Adadaki en köklü festival olma özelliğine sahip, 50. Geleneksel İskele Festivali dün (29 Haziran) akşam görkemli bir törenle başladı. ‘Şimdi İskele Zamanı’ sloganıyla gerçekleşen ve bu yıl 23. İskele Belediyesi Halk Dansları Festivali ile birlikte renkleri ve kültürleri buluşturmayı başaran İskele Festivali 8 Temmuz gecesi son bulacak.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ile meclis üyelerinin hazır bulunduğu festivalin dün akşam ki açılışına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milletvekilleri, Siyasi Parti Temsilcileri, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, muhtarlar, kardeş şehir temsilcileri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda halk katıldı.

İLK TÖREN ATATÜRK ANITI’NDA

Etkinlikleri ile uluslararası bir boyuta ulaşan, “Şimdi İskele Zamanı” sloganı ile bu yıl 50’incisi düzenlenen Geleneksel İskele Festivali’nin açılış töreni Atatürk Anıtı önünde yapıldı. İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun Atatürk Büstü ’ne çelenk koyduğu törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşının okunması ile birlikte bayraklar göndere çekildi. Festivalde sırasıyla İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı birer konuşma yaptı.

GÜVERCİNLER; BARIŞ, DOSTLUK VE SEVGİ ADINA UÇURULDU

Atatürk Anıtı’ndaki törende İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu festival ateşini de yaktı. Festivale katılan ekipler tarafından üzerinde Türkçe ve İngilizce dillerinde Barış, Dostluk ve Sevgi yazılı balonları ile güvercinler uçurulurdu. Festivalin açılış konuşmaları öncesinde ise 23. İskele Belediyesi Halk Dansları Festivaline katılan ülkeler, KKTC, Türkiye, Brezilya, Bolivya, Romanya, Rusya, Çekya Cumhuriyeti, Makedonya ve Macaristan ekipleri kısa birer gösteri sundu.

SADIKOĞLU: FESTİVALİMİZİN 50. YAŞINI KUTLAMANIN ONURUNU VE TARİFSİZ GURURUNU YAŞIYORUZ

50. Geleneksel İskele Festivali’nin açılış konuşmasını İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu yaptı. Konuşmasına yerel yönetimler seçiminde kendisine gösterdikleri güven ve destek için İskele ve belde halkına teşekkürlerini sunarak başlayan Başkan Sadıkoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: ‘‘Her sene bir umutla başlayan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genelinde bir serüven haline dönüşen, yıllandıkça güzelleşen festivalimiz bu sene de adından söz ettirecek. Festivaller festivali olarak taçlandırılan Geleneksel İskele Festivalimizin 50. Yaşını kutlamanın onurunu ve tarifsiz gururunu yaşıyoruz. Dolu dolu geçen tam yarım asırlık bir serüven, birçok ülkede adından söz ettiren, uluslararası boyutlara ulaşan ve heyecanla beklenilen bir festival halini alan festivalimiz bu sene de yine birbirinden güzel etkinliklerle siz konuklarımızın huzuruna çıkıyor. 50 yıl önce Larnaka Deniz Panayırı olarak başlayan ve 1974 sonrası İskele’ye taşınan Festivalimiz, KKTC’nin ilk festivali olma özelliğiyle de bizi gururlandırıyor.’’

SADIKOĞLU, FESTİVALE KATKIDA BULUNANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Başkan Sadıkoğlu konuşmasının sonunda ise festivalin hazırlanmasında emeği geçen, meclis üyelerine, komite başkanlarına, gecesini gündüzüne katarak çalışan tüm belediye çalışanlarına, festivale katkıda bulunan sponsorlara, festival coşkusunu yaşayan ve yaşatan İskele halkına teşekkür etti.

ATAOĞLU, “BÖYLE ETKİNLİKLERİN ARTMASINI TEMENNİ EDERİM”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise konuşmasında, İskele Belediyesi’nin yapmış olduğu bu güzel etkinlikten dolayı duyduğu memnuniyeti getirdi. Ataoğlu konuşmasının devamında ise şunlara yer verdi: “Ülkemize, birçok ülkeden ekipleri getirerek bizlerle birlikte olmanın gururunu yaşatan İskele Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerine, İskele Halk Dansları Ekibine teşekkür etti. Bütün beldelerimizde böyle güzel ve renkli etkinliklerin gerçekleşmesi en büyük isteğimiz. Ben şahsım adına bu organizasyonu düzenleyen ve desteklerini esirgemeyen herkese de ayrı ayrı teşekkür ederken herkesin güzel bir gece geçirmesini temenni ederim.’’

