Yeni Bakış'tan Gamze Pir Baykur'un haberine göre, Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye 2017 yılı Ağustos ayı içerisinde 15 gr Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde getirterek tasarrufunda bulunduran ve 2 kişiye 1 gr uyuşturucu satan sanık Nihat Arbak hakkındaki karar dün açıklandı. Sanık Arbak, “Kanunsuz uyuşturucu madde ithali”, “Kanunsuz uyuşturucu madde verme” ve “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” davlarından yargılanarak suçlu bulundu. 

“Kanunsuz uyuşturucu madde ithali” davasından 12 ay, “Kanunsuz uyuşturucu madde verme” davasından ise 6 ay hapis cezasına mahkum olan sanık Arbak, toplam 18 ay hapis yatacak. “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” davasından ise mahkumiyet kaydedildi.

250 Euro’ya 15 gr Sentetik Cannabionoid almıştı

Sanık Nihat Arbak, 2017 yılı Ağustos ayı içerisinde Güney Kıbrıs’ta bulunan Malik Toran ile konuşmuş ve 250 Euro karşılığında uyuşturucu madde istemişti. Malik Toran ise sanık Arbak’a bir başkasının aracılığı ile 15 gr Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu maddeyi yollamıştı. Daha sonra sanık Arbak, almış olduğu uyuşturucu maddenin içinden 1 gramını 100 TL karşılığında 2 kişiye satmıştı. 

“Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında değil”

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Pınar Beyoğlu, sanık Arbak’ı aleyhine getirilen davalardan suçlu bulup mahkum ettiklerini açıkladı. Sanığın mahkum olduğu davaların “Denetimli Serbestlik Yasası” kapsamında olup olmadığının incelendiğini belirten Beyoğlu, sanığın konu uyuşturucu maddeleri ticari amaçlı tasarruf ettiğinin ve kazanç elde ettiğinin açık olduğunu söyleyerek sanığın “Denetimli Serbestlik Yasasından” yararlanamayacağını açıkladı. Beyoğlu, sanığın işlemiş olduğu suçlar için 20 yıla kadar hapislik cezası öngörüldüğünü belirterek, konu suçların ciddiyeti ve vahametinin ortada olduğunu açıkladı. Faaliyet raporlarından da görüleceği üzere uyuşturucu suçlarının her geçen gün artış gösterdiğine dikkatleri çeken Beyoğlu, uyuşturucu suçlarının kamu sağlığını tehdit eden ve toplumun huzurunu bozan suçlar olduğunu belirtti. Sanığın benzeri suçlardan sabıkasının olduğunu ifade eden Beyoğlu, sanığın ıslah olmadığının görüldüğünü söyledi. Beyoğlu, sanığa verilecek en uygun ve adil cezasının hürriyeti bağlayıcı bir ceza olduğu kanaatine vardıklarını belirtti. Sanığı “Kanunsuz uyuşturucu madde ithali” davasından 12 ay, “Kanunsuz uyuşturucu madde verme” davasından ise 6 ay hapis cezasına mahkum ettiklerini belirten Beyoğlu, cezaların ayrı ayrı çekilmesine de karar verdiklerini açıkladı.