirtti. İşçioğlu, genel seçimin ardından HP’nin UBP ile ortaklık kurmak istemediğini, bu nedenle dörtlü koalisyon modeline gidildiğini, ancak şimdi UBP’de yapılacak kurultayla birlikte UBP ile HP’nin farklı paradigmalarla koalisyona sıcak bakması olasılığının olup olmayacağının ilerleyen günlerde belli olacağını söyledi. 

İşçioğlu, halkın da “yakın zamanda UBP-HP koalisyonu olur mu?” diye sorduğunu belirterek, bunun yanıtının UBP’nin kurultayında çıkacak olan başkan ile Özersay’ın yapacağı görüşme sonrasında netlik kazanacağını kaydetti.

“Mayalarının tutup tutmayacağını bugünden kestiremeyiz”

İşçioğlu, şunları söyledi, “Tabii ki bu senaryo mevcut hükümet bozulursa geçerlidir. 

Aslında bizim başarısızlıklarımızın en temel noktası stabil olmayan hükümetlerdir. Halka yeniden seçime gidiyoruz denildiği zaman farklı espri konusu oluyor. Farklı katılım mekanizmalarında halkı yönetime dahil etmeniz gerekir. Halkın önerilerine çözüm getirecek uygulamalar hayata geçmelidir. Bir taraftan mevcut hükümetin bozulacağı diğer taraftan da UBP’den çıkacak kurultay kararına göre HP ile bir koalisyon için her iki partinin de mayasının tutup tutamayacağı konusundaki resmi bugünden doğru olarak okumak çok da kolay değildir.”