Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu temsilcisi Teksen Köroğlu, gerek geçmiş ve gerekse şimdiki Tarım Bakanlığı yöneticilerinin ülkedeki gıda denetimleri ve halk sağlığını ilgilendiren açıklamalarını talihsizlik olarak nitelendirdi.
 
“Açıklamalar yasaların neden çıkarılmadığını açıklıyor”

Tarım Dairesi eski müsteşarından Emine Solyalı’nın  yaptığı açıklamayı eleştiren Köroğlu, “Açıklamalar bizim savunduğumuz ve yapılmasını istediğimiz ancak yıllardır bir türlü yapılmayan, yaptırılmayan genel gıda güvenliği yasalarının neden çıkarılmadığını bize açıkça göstermiştir” dedi.  
 
“Tarım Bakanlığı yöneticilerinin açıklamaları talihsiz”

Gerek geçmiş ve gerekse şimdiki Tarım Bakanlığı yöneticilerinin açıklamalarını talihsiz olarak nitelendiren Köroğlu, “Bir insan kolsuz, bacaksız ve diğer önemli uzuvlarından eksik de yaşayabilir. Eğer sağlıklı yaşamak buysa diyerek yapılan bu açıklamaları kabul etmediğimizi ve bizim isteklerimize cevap olmadığının bilinmesini isteriz” şeklinde konuştu.
 
“Denetimler konusundaki açıklamalar gerçekle bağdaşmıyor”

Diğer ülkelerin çok çok üstünde denetimler yapıldığı, haftada bir yayımlanan analiz sonuçlarının yanlış bir algı yarattığını, denetimlerin çok iyi durumda olduğu açıklamalarının da gerçekle bağdaşmadığının altını çizen Köroğlu, “Bizler gelmiş geçmiş hükümetleri, bakanlıkları ve yöneticilerini, genel gıda çevre ve halk sağlığı konularında ağır aksak gitmeleri ve yetersiz kaldıklarını yıllardır gündeme taşımayı uyarmayı ve yapmaları için uğraş vermeyi görev bildik” dedi.
 
“Halkı yanıltıcı ve gerçeklikten uzak açıklamalar yapılıyor”

Gerek şimdiki gerekse geçmiş yöneticilerin halkı yanıltıcı ve gerçeklikten uzak açıklamalar yapmakla suçlayan Köroğlu, “Sorguladığımız eksikliklerini kabul etmeyip eski kötü yönetim biçimlerini savunucu açıklamalarla halkımızın kafalarını karıştırıp yanlışlarını kabul etmemelerindeki ısrardır” diye konuştu.  
 
“Genel Gıda Sağlığı Yasası ve tüzükleri bir an evvel çıkarılıp uygulanmalı”

Tarım  ve Sağlık Bakanlıklarının  “Genel Gıda Sağlığı Yasası” ve tüzüklerini çıkarıp uygulaması ve denetlenmesi gerekirken, “Pestisit analizlerinde dünya birincisiyiz” gibi açıklamaların konu saptırmaktan başka bir şey olmadığını vurgulayan Köroğlu, “Gıda güvenliği ve güvenli gıda derken beklentimizin anlaşılması için, gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirler bütünlüğünün gıda güvenliği olarak ifade edildiğini, güvenli gıdanın ise; besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış besinleri kastettiğimizi ve genel gıda yasalarının bir bütün olarak çıkarılması ve uygulanması beklentimizi anlatmış olalım” ifadelerini kullandı.
 
“Pestisit kontrolleri iyi düzeyde değil”
 

KKTC’de alternatif üretim modellerinin yaygın olmayışı, çiftçilerin kayıt altına alınamaması, çiftçi eğitiminin yeterince yapılamaması ve izlenilebilir üretimin çok az oluşu gibi nedenlerden dolayı günümüze kadar gıda güvenliğinin pestisit analizleriyle yapıldığını anlatan Köroğlu, bu kontrollerin de açıklandığı gibi iyi bir düzeyde olmadığına işaret etti.
 
“Yanlış, sürdürülebilir olmayan bir yapı”

Pestisit analizlerinin gıda güvenliğinin sağlanmasında sadece kontrol amaçlı uygulanan bir yöntem olduğundan da bahseden Köroğlu, “Gıda güvenliğinin sağlanması sadece pestisit analiz kontrolleri üzerine kurulmaya çalışılması yanlış sürdürülebilir olmayan bir yapıdır” ifadelerini kullandı.  
 
“Belli çevrelere şirin görünme adına yapılan yanlış ve yanıltıcı bilgi veriliyor”

Köroğlu ayrıca, belli çevrelere şirin görünme adına yapılan yanlış ve yanıltıcı açıklamaları eleştirerek, “Bunlar ortada dururken sadece pestisit analizlerinin çok sayıda yapılmasının gıda güvenliğimizde yeterli olmayacağının bilinmesi ve bunları Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve de yerel yönetimlerin artık çok iyi bilmeleri gerekiyor” dedi.