Havadis gazetesinden Devrim Demir'in haberine göre; geçtiğimiz yıl ülkeye soktuğu 979 gram Hintkeneviri’ni, Ali Çetin Amcaoğlu’na teslim eden Sadi Aldağ aleyhindeki davanın kararı dün Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıklandı.

Aldağ, uyuşturucu madde “ithal ve tasarruf” suçlarından yargılanarak 9 yıl hapse mahkûm oldu.

Melek Esendağlı Başkanlığında, Kıdemli Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi ve Yargıç Murat Soytaç’tan oluşan Ağır Ceza Mahkeme Heyeti’nin baktığı davanın karar oturumunda, sanık avukatı Muhabbet Mevsimler mahkemede hazır bulundu.

Oy birliği ile alınan kararı heyet adına Başkan Melek Esendağlı okudu.

“Suçu organize edene ortaklık yaptı”

Mahkeme başkanı Melek Esendağlı, 31 yaşındaki sanık Sadi Aldağ’ın  “uyuşturucu ithal ve tasarruf” suçlarından yargılandığını açıkladı.

Esendağlı, meseleyle ilgili davada sanık 2 konumundaki Sadi Aldağ’ın davalarını kabul etmediği için bu davayla ilgili aleyhine takipsizlik dosyalandığını ve Aldağ’a yeni davalar dosyalanarak yeniden yargılandığını anımsattı.

Esendağlı, Aldağ’ın dava konusu uyuşturucu maddeyi kişisel kullanım için değil, farklı amaçlar için ülkeye getirdiğine bulgu yaptıklarını kaydetti.

Suçu organize eden Ali Çetin Amcaoğlu’nun da aynı davadan Kasım ayında yargılanarak 9 yıl hapse mahkûm edildiğini anımsatan Esendağlı, Aldağ’ın organize edilen suça bulaştığını belirtti.

Ticaret için getirildi

Yargıtay’ın uyuşturucu davalarında kişisel kullanım miktarının ölçü değerlerinin ne olduğunun incelenmesine değinen Esendağlı, dünyada birçok ülkeye göre şahsi kullanım miktarının değişmekte olduğunu belirtti.

İthal edilen uyuşturucu miktarına dikkati çeken Esendağlı, kişisel kullanım üzerinde bir miktar olduğuna bulgu yaptıklarını ifade ederek, Aldağ’ın yasa kapsamına girmediğinin altını çizdi.

“15 yıla kadar hapislik içeriyor”

Başkan Melek Esendağlı, uyuşturucu suçlarının çok yaygın ve günbegün artan suçlardan olduğuna dikkat çekerek, toplum sağlığını da ciddi suretle yıprattığı ve toplum huzurunda yara açtığının görülmekte olduğuna vurgu yaptı.

Yargıtay kararlarında kamu menfaatine ağırlık verildiğine değinen Esendağlı, hintkeneviri türü uyuşturucunun, türleri arasında etkisi daha az olduğunu ve uyuşturucu suçlarının 15 yıla kadar hapislik içeren suç türlerinden olduğuna vurgu yaptı.

Oy birliğiyle 9 yıl hapis cezası

Sanık tasarrufundaki 979 gram 370 miligram uyuşturucu miktarının ceza takdiri açısından ağırlaştırıcı bir neden olduğuna dikkat çeken Esendağlı, bu tür suçlarda kamu menfaatinin önemli olduğunu vurguladı.

Melek Esendağlı, yaygın ve artış olan, kamu sağlığının tehdit altında olduğu bu tür suçlarda kamu menfaatine ağırlık vermeyi uygun ve adil bulduklarını söyleyerek, oy birliğiyle sanık Sadi Aldağ’ı  “uyuşturucu ithali ve tasarruf” suçlarından 9 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Olay nasıl olmuştu?

Olay geçtiğimiz yıl Ağustos ayında meydana gelmişti. Güney Kıbrıs’a geçemeyen aynı davada mahkûm olan Ali Çetin Amcaoğlu, Aldağ’a 4 bin Euro para teklifinde bulunarak kendisine Güney’den 7 bin Euro’ya uyuşturucu getirmesini sağladı.

Aldağ aynı gün güneye geçerek Andrea isimli Rumla buluşarak, 7 bin Euro’ya 1 kilo hintkeneviri ve 40 Euro’ya da 1 gram kokain aldı.

Aldağ,  LE 559 plakalı arabayla Metehan Kapısı’ndan uyuşturucuyu ithal ederek, Boğazköy’de uyuşturucuyu Amcaoğlu’na teslim etti.

Polis takibine alınan Amcaoğlu, polisten kaçmaya çalışırken 2 Ağustos 2017’de Boğaz Piknik Alanı yakınlarında kaza yaptı ve arabasından Aldağ’ın kendisine getirdiği uyuşturucu çıktı.