Melin Dobran


Kıbrıs Türk Berberler Birliği Başkanı Kamil Kanlı, sektörde birçok sıkıntı olduğunu ifade ederek, işi bilmeyen kişilerin bu mesleği yaptığını söyledi. 
Başkan Kanlı, yetkililerin her isteyene dükkân açma izni verdiğini dile getirerek, denetim yapılmadığını söyledi. Her köşeye berber dükkânı açıldığını belirten Kanlı, “Eline makineyi alan saç kesiyor. Sonra da o saçı düzeltmem için müşteri bana geliyor” dedi. Meslek için artık eleman yetişmediğini de söyleyen Kanlı, işi bilmeyip sektöre girenlerin başkasının elemanını çaldığını belirtti.
“İşi bilmeyen dükkân açıyor”

Kıbrıs Türk Berberler Birliği Başkanı Kamil Kanlı, sorunları şöyle aktardı, “Ben 2 seneden beridir birlik başkanlığı yapıyorum. Mesleğe ise 30 yıl önce girdim. Sektördeki en büyük sorun, mesleği bilmeyen kişilerin bu işi yapıyor olmasıdır. Üstelik işi bilmeyenlere devlet, iş yeri açmasına izin veriyor. İşi bilmeyenin sektöre girmesi bizim işlerimizi de olumsuz yönde etkiliyor. Ben 1995 yılından beridir Kıbrıs’ta berberlik yapıyorum, o dönem 10 tane berber vardı. Şimdi bu sayı 300 civarındadır. Hemen hemen her köşede bir berber dükkânı bulmak mümkündür. Önemli olan işi yapabilmektir. Bu sektörde sermaye az, emek çoktur. Biz bu ülkede hakkımızı alamıyoruz.

“Eleman yok”

Bu mesleği yapacak eleman artık yetişmiyor. Eskiden mesleklere merak vardı şimdi ise bu ilgi yok. Bu konuda sıkıntı var. Dükkânda benimle beraber, çalışan sayısı 3’tür fakat 5 tane koltuğumuz var. Öğrenciler de gelince büyük bir patlama olacak. Biz şu anda yüzde 16 vergi ödüyoruz. İşi bilmeyen iş yeri açıyor ve piyasadakilerin elemanlarını çalmaya başlıyor. Yaptığımız iş güzel ama hakkımızı alarak işimizi yapmak istiyoruz. Meslektaşlarımızın ucuz iş yapmaktan kaçınması lazım. Başkasının düzgün kesemediği saçı, düzeltmem için müşteri bana geliyor. Bu kez de cebinden para iki kez çıkıyor.

“Denetlenmesi lazım”

Berberlerin birbirine saygısı da yok. Perşembe günleri saat 13.00’e kadar çalışıyoruz. Bazı arkadaşlar saat 2’ye, 3’e kadar açıktır. Müşteriyi kaçırmasınlar diye ama müşteri zaten memnunsa ondan başkasına gitmez. Ayrıca kaçak eleman çalıştıran da var. Çalışma Dairesi’nin iş yerlerini denetlemesi lazım. Ortaköy bölgesinde çok dükkân var. Piyasa kötü. Bu işin sonu ne olacak bilmiyorum. Bu işi yapabilene izin vermeleri gerekiyor.”