Kıbrıs Postası’ndan Cansu Yarışan'ın haberine göre, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim, dövizin ve uçak bilet fiyatlarının yükselmesi nedeniyle bu yıl yılbaşı tatili için yurtdışını tercih edenlerinin sayısında geçen yıllara oranla azalma olduğunu kaydederek, seyahat acentelerinin ve turizm sektörünün bu nedenle olumsuz etkilendiğini belirtti.

“Yurtdışı seyahat talebi geçen yıla oranla azaldı”

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim, yeni yıl tatili için KKTC vatandaşlarının yurt dışı taleplerinin geçen yıllara oranla düşük olduğunu belirterek, talebin düşük olmasını dövizde yaşanan yükselişe ve uçak bilet fiyatlarının artmasına bağladı. Geçen yıllarda yeni yıl tatilinde daha fazla kişinin yurtdışına seyahat ettiğini kaydeden Kilim, “Dövizin ve uçak bilet fiyatlarının bu yıl içerisinde yükselmesi turizm acentelerini olumsuz etkiledi. Havayolu şirketlerine bu nedenle çağrıda bulunuyorum, uçak bileti fiyatlarını artıracaklarına sefer sayılarını artırsınlar çünkü uçak bilet fiyatlarının artması hem seyahat edecek olan halkı hem de acenteleri olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.

“En çok Avrupa ülkeleri tercih ediliyor”

Yılbaşı tatili için en çok Avrupa ülkelerinin tercih edildiğini kaydeden Kilim, yurtdışı seyahati yapacak olanları ve yurtiçinde veya yurtdışında düzenlenecek olan turlara katılmak isteyenleri de uyardı. Seyahat etmek isteyenlere, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği üyesi olan acentelerden alışveriş yapmalarını tavsiye eden Kilim, “KITSAB üyesi olmayan acentelerden alışveriş yapılması durumunda yolcuların hiçbir güvenliği olmuyor. Bir diğer önemli tavsiyem ise yolcuların seyahat sigortası yaptırmayı ihmal etmemesi…” dedi.

“Erken genel seçim turizm sektörü açısından büyük kayıp”

2018’de gerçekleştirilecek erken genel seçimin turizm sektörünü olumsuz etkilemesinden yakınan Kilim, hükümetin sık sık değişmesi sonucunda seyahat acentelerinin ve turizm sektörünün olumsuz etkilendiğini kaydederek, turizm sektörünün kalkınması adına uzun soluklu turizm planlarına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Dünya çapında Ocak ayında yapılması gereken turizm reklamlarının seçim nedeniyle ertelendiğini ve bunun sonucunda 2018 yılında turizmin olumsuz etkileneceğini belirten Kilim, “Ocak ayında yapılması gereken ve Nisan ayına kadar dünya genelinde yapılacak olan KKTC turizm reklamları seçim nedeniyle ertelendi. Hükümetin sıklıkla değişmesi ve ilgili bakanların ve yetkililerin değişmesi nedeniyle turizm reklamları da erteleniyor ve turizm tanıtımı yapılamıyor. Seçim nedeniyle yurtdışından gelecek olan turistler açısından çok büyük kaybımız var. Şu anda 2018 yılı kayıp. Turizm planlarının uzun soluklu olması gerekiyor” şeklinde açıklamada bulundu.

“Güney’deki turistlerin KKTC’ye geçişinin engellenmesi ‘insanlık dışı’ bir uygulama”

Güney Kıbrıs’ın güneye gelen turistlerin KKTC’ye geçmesine izin vermemesinin ‘insanlık dışı’ bir uygulama olduğunu ifade eden Kilim, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya bu konu ile ilgili seslerini duyurmak istediklerini belirterek şöyle devam etti:

“KITSAB adına Cumhurbaşkanı ile görüşüp güneye gelen turistlerin KKTC’ye geçmesine engel konulması adına sesimizi duyurmak istiyoruz. Güney Kıbrıs Yönetimi’nin Avrupa Birliği vatandaşlarına dahi KKTC’ye geçme engeli koyması ‘insanlık dışı’ bir uygulama”