Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Her yıl bir önceki yıla göre daha kurak geçen KKTC’de üreticiyi susuzluk vurdu. Yüksek girdi maliyetleri ve kuraklıkla mücadele eden çiftçinin bir de “hayat suyu” söylemleri ile Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun sadece içme suyu olarak kullanılabilecek kapasitede olduğu açıklaması ile umutları da yıkıldı. 

“Çiftçi-üretici kandırıldı”

Tatlısu Seracılar Birliği Başkanı Mithat Kargı, Türkiye’den borularla gelen suyun tarım alanında kullanılmasının mümkün olmadığının kendilerine iletildiğini dile getirerek, şimdiye kadar gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin su konusunda çiftçi ve üreticiyi kandırdığını vurguladı. 

“Suyun sadece içmeye yetecek kapasitesi var”

Türkiye’den borularla gelen suyun yüzde 65’inin KKTC’ye ulaştığının bunun da sadece içme suyuna yetebilecek bir miktar olduğunun bilgisinin geçtiğimiz hafta Tarım Bakanlığı ile yapılan görüşmede kendilerine aktarıldığını dile getiren Kargı, “Geçtiğimiz haftalarda bakanla yaptığımız görüşmede bu suyun tarımsal alanda kullanılmasının mümkün olmadığı bilgisi bize söylendi. Durumun koalisyon hükümetinden kaynaklanmadığı, boruların ve KKTC’ye ulaşan suyun kapasitesinin en başından beri sadece içme suyu kapsamında kullanılabileceği gerçeğinin hep var olduğu açıklaması da yapılarak, bize yalan söyleyemeyeceklerini ifade ettiler” dedi. 

“Suyun hayat suyu olduğu ve üretici çiftçiye umut olacağı masalları ile hep kandırılmışız”

Bugüne kadar hükümetlerin yalanlarla su konusunda üretici ve çiftçiyi çeşitli bahanelerle oyaladığının da altını çizen Kargı, “Türkiye’den Kıbrıs’a ulaşan boruların ölçüsü de içerisinden geçecek olan suyun kapasitesi de bilinen bir gerçekti. Ancak bugüne kadar gerek basında gerek üreticilerle yapılan toplantılarda gelen suyun hayat suyu olduğu ve üretici çiftçiye umut olacağı masalları ile hep kandırılmışız” şeklinde konuştu.

Küresel ısınma artıyor, kuraklık tavan yapıyor 

Küresel ısınmanın da hızla arttığı bir zamanda kuraklıklardan kurtulmanın pek mümkün olmadığına işaret eden Kargı, küresel ısınmanın yanında alınmayan önlemlerin de getireceği olumsuzlukların her geçen gün kendisini daha da hissettireceğine dikkat çekti.