Havadis'ten Bertuğ Topal'ın haberine göre, Yerel Yönetim Seçimleri’ne üç aydan az bir süre kalması ile siyasi partilerin seçim çalışmaları da hız kazandı. Cumhuriyetçi Türk Partisi- Halkın Partisi-Toplumcu Demokrasi Partisi ve Demokrat Parti’nin ittifak için görüşmeleri ve çalışmaları sürüyor.

Belediye başkan adaylıkları noktasında isimler üzerinde tartışmalar sürerken ittifakta hangi partilerin hangi belediyelerde aday çıkaracağı da netleşmeye başladı.

Öte yandan bu noktada en hazır parti olarak 2018 Genel Seçimleri’nden birinci parti olarak çıkan ancak ana muhalefette kalan Ulusal Birlik Partisi görülüyor.

Ulusal Birlik Partisi 25 bölgede belediye başkan adayını belirleyerek tüm partilerden önce ‘ben hazırım’ mesajı verdi.

CTP’de aday adayı başvuruları bitti

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde aday adayı belirleme için partinin başvuru kabulü önceki gün saat 17.00’de son buldu.

CTP bundan sonraki süreçte ittifaka da sadık kalarak adaylarını belirleyecek. CTP içerisinde özellikle Değirmenlik, Gönyeli, Esentepe ve Dikmen gibi bölgelerde sıkıntılar olduğu biliniyor. Mevcut belediye başkanlarının aday adayı yarışına girmek istememesi ve başka başvuruların olması CTP’yi zorluyor.

Halkın Partisi’nde de başvurular dün tamamlandı

Halkın Partisi de Cumhuriyetçi Türk Partisi gibi aday adayı başvurularını almayı tamamladı. Halkın Partisi 17-18-19 Nisan tarihlerini kapsayan tarihlerde adaylık başvurularını aldı. Dün sonuçlanan aday adalıklarının ardından ise aday belirleme noktasında bir seçime wgidilip gidilmeyeceği bilinmiyor.

Senin: İttifaka sadık kalınacak

Halkın Partisi Genel Sekreteri Yenal Senin Havadis’e yaptığı açıklamada adayların belirlenmesi sürecinde ittifak ruhuna uygun hareket edeceklerini ifade ederek, ittifak adayı çıkacak bölgelerde aday çıkarılmayacağını belirtti.

4 bölgede Halkın Partisi aday çıkaracak

Senin, Halkın Partisi’nin 4 belediyede ittifak adayı olarak aday çıkaracağını ifade ederek bu belediyelerin, Beyarmudu, Paşaköy, Vadili ve Girne olduğunu ifade etti. Bu bölgelerde HP’nin çıkaracağı adayların CTP-TDP ve DP tarafından da destekleneceğini söyledi.

“Bazı bölgelerde yarışacağız”

Senin, bir çok bölgede ittifak adayının destekleneceğini ifade ederek bazı bölgelerde ise 4 partinin yarışacağını da belirtti. Halkın Partisi’nin ittifak adayı çıkaracağı bölgelerde ittifak ruhuna bağlı kalacağını söyledi.

Lefkoşa’da Harmancı kesin gibi

Lefkoşa’nın mevcut belediye başkanı Mehmet Harmancı ileriki dönem için aday. Harmancı’nın çok büyük bir değişiklik olmaması durumunda ittifak adayı olacağı konuşuluyor. Ulusal Birlik Partisi’nde ise Hasan Sertoğlu seçimin startını verdi.

Bican ittifak adayı

Güzelyurt Belediye Başkanlığı için mevcut başkan UBP’li Mahmut Özçınar’ın karşısına dört partinin ortak aday olarak CTP’den Osman Bican’ı çıkaracağı kaydedildi. Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Reşat Kansoy’un da Güzelyurt Belediyesi’ne bağımsız aday olarak talip olduğunun sinyallerini vermişti.

UBP 28 belediyenin 25’ini belirledi

Ulusal Birlik Partisi, yerel Yönetimler seçimlerine diğer partilere göre daha erken start vererek çalışmalara başladı. 28 belediye başkan adaylığının 25’ine aday bulan ve bu adayları açıklayan UBP, diğer üç belediye için ise henüz aday belirlemedi.

