İskele Arkeoloji Müzesi bu akşam düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından açıldı.

Müzede Neolitik dönemden Roma dönemine kadar 8 değişik dönemden 8 binlik yıllık süreci içeren eserler sergilenecek.

İskele Arkeoloji Müzesinin açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başladı.

Daha sonra Erenköy Lisesi öğrencileri  Dans gösterisi sundu.

Açılış töreninde ilk konuşmayı yapan Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, müzede kazı sonucu elde edilen 8 bin yıllık tarihi eserlerin bakımlarının yapıldıktan sonra sergilenebileceğini belirtti.

Azimli, başkent olan Lefkoşa’da böylesi bir müze olmamasının utanç verici olduğunu kaydederek, bu eksikliği gidermek için çalıştıklarını anlattı.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da coğrafi konumu ve doğal güzelliği ile yeşilin ve mavinin bulunduğu İskele’de böylesi bir müzenin açılmasından dolayı mutlu ve gururlu olduğunu kaydetti.

Sadıkoğlu,  açılışı gerçekleştirilen müze ile İskele’nin ilçeleşme yönünde bir adım daha ilerlediğini belirtti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da eski eserler ve müzeler dairesi bünyesinde 29 müze bulunduğunu ifade ederek,  “bugün burada 27 yıl sonra ilk kez bu kapsamda bir müzeyi ülkemize kazandırmanın gurur ve mutluluğu içerisindeyim” dedi.

Ülkeyi ziyaret eden turistlerin büyük bir çoğunluğunun müzeleri gezdiğine işaret eden Bakan Ataoğlu, 2016 yılında 800 bin olan müze ziyaretçi sayısının 2017 yılında bir milyonu aştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, müzenin açılışına katkı koyanlara teşekkür ederek, 3 yıllık görev süresince ilk defa bir müzenin açılışına katıldığını kaydetti.

Akıncı, geçmişine sahip çıkmayan toplumların geleceklerini da sahiplenemeyeceklerini ifade ederek Kıbrıs’ın bilinen 11 bin yıllık geçmişi bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kültürel varlıkların insanlığın ortak malı olduğunu bu nedenden dolayı da korunup yaşatılması gerektiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bir toplumun gelişmişlik ve medeniyet seviyesinin müzelerle, tiyatro binaları, kütüphaneler ve buna benzer yapılarla ölçüldüğünü ifade ederek, yerli ve yabancı turistlerin böylesi müzeleri ziyaret etmesinin önemine değindi.

“Burası İskele Karpaz bölgesi ilk insanların Kıbrıs’ta yerleştikleri yerdir de aslındaKastro diye bilinen yer Karpaz burnunda Neolitik çağdan kalan ve dairesel konut mimarisinin ilk örneklerini oluşturan yerdir ama maalesef 5-10 yıl kadar önce orada bilinçsizce şuursuzca işler yapıldı ve orada büyük tahribatlara neden oldu” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, milletvekili olduğu o dönemde yapılan bu yanlışı eleştirdiğini anımsattı.

Akıncı, bu zenginliğin sadece Kıbrıs Türk halkının değil aynı zamanda tüm İnsanlığın ortak zenginliği olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından müzenin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışı gerçekleştirilen Müzede Neolitik dönemden Roma dönemine kadar 8 değişik dönemden 8 binlik yıllık süreci içeren eserler sergilenecek.