Engelli haklarının gasp edilmesi ve Lefkoşa Posta Dairesi önündeki engelli park yerinde bulunan 'Faize Erdoğan'a ait panoya ikinci kez yapılan saldırı hakkında Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'a konuşan Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, panonun parçalanmasını kınadı ve toplumdan engellilerin haklarına saygı göstererek, ‘hassasiyet’ beklediklerini kaydetti.

Merhum Mustafa Çelik anısına "Engel Değiliz" projesi Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği iş birliğinde ve LTB Gençlik Meclisi Engelsiz Masası ve Engellemeyen Lefkoşa Komisyonu inisiyatifi ile Lefkoşa Türk Belediyesi’nin engelli park yerlerine saygı duyulmasına yönelik görsel yeni uygulaması belediye sınırları içerisinde hayata geçmişti.

Bu kapsamda, LTB'ye ait toplam 6 tane özel gereksinimli birey park noktasında, özel gereksinimli bireylerin "Haklarımıza Saygı" yazısını tuttukları panolar yerleştirildi.

Lefkoşa Posta Dairesi önünde ‘Faize Erdoğan’a ait panoya ikinci kez saldırıda bulunulması ve panonun parçalanması ise Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit ve sosyal medyada sert eleştirilere neden oldu.

POSTA DAİRESİ ÖNÜNDEKİ PANOYA İKİNCİ KEZ ÇİRKİN SALDIRI

Ülkemiz yerel yönetimlerde bir ilk olan bu panolar ile projenin amacı, şehrin farklı noktalarında işgal edilen ve bazı kesimler tarafından saygı duyulmayan özel gereksinimli birey park yerlerine yönelik saygı ve farkındalığın artırılması.

Projenin ilk uygulama alanlarının birinde montajlanan pano ikinci kez parçalandı. Kimliği belirsiz kişiler tarafından önceki gün kırılan panonun yerine yenisi yerleştirilmişti. Ancak hafta sonu yapılan saldırının ardından yeni pano da parçalanmış şekilde bulundu.

LTB Zabıta Şubesi, konuyla ilgili olarak bölgedeki güvenlik kameralarının incelenmesi dahil olmak üzere konuyla ilgili olarak polisle işbirliği içinde çalışma başlattı.

KİBRİT: “ENGELLİ HAKLARINA HASSASİYET BEKLİYORUZ”

Engelli haklarının gasp edilmesi ve söz konusu panoya yapılan saldırı hakkında Kıbrıs Postası’na konuşan Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, panonun parçalanmasını kınayarak toplumdan engellilerin haklarına saygı göstererek, ‘hassasiyet’ beklediklerini kaydetti.

“BU KADAR MI DUYARSIZIZ?”

Yıllardır engelli haklarının savunulması noktasında birçok girişimde bulunduklarını ifade eden Kibrit, engelli park yerlerinin işgalinden rahatsızlık duyduklarını belirterek, "Engel Değiliz" projesi ile engellilerin portresi ile oluşturulan panolarla farkındalık yaratarak dikkat çekerek amacında olduklarını dile getirdi. Söz konusu panoların toplumda farkındalık yaratmak yerine saldırıya uğramasının kendilerini üzdüğünü belirten Kibrit, “Lefkoşa Mahkemeler önündeki ‘Faize Erdoğan’a ait pano ikinci kez saldırıya uğruyor. Bu durum bizi çok üzüyor. Toplum olarak bu kadar mı duyarsızız” şeklinde konuştu.

“HAK İHLALİ YAPILDIĞI ZAMAN POLİSE İHBAR EDİLMELİ”

Engelli park yerleriyle ilgili sıkıntının büyük olduğuna değinen Kibrit, sosyal medyada engelli park yerlerini ihlal eden araçlarını plakalarıyla birlikte paylaşarak dikkat çekmeye çalıştıklarını belirten Kibrit, engellilerin haklarını gasp edecek şekilde park yerlerini kullanan sürücüler hakkında polisin rapor tuttuğunu kaydederek, “Polis engelli park yerinin ihlal edildiğini gördüğü zaman sürücülerle ilgili rapor tutuyor. Polisin gözünden kaçan durumlar ve bizlerin şahit olduğu durumlarda ise sosyal medyada plakaları ile birlikte araçların fotoğraflarını paylaşıyoruz. Bu gibi durumlara şahit olunması halinde gereğinin yapılması için polis karakolunda ifade vermek gerekiyor. Haklarımızı ihlal eden kişilerin cezalandırılması için ihbar etmek gerekiyor. Sosyal medyada paylaşarak bizlerde bir nevi daha fazla duyarlılık sağlamak amacındayız” dedi.