EROĞLU: İSKELE BELEDİYESİ, GELENEĞİNİ BAŞARIYLA DEVAM ETTİRİYOR

Konuşmasına İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nu seçimlerde kazandığı zafer için kutlayarak başlayan Eroğlu, Geleneksel İskele Festivali’nin 50. Yılında burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Eroğlu konuşmasının devamında şunlara yer verdi; ‘‘50. Yılında İskele Festivali’nin gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum, bugüne kadar gelmiş geçmiş belediye başkanlarına bu festivali bu geleneği devam ettirdikleri için de teşekkür ediyorum. Folklorumuzu dış dünyaya tanıtan ve tabi ki yabancı ülkelerden birçok gencin bu ülkeye gelmesinde katkı koyan belediyemize teşekkür ediyorum başarılar diliyorum sizlere de hayırlı seyirler diliyorum.’’

AKINCI:  ‘‘DAHA NİCE ELLİ YILLAR DİLİYORUM’’

Sözlerine 50. yılınızda yine birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum diyerek başlayan Akıncı,  size daha nice elli yılar diliyorum dedi. Akıncı konuşmasının devamında şunlara yer verdi; ‘‘Festivalin her geçen yıl daha da iyiye gittiğini görmekten büyük bir kıvanç duyuyorum. Renkler çoğalmakta, farklı kültürden topluluklar aramıza katılmakta her geçen gün daha da bir profesyonelleşme görüyoruz. Bu anlamda da hepinizi kutluyorum. Geçtiğimiz yerel yönetim seçimlerinde yerel yönetimin tüm kademelerine seçilmiş olan kardeşlerimizi başta Başkan Hasan Sadıkoğlu olmak üzere canı gönülden kutluyorum. İskele Belediyesi’nin çalışanlarının meclisinin yolu açık olsun sizlere bundan sonraki festivallerde de nice başarılar diliyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum’’.

AÇILIŞ KURDELESİ KESİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesi havai fişek gösterisi eşliğinde kesildi. 50. Geleneksel İskele Festivali’nin açılış kurdelesini İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ve diğer protokol üyeleri birlikte kesti.

KADINLAR HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ

Festival açılışının ardından İskele Belediye Gazinosu’nda bulunan İskele Köy Kadın Kursu Sergisi Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu tarafından açıldı. İskele Köy Kadın Kursu öğrencilerinin hazırlamış oldukları el emeği göz nuru işler vatandaşın huzuruna sunuldu.

29 Haziran’da resmi açılışı yapılan ve 8 Temmuz’a kadar devam edecek festivalin açılış konserini ise Türkiye’nin sevilen sanatçılarından Manuş Baba verdi. Seslendirdiği birbirinden güzel şarkıyla, İskele Açık Hava Kültür Merkezi’ni dolduran hayranlarına muhteşem bir gece yaşatan Manuş Baba, seyirciden tam not aldı. Binlerce kişiyle birlikte şarkılarını seslendiren Manuş Baba, kendisini Kıbrıs’ta, İskele’de hayranlarıyla buluşmasına olanak sağlayan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’na teşekkür etti. 

FESTİVALDE YARIN
01 Temmuz 2017, PAZAR

09.00 – İskele Belediyesi Satranç Kulübü ‘18. Satranç Turnuvası’
Yer: İskele Belediye Gazinosu

09:00 – 16.Abdülkadir Gülcan ve 6. Hasan Aykulu Anısına Trap Skeet Yarışması

Yer: İskele Atış Poligonu

16:30­ – ‘Benon Dervişler Anısına Bisiklet Yarışması’

Yer: İskele Ecevit Meydanı

17:30 – ‘Yağlı Direk Bayrak Kapma’ ve ‘Dalma Yarışması’.
Yer: İskele Boğaz Park Alanı

21:00 – ‘Mağusa Müzik Band’ Konseri
Yer: Açık Hava Kültür Merkezi

21:30 – 22. Uluslararası İskele Belediyesi Halk Dansları Festivali’ne katılan ekiplerin, ‘Geleneksel Kostüm Defilesi’

22:00 – 22.Uluslararası İskele Belediyesi Halk Dansları Festivali’ne katılan ekiplerin, ‘Bay ve Bayan Festival Güzeli Seçimi’ Yer: Açık Hava Kültür Merkezi