Havadis'ten Duygu Alan'ın haberine göre, KKTC merkez Bankası’nın verilerine göre, 21 Mayıs 2015’te Sterlin 4.05 TL’den işlem görürken 21 Mayıs 2016’da 4.35 TL’den, 21 Mayıs 2017’de 4.71 TL’den işlem gördü. Merkez Bankası’nın dünkü verilerine göre, Sterlin 6.04 TL’den günü kapattı.

Sterlin kurundaki artış, ülkemizde birçok sektörün yanı sıra inşaat sektörünü de tehdit ediyor.

KKTC Merkez Bankası’nın verilerine göre, geçtiğimiz yıl 21 Mayıs’ta 4.35 TL’den 50 bin Sterlin’e satın alınan bir konut 217 bin 500 TL’ye tekabül ederken bugünkü kur ile 50 bin Sterlin 302 bin TL’ye denk geliyor.

Hal böyle olunca da ilk kez konut alacak olanlar, bankalardan Sterlin yerine Türk Lirası borçlanma yolunu giderken ikinci konut yatırımı yapmak isteyenler, bu planını daha uzun bir vadeye erteliyor.

İnşaat sektörü endişeli

Sterlin kurunun 4.05 TL ile 4.71 TL arasında seyrettiği 2015-2017 yılları arasında ülke genelinde toplam 30 bin 140 gayrimenkul koçan devri yapılırken, toplamda 5 bin 831 gayrimenkul satışı sözleşmesi yapıldı, ancak devir işlemleri henüz gerçekleşmedi.

Aynı tarihler arasında satış sözleşmesi yapılan ancak koçan devri henüz gerçekleşmeyen toplam gayrimenkul sayısı ise 5 bin 831 olarak resmi kayıtlara geçti.

Resmi kayıtlara göre 2015-2017 yılları arasında Girne’de 12 bin 272, Lefkoşa’da 8 bin 627, Mağusa’da 8 bin 820, İskele’de 409, Güzelyurt’ta 12 gayrimenkul koçan devri yapıldı. Gayrimenkuller satış sözleşmeleri toplam kayıt tablosunda da ilk sırayı Girne alıyor.

İnşaat sektörü temsilcileri, Sterlin kurundaki artış nedeni ile bu yıl iç piyasada konut satışlarının durma noktasında geleceğinden endişe ediyor.

Gürcafer: Yabancı yatırımcı etkilenmeyecek

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, KKTC’de arazi talebinin daha çok yabancı yatırımlar tarafından talep gördüğünü belirterek Sterlin kurundaki artışın KKTC’de arazi satışlarındaki talebi etkilemeyeceğini söyledi.

Ancak Sterlin kurundaki artışa bağlı olarak iç piyasadaki konut satışlarının durma noktasına geleceğini savunan Gürcafer, çok süratli bir şekilde konut ihtiyacına yönelik sosyal konut projesini hayata geçirmek gerektiğinin altını çizdi.

Ancak bu projenin çok iyi çalışılıp, bilimsel temellere oturtulması gerektiğini ifade eden Gürcafer, “Bu düşünceden fırsatçılık yapılıp, siyasi rant elde edilmeye çalışılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Siyasi rant sağlanmadan, çağdaş normlara uygun ve yap-sat sektörünü olumsuz etkilemeyecek çok akıllı bir sosyal konut projesinin süratle hayat bulması gerektiğini söyleyen Gürcafer şunları kaydetti: “

Haspolatta Lefkoşa Türk Belediyesi geçmişte sosyal konut projesi yapmıştı, şuan mevcut durum ortada. Mal sahipleri daireleri öğrenciye kiralıyor. Bizim gerçek anlamda ihtiyaca cevap verecek projelere ihtiyacımız vardır. Bilimsel bir çalışma yapılmalı ve birkaç model olmalıdır. Örneğin kendi arazine ev yapmak isteyen için farklı, gerçekten çok ihtiyaçlı, bakıma muhtaç kişi için farklı, alternatifler olmalıdır. Hazır yapılmış evlerden satın almak isteyene yine belli bir kriter uygulanmalıdır yine ilk kez ev sahibi olacaklara düşük faizli TL ile kredi imkanı sağlanabilir. Benzer ölçekli ve sosyo kültürel yapıdaki ülkelerde var olan uygulamalar model alınarak bu alternatifler genişletilebilir.”

Cafer Gürcafer, bu hususta birliğin çok ciddi bir çalışması olduğunun da altını çizerek söz konusu çalışmayı yakın zamanda İçişleri Bakanlığı ile paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.