Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği (KISAD), Kuzey Kıbrıs’ta kadın sağlı haritasının oluşturulmasına yönelik başlattığı ilk araştırma projesinin tanıtımını, Lefkoşa Bedesten’de düzenlediği etkinlikle gerçekleştirdi. 

Dernekten verilen bilgiye göre, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, KISAD Başkanı Dr. Nilüfer Rahmioğlu Ramiz, KISAD üyeleri, projeye ve etkinliğe destek veren sponsor firma ve kişiler ile davetlilerin katıldığı kokteylde, proje yararına Atila Karaderi ve Batu Gündal’ın eserlerinden oluşan “Işık, Su ve Kadın” sergisi de açıldı.

Etkinlik, Oxford Üniversitesi’nde kıdemli araştırmacı olarak görev alan KISAD Başkanı Dr. Nilüfer Rahmioğlu Ramiz’in açılış konuşması ile başladı. 

Dr. Rahmioğlu Ramiz konuşmasında, KISAD’ın ve ilk araştırma projesinin bir yıl önce nasıl hayat bulup geliştiğine değinerek bu süreçte yerel kurumlardan gördüğü destek ve olumlu geri dönüşlerin çok memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. 

Dr. Rahmioğlu Ramiz, projeye ilişkin detaylı bilgileri aktardığı sunumunda, Kuzey Kıbrıs’ta hastalık oranlarının yanı sıra hastalıkların dağılımı ve bu hastalıkların topluma olan ekonomik yüküne ilişkin sağlık verilerindeki eksikliğin altını çizerek, bu verilerin etkili sağlık stratejileri oluşturmasında büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. 

KISAD’ın başlangıç noktasının da sağlık verilerindeki bu eksikliğin giderilmesine katkı sağlamak olduğunu belirten Dr. Rahmioğlu Ramiz, KISAD’ın temel amaçlarının kadın sağlığı konusunda farkındalık yaratmak, bilimsel araştırmalar yapmak, veriye dayalı sağlık stratejileri geliştirilmesine katkı sağlamak ve Doğu Akdeniz kadın sağlığı kaynağı oluşturmak olduğunu kaydetti. 

Oxford Üniversitesi ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Etik Kurullarından ve Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olan KISAD araştırma projesi kapsamında Ocak 2018’de veri toplanmaya başlanacağını belirten Dr. Rahmioğlu Ramiz’in konuşmasının ardından, projeye ilişkin kısa tanıtım filminin de ilk gösterimi yapıldı.

Etkinlikte Sağlık Bakanı Sucuoğlu da konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından projeye ve etkinliğe katkı koyan sponsor firma ve kişilere plaket takdimi yapıldı. 

SERGİ

Plaket takdimlerinin ardından proje yararına Atila Karaderi’nin objektifinden Kıbrıs manzara fotoğrafları seçkileri ile fotoğrafların resimsel uygulamaları olarak Batu Gündal’ın orjinal soyut expressif çalışmalarından oluşan “Işık, Su ve Kadın” sergisinin açılışı gerçekleştirildi. 

Sergiyi gezen konuklar KISAD’a bağış yaparak beğendikleri eserleri temin ettiler. “Işık, Su ve Kadın” sergisi, 27 Kasım tarihine kadar Bedesten’de ziyarete açık olacak. Sergi, hafta içi günlerde 10:00 – 18:00 saatleri arasında, Cumartesi ise 10:00 – 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 

Oxford Üniversitesi’nin işbirliği ile, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve British Cyprus IVF Hospital’in ana sponsorluğunda yürütülecek KISAD’ın ilk araştırma projesine, Telsim Vodafone iletişim sponsoru, DMD Consulting ise teknoloji sponsoru olarak destek veriyor. 

Projeye ve tanıtım etkinliğine katkı koyan sponsorlar arasında Oral Fotoğrafçılık, Arty Art Gallery, Cherry Red Reklamcılık, Inmotion Productions, PRIsland Communication Services, Avenue Dereboyu, Birinci Medya Grubu, Magic Touch Group, Major Music Center, Orhan Şevket ve Oğlu Ltd., Dotmasterz, Deniz Plaza, Gloria Jean's Coffees, Serpin Onay Ltd., Ergün Rifat Ltd., Hüseyin Paralik Ltd – EcoGlass, Tanman Reklam, Lemar, Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Kültür Dairesi, Lefkoşa Türk Belediyesi Belediye Orkestrası, Dağlı Trading - Alpin Doğal Mineralli Su, Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi, IFC Trading, The Paradise Park, Selahattin Özalp ve Beaz Tasarım yer alıyor.