Mevcut adayların desteklenmesi noktasında prensip vardı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, ittifak ve işbirliği noktasında yapılan ilk görüşmelerde partilerin mevcut belediye başkanlarının desteklenmesi noktasında bir genel prensip oluştuğunu ifade etti. Daha sonraki görüşmelerde ise Halkın Partisi’nin Mehmetçik, Lefke, Esentepe ve Dipkarpaz’da aday çıkarmak istediğini ifade ettiğini belirtti.

Lefkoşa’da Harmancı, Tatlısu’da Orçan

Sorakın, Halkın Partisi’nin Mehmetçik, Lefke, Esentepe ve Dipkarpaz’da aday çıkarmak istediğini ifade etmesinin ardından bunun dışında kalan bölgelerde ittifak partilerinin mevcut başkanlara karşı aday çıkarmama noktasında anlaştığını söyledi.

Buna göre 4 parti Lefkoşa’da Mehmet Harmancı, Tatlısu’da Hayri Orçan,

Girne’de bir uzlaşı yok

Sorakın, HP Genel Sekreteri’nin aksine Girne için ortak aday noktasında bir uzlaşı olmadığını ifade ederek CTP’nin Girne’de aday çıkarabileceğini belirtti. İttifak görüşmelerinde Girne için kesin bir uzlaşı sağlanamadığını kaydeden Sorakın, CTP’nin Yeniboğaziçi ve Güzelyurt’ta da kendi amblemi ile aday çıkaracağını söyledi.

Tekrardan 24’üne dönülüyor

Başbakan Tufan Erhürman Türkiye’de ilan edilen seçim tarihinin KKTC’deki yerel seçim tarihini de etkilediğine işaret ederek Yüksek Mahkeme Başkanı ile görüşerek bir karar verip, yasa değişikliğinin de gündeme getirilebileceğini açıkladı.

Erhürman, Türkiye’deki seçimde 2. tur ihtimalinin de göz önünde bulundurularak, yasal prosedür çerçevesinde, sınav tarihlerinde oynama olabileceğinden, gerekirse TC yetkilileriyle de tekrar görüşeceklerini, bu konuyu da Cumhurbaşkanı ile değerlendirdiklerini kaydetti.

Erhürman, yerel seçimle ilgili düşündüğü bir tarih olup olmadığı sorusuna karşılık ise, Türkiye’deki bahsettiği belirsizliğe ilişkin bilgi almaları gerektiğini yineleyerek, “ama her şey şu anda düşündüğümüz gibiyse tekrardan bizim 24’üne dönmemiz en makulüdür. Zaten 24’ünde sorun olduğu için Temmuzu öngörmüştük ancak yasal meseleler ve hazırlıklar açısından da bunu yeniden sayın Yüksek Mahkeme Başkanı ile görüşmek lazım” şeklinde konuştu.

Yerel seçimlere dönük işbirliği…

Erhürman, yerel seçimlerde hükümetteki 4 partinin işbirliği konusundaki bazı haberler ve tartışmalara atıfta bulunularak, görüşünün sorulması üzerine ise, bir ittifak kavramının dolaştığını ancak hiçbir noktada, 4 partinin bir yerden aday gösterip hepsinin onu desteklemesi, hep birlikte sokağa çıkılıp propaganda yapılması noktasına gelinmediği, görüşmelerinde sadece hangi siyasi partinin nereden aday göstermeyi düşündüğü, nerede göstermemeyi düşündüğü veya düşünebilir mi şeklinde tartışmalar yaşandığını ve bu konuda birtakım sonuçların da alındığını anlattı.

“Buradaki ittifak birinin aday gösterdiği bir yerde ötekilerin veya ötekilerden birinin ya da ikisinin aday göstermemesi anlamında bir ittifak olabilir” diyen Erhürman, bu konuda varılan noktanın tüm partilerin yetkili organlarında değerlendirildiğini, CTP’nin de bu süreçte defalarca parti meclisini toplayarak o görüşmeleri teyit ettiklerini, alınan kararları doğru bulmayanlar da olabileceğini, buna da saygı duyduğunu, ancak yetkili organlarda alınan kararların arkasında olduklarını kaydetti.