Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Maronitlerin köylerine geri dönmesi ve Maraş’ın KKTC kontrolünde açılması konusunu “maceracı ve içi boş tartışmalar” olarak niteledi.

İzcan yazılı açıklamasında, “Ayrılıkçı önerileri ortaya atmak Crants Montana’nın ardından başlayan gerilimi tırmandırmaktan öteye gitmez. Bu tartışmalarla hedeflenen federal çözümün önünü tıkamaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın son dönemde yaptığı açıklamaları eleştiren İzcan, “Cumhurbaşkanı federal çözüm yanlılarının oylarıyla o makama geldiğini ve ondan esas beklenenin statükocuların ekmeğine bal sürecek açıklamalar yapması değil, görüşme masasında federal çözümü zorlayacak politikalarda ısrarcı olmasıdır. BKP ile birlikte Akıncı’ya destek veren tüm parti ve sivil toplum örgütleri bu nedenle kendisine destek vermiştir” ifadelerini kullandı.

Her iki tarafta çözüm yanlılarının iki lider üstünde görüşmelerin yeniden başlatılması yönünde baskı oluşturması gerektiğini belirten İzcan, federal çözüm yanlısı tüm güçleri bir araya gelmeye çağırdı.