Havadis gazetesinden Seda Nur Aydoğan'ın habaerine göre;  kendisi küçük olsa da verdiği rahatsızlık bir hayli büyük olan sivrisinekler, hava sıcaklıklarının aniden yükselmesi nedeniyle hemen hemen herkesin yakındığı bir mesele oldu. Artan hava sıcaklığı ile beraber, sivrisinekler de kış rehavetini üzerinden attı.

Mevsime hızlı ayak uyduran sivrisinekler, başkent Lefkoşa’da halkın kabusu oldu.

Sokaklara poşetlerle bırakılmış çöpler, hayvan leşleri, hasar görmüş foseptik çukurları, kuyular gibi birçok faktör, sivrisineklerin popülasyonunu arttırırken yaşam alanlarını da genişletiyor.

Henüz kentte genel bir ilaçlama yapılmaması nedeni ile evde kullanılan sinek tabletleri, spreyler ve likitler de bu sineklerden korunmada fayda sağlamıyor.

Lefkoşalı rahatsız

Başkent Lefkoşa’da artan sivrisinek popülasyonu, halkı isyan noktasına getirdi.

Konu ile ilgili Havadis’e konuşan vatandaşların büyük çoğunluğu durumdan rahatsız olduklarını söyleyerek sivrisinek ile mücadele konusunda bir an önce gerekenin yapılmasını istedi. Bazı vatandaşlar ise sivrisinek ile mücadelede vatandaşa da büyük görev düştüğünü söyledi.

Belediye seferber oldu

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) sivrisinek popülasyonundaki artışın sebebinin arıtma tesislerindeki bir arıza olduğu yönünde açıklamada bulundu.

Açıklamada, havuzlarda bulunan kamışlar yüzünden ilaçlama yapılamadığı, bu durumun da sivrisinek popülasyonunu arttırdığı belirtildi.

LTB’den yapılan açıklamada, sorunun kaynağının tespiti için çok fazla uğraş verildiği belirtilirken, çözüm için durmaksızın çalışmalar yapıldığı, havuzların ıslah edilmeye başlandığı, ilaçlama çalışmalarının 10 kişilik bir ekip tarafından yürütüleceği kaydedildi.

LTB yetkilileri, kentteki sivrisinek popülasyonunun kısa bir süre daha aynı şiddetle kalacağını fakat üç-dört gün içerisinde azalma görüleceğini ifade etti.
 
Vatandaş ne dedi? 

Mustafa Solak:  Geç kalmadan önlem alınmalı

“Sivrisineklerin ani artışı nedeni ile bu mevsimde vantilatör çalıştırıyoruz. Sivrisinek popülasyonunda artış olduğu açıkça gözlemleniyor. Kış çok sert geçmediği için aslında kış aylarında da evlerde sivrisinek vardı. Ancak hava sıcaklığı arttıkça sivrisinek de arttı. Çok rahatsızlık verici bir durum, belediyenin artık ilaçlama çalışmasını başlatması gerekiyor. Belediyeden geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, her sene olduğu gibi bu sene de ilaçlanma yapılacağı söylendi ama henüz ortada böyle bir çalışma yok. Sivrisinek popülasyonundaki çoğalma ani olmuş olabilir ama geç kalınmadan önlem almak ve faaliyete geçmek lâzım.”

Serkan Ezmen: Sokak ilaçlama çare değil temizlik lazım

“Öncelikli yapılması gereken iş, sivrisineklerin yaşamına uygun ortamların yok edilmesidir. Çöpler daha kontrollü atılmalı ve çöp konteynırları belediye tarafından her yere ücretsiz dağıtılmalıdır. Sadece konteynırlardaki çöplerin alınması yeterli değil, sokakların da düzenli olarak süpürülmesi etrafa saçılmış çöplerin de toplanması gereklidir. Rögar altyapılarının kötü olması da sivrisinek popülasyonun artmasında etken. Sadece sokakların ilaçlanması çare değil, foseptiklerin, çukurların da ilaçlanması lazım.”

Musa Yılmaz: İlaçlama yok sivrisinekler artıyor

“Eskiden belediye ilaçlama yapardı, araçlar gezerdi akşamları, iki yıldan beridir öyle bir şey yok. İlaçlama yapılması çok etkili bir şey ama yapılmayınca sivrisinekler sürekli çoğalıyor ve daha akşam olmadan başlıyor, insanın huzurunu kaçırıyor. Camları kapatsak ayrı dert, sıcak oluyor; açsak ayrı dert, sinek doluyor. ”

Aydın Türksever: Vatandaş da üstüne düşeni yapmalı

“Benim endişem daha çok çevre için. Lefkoşa Otobüs Terminali’nde her hafta meyve sebze pazarı kuruluyor, yere atılan veya düşen meyve sebzeler aynı gün alınmazsa sıcak havanın da etkisi ile kısa sürede çürüyor. Bu durum sivrisineklerin belirli bir yerde toplanmasına hatta çoğalmasına sebep veriyor. Bölgede nüfus oldukça kalabalık dolayısıyla sivrisinekten etkilenen insan sayısı, diğer bölgelere daha fazla. Belediye elbette ilaçlama yapmalı ama vatandaşa da görev düşüyor. Biz vatandaş olarak üzerimize düşeni yapar da çevreye karşı gereken saygıyı gösterirsek sivrisineklerin yaşam ortamlarının yok edilmesine ciddi katkı koyabiliriz.”

 Ayşin Oruç: Kendi küçük derdi büyük

“Sivrisineğin kendisi küçük ama verdiği rahatsızlık çok büyük. Sivrisineklerin yaşam kalitesini düşürme potansiyeli çok yüksek. Her sene ilaçlama yapılacağı söyleniyor ama şu anda yapılan bir şey yok. Çocuklarımızın uykuları zehir oluyor, rahat edemiyorlar öyle olunca kimsede huzur kalmıyor. Sivrisinek ilaçları tehlikeli olabileceğinden evde kullanmaya korkuyoruz. Zaten sadece evleri ilaçlamak çok da fayda sağlamıyor. Hava sıcaklıkları da arttı, ancak kapı pencere açsak eve sivrisinek doluyor, kapatsak sıcaktan duramıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.”