Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Umut Öksüzoğlu, Türkiye’den kablo ile gelecek olan elektrikle ucuz enerji alınacağı yönünde kamuoyunda algı oluşturulmaya çalışıldığını ifade ederek, geçmişte 25 kuruş gibi bir rakamdan bahsedildiğini, ancak bunun mümkün görünmediğini söyledi. Öksüzoğlu, kablo ile elektriğin ülkeye gelmesinin uygun olmadığını belirterek, günün şartlarında belli maliyetlerin göz önünde bulundurulduğunda bunun olası olmadığını kaydetti.   

Öksüzoğlu, elektrik konusunda bir fizibilite çalışmasının bir an önce yapılıp toplumla paylaşılması gerektiğini belirterek, kablo ile elektriğe karşı olmamakla birlikte üzerinde durdukları bazı maddeler olduğunu söyledi. Öksüzoğlu, Türkiye’den kablo ile elektik gelmesi konusunun yapılacak olan fizibilite çalışması sonrasında hep birlikte karara bağlanması gerektiğinin altını çizdi. 

“Geçmiş hükümet, sorgulama yoluna gitmedi”

Öksüzoğlu, hükümetin ve Bakan Nami’nin yaptığı açıklamalara bakıldığında Türkiye tarafından bir baskı olduğu yönünde bir düşünceye sahip olmadığını belirterek, geçmiş hükümetin bu konuda bir sorgulama yoluna gitmediğine vurgu yaptı. 

Öksüzoğlu, geçmiş hükümetin bu konuda teslimiyetçi bir tutum içinde olduğuna dikkat çekerek, “Yeni dönemde de bu konu gündeme geliyor. Ben inanıyorum ki hükümet bu konuda geçmiş hükümetten daha farklı adım atacaktır” diye konuştu.

“Kablo alternatif enerji olmalıdır”

Umut Öksüzoğlu, kablo ile elektriğin bir alternatif enerji olduğunu belirterek, şöyle devam etti, “Alternatif enerji olmalıdır, yeri, saati geldiğinde kullanılmalıdır. Bu, makinelerden çıkan enerjinin yerini tutamaz. Geçmiş hükümetin senaryosunda Teknecik Santralinin devre dışı kalması söz konusuydu.

 Türkiye ile Güney’deki gibi enterkonnektenin olmayacağı konuşulmaktaydı. Sistemi dört dörtlük çevirecek bir yapıyı söz konusu kablo ile elimizdeki verilere baktığımızda görmüyoruz. Aslında en önemlisi bu yönde bir karar alınırsa kablonun ne yönde geleceği önemlidir. Gelecek olan firmaya bir şey vaat edilecek mi? Esas soru budur. Birileri birilerine söz vermişse, kabloyu getir de dağıtımı özelleştireceğiz deniliyorsa, bunun adı özelleştirme olur. Ancak kablo gelsin ama KIB-TEK ihtiyacı olduğunda alsın denilirse bunun adı özelleştirme olmaz.”

“Elektrik konusunda fizibilite çalışması şart”

Öksüzoğlu, kablo ile elektrik gelmesi planlanıyorsa senaryonun ne olacağının önemli olduğunu, ancak şu an itibarıyla bunun bilinmediğini söyledi. 

 Umut Öksüzoğlu, bu konunun zaman zaman gündeme geldiğini ve algı yaratılmaya çalışıldığını belirterek, bu algının ortadan kalkması için bu konuda karar alınması, kamuoyunun bilgilendirilmesi sonucu  Bakan Nami’nin bu algının önüne geçebileceğini kaydetti. 

Öksüzoğlu, KIB-TEK’in ayakları üzerinde duran bir kurum olduğuna dikkat çekerek, özellikle tahsilat ve kayıp kaçak konusunda dünya standartlarını yakalamış bir kurum olduğunu söyledi. 

“Yatırıma yönelik adımlar atılmalıdır”

KIB-TEK’in yüzde 95’in üzerinde tahsilatı olan bir kurum olduğuna dikkat çeken Öksüzoğlu, bunun hangi nedenle özelleştirileceğinin önemli olduğunu belirtti. 

Öksüzoğlu, “Bize göre bugün KIB-TEK yatırım yapması gereken bir kurumdur. Kısa bir süre öncesine kadar birilerinin özelleştirme ile ilgili konuşmalar yaptığını hatırlıyoruz. KIB-TEK için bir an önce yatırıma yönelik adımlar atılmalıdır” diye konuştu. 

Öksüzoğlu, dörtlü koalisyonun KIB-TEK’in en büyük sorunu olan siyasetten arındırılması yönünde olumlu adım atacağına inanç belirtti. Öksüzoğlu, KIB-TEK’in özerkleşmesi gerektiği konusunda birilerinin artık bu konuyu konuşmasının zamanının geldiğini söyledi. 

“Özerkleştirme konusu gündeme gelmelidir”

“Geçmişte çok şey yaşadık çok şey gördük” diyen Öksüzoğlu, “Belli yandaşlara projelerle oy uğruna çıkarlar sağlandı. 

Hukuksuzluğun dik alasının yaşandığı bir KIB-TEK oldu. Bu nedenle özerkleştirme konusu gündeme gelmelidir. Bu bizim için çok önemlidir” dedi. 

Öksüzoğlu, “KIB-TEK ayakta duran bir kurumdur” diyerek, kurumun yönetim kurulunun iki hafta önce değiştiğini, siyasetten arınma yolunda hükümetin adım attığını ifade etti. Öksüzoğlu, “Umarız ki bu yapı sürer. Olumlu adımların daha da geleceğine olan inancım tamdır” diye konuştu.