Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis ise zirveyi “tarihi” olarak nitelendirdi ve zirvenin neticeleriyle ilgili yakında Avrupa’nın büyük güçlerini de ilgilendirecek şeyler duyuracaklarını söyledi.

Kudüs’te 6’ncı İsrail-Yunanistan- Güney Kıbrıs Zirvesi dün gerçekleştirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun evsahipliği yaptığı zirveye Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın yanısıra bölge turu kapsamında İsrail’e giden Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katıldı.

Zirvede, Doğu Akdeniz gazının Avrupa’ya ulaştırılmasını hedefleyen “East-Med” projesinin ve bölgesel konuların ele alındığı belirtildi.

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis toplantınının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Pompeo’nun katılımıyla yapılan zirveyi “tarihi” olarak nitelendirdi ve yakında Avrupa’nın büyük güçlerini de ilgilendirecek duyurularının olacağını söyledi.

Anastasiadis, toplantının yalnızca enerji meselelerini değil, aynı zamanda tüm bölgenin barış ve güvenlik konusunu ve bölgedeki devletlerin egemenliklerine saygıyı da içerdiğini söyledi.

Rum Lider, Twitter hesabından yaptığı açıklamada da, zirveye Mike Pompeo’nun da katılmasının kendilerini çok memnun ettiğini, Pompeo’nun zirvedeki varlığının; üç ülkenin ABD ile güvenilir ortaklıklarının mevcudiyetinin somut bir kanıtı olduğunu savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Twitter’den “Doğu Akdeniz’deki kilit konular hakkında İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs liderleriyle verimli bir toplantı yaptık. Amerika Birleşik Devletleri, demokratik müttefiklerimizi işbirliğini genişletme ve enerji piyasalarının geleceğine yatırım yapma çabalarında güçlü bir şekilde desteklemektedir” değerlendirmesinde bulundu.