Havadis'te yer alan habere göre, Kendi kendine teşhis koyan ve tedavi amaçlı alması gereken ilacı kendi belirleyen vatandaş, kutuyla ilaç talebinin bir üst seviyesine geçti. İnsanlar artık istedikleri ilaçları kutuyla değil kutunun içinden tek tek, bazen de birkaç tane talep ediyorlar.

Eczanelere çok fazla tekli veya birkaç tane ilaç alma talebi yapılmaya olmaya başladı. Hasta kişi, daha doktora gitmeden eczaneye gelip, eczacıdan kendine iyi geleceğini iddia ettiği ilacı istiyor. Üstelik kutuyla değil tek tek veya birkaç tane talep ediyor.

Doktora giden hasta bile yazılan reçeteden ilaçların fiyatlarını sorup, parası uygun olanı almamayı tercih ediyor. Alacağı ilacı kendi belirleyen hasta, bazen ilaçtan birkaç tane talep edebiliyor.

Bu talebin karşılanamayacağı ve sağlık açısından zararı anlatıldığında ise eczacıya tepki gösteriyor.

Sağlığa harcanan para “gereksiz masraf” olarak görülüyor

Talep edilen ilaçlar çok uçuk fiyatlarda olmasa bile, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ilaçlarından ağrı kesicilere kadar birçok ilaç tek tek talep ediliyor.

Eczacılardan bilinçsiz bir şekilde en çok talep edilen ilaçlar, Claricide benzeri antibiyotikler; Panadol türevi ateş düşürücü ve ağrı kesiciler.

Gripin gibi bazı tek tek satılabilen soğuk algınlığı ilaçlarının aksine, Nurofen Cold And Flu ve Tylol Hot tarzı, etkisini göstermesi için belirli dozlara ulaşılarak kullanılması gereken ilaçlar da eczacılardan bilinçsizce tek tek veya sadece kutunun içinden birkaç tane olarak satın alınmak isteniyor.

Hasta, doktora giderek tanı ve teşhis yöntemiyle doğru tedavi görmektense, alerjen olabileceği, vücudunun yan etki gösterebileceği veya başka bir ilaçla etkileşimi olabilecek ilaçları bilinçsizce alma riskine giriyor.

Döviz de etkili

Sağlığa harcanacak paranın gereksiz masraf olduğu kanısına varılmasının sebeplerinden biri de Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybı.

Kıbrıs’a gelen ilaçların yüzde 90’ı Türkiye, yüzde 10’u ise Avrupa menşeli. İlaçların çoğunluğu Türkiye’den gelen ilaçlar olsa bile, Türkiye’de yapılan ilaçların ham maddesi dövizle alındığı için, döviz kurlarındaki artış ilaç fiyatlarını da etkiliyor.

Vatandaşın alım gücü her alanda olduğu gibi en önemli mesele olan sağlık konusunda da yetersiz kalıyor.