Melin Dobran

Kıbrıs Türk Güzellik Uzmanları Birliği Başkanı Selma Özdamar, sektördeki en büyük sorunun kaçak iş yapan kişiler olduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs’ta 1999 yılından beridir bu işi yaptığını belirten Özdamar, kaçak iş yapanlarla birlik olarak bir yere kadar mücadele ettiklerini bunda da başarılı olamadıklarını söyledi.
Diyalog’a konuşanÖzdamar, kendi evinde bu işi kaçak olarak yapanları yakalatmak için her zaman mücadele ettiklerini ifade etti. Bu konuda güzellik salonlarına haksızlık yapıldığını söyleyen Özdamar, kaçakların bir türlü önüne geçilemediğinden yakındı.

Başkan Özdamar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi, “Bizim sektördeki en büyük sorun, bu işi kayıtsız olarak ve kendi evinde yapanlardır. Biz tüm giderlerimizi, faturalarımızı, vergimizi, KDV’mizi, personel maaş ve yatırımlarını tam tamına ödüyoruz. Onlar ise ödemiyor. Bunun önüne bir türlü geçemiyoruz. Biz çalıştırmak için eleman bulamıyoruz. Çünkü okulu bitirenlerin yüzde 80’i bu işi evinde yapmaya başlıyor. Belediyeye ve Çalışma Dairesi’ne defalarca şikâyette bulunduk. Ne yazık ki bize yardımcı olamadılar. Ev basamayız, biz sadece kayıtlı olanları denetleyebiliriz dediler.Onlar vergi ödemeden çalışıyor. Biz ise çok yüksek vergiler ödüyoruz. KDV ise yüzde 18’dir. Yetkililer bu kişilere müşteri gibi gidip, onları yakalaması lazım. Geriye dönük ceza kesmelidir. Diplomasını elinden almalıdır. Başka meslekle uğraşanlar da bu işi ekstradan yapıyor.


“Halk sağlığını riske atıyor”

En önemlisi de evde manikür, pedikür ve ağda gibi işlemleri yapanların hijyen konusunda bilgisi olmamasıdır. Ayrıca bu konuda vatandaşın da bilgisi yok. Bu işleri yapmak için steril makinesi olması lazım. Bir aleti steril etmeden kaç kişide kullanıyorlar? Ayni makasla kaç kişinin tırnağını kesiyorlar? Kişide mantar var mı? Bir diğer müşterininenfeksiyon kapma riski nedir? Bunlar hep göz önünde bulundurulmalıdır. 3-5 lira daha az para ödesin diye, müşteri ucuz yerleri tercih ederken, sağlığını düşünmüyor. Kendisi evde, dışarıda alacağı asgari ücreti çıkartıyor zaten. Ne vergi, ne KDV, ne de dükkân kirası gibi derdi var. Yetkilileri bu konuda denetim yapması için göreve davet ediyorum.”