Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Dörtlü koalisyon hükümetinin vadettikleri hayat bulmadığı gibi, Kıbrıs Türk toplumunu yakından ilgilendiren icraatlarla da ilgili, toplumu bilgilendirmeden adımlar atmasını eleştiren sendika yetkilileri, hükümetin 3 maymunu oynadığını kaydetti. Koalisyon hükümetinin toplu ve ağız birliği içerisinde ortak hareket etmekten uzak bir görüntü çizdiğini de vurgulayan sendika temsilcileri, hükümete karşı umutlarını yitirdiğini kaydetti. 

Hür-İş Başkanı Ahmet Çaluda: Hükümette her kafadan bir ses çıkıyor

Özellikle 2016-2018 mali protokolünün son dönemi ile ilgili atılan imzaların sessiz sedasız gerçekleşmesini eleştiren Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Ahmet Çaluda, hükümetin ülke ve toplumu yakından ilgilendiren tüm adımları halk ile paylaşmasının gerektiğini ifade etti. 

“Gizli kapılar arkasında, halktan gizli icraat yapılamaz”

Çaluda, “Halktan gizli bir şey olamaz. Halktan saklanan, saklanarak ya da halka sonradan açıklanan icraatlar kapalı kapılar arkasında halkın tepkisine neden olacak yapıda olabilir. Eğer halka açıklanmayan bir şey varsa bu da halktan korktuklarını gösterir” dedi. 

“Hükümette bir uyum yok”

 Koalisyon hükümetinde her kafadan bir ses çıktığını savunan Çaluda, bunun da beraberinde ortak bir zeminden yoksun bir işleyişi getirdiğini ifade etti. Çaluda, “Her parti veya başkanları farklı konuşuyor. Biri başka diğeri başka telden çalıyor. Biri haftaya imzalayacağız derken, diğeri incelediklerini söylüyor, biri de çıkıp imzaladık diyor. Bu nasıl bir yönetim şekli diye sorgulatır bir durum var ortada” ifadelerini kullandı. Son günlerde koalisyon hükümetinin bir keşmekeşlik tablosu ortaya koyduğunun altını çizen Çaluda, koalisyonda bir uyum olmadığının da görüldüğünü dile getirdi.

“Hükümetin çıkıp imza attığı tüm icraatları halk ile paylaşması gerekmektedir”

Hükümetin 2019-2021 protokolü görüşme çalışmalarına başladığı söylemlerini de eleştiren Çaluda, bu gibi konularda ortak bileşenler ve halkın da bilgilendirilmesinin gerektiğini söyledi. Çaluda, “Hükümetin çıkıp imza attığı tüm icraatları halk ile paylaşması gerekmektedir. Özelleştirme var mı tekelleşme var mı, zam var mı, artış var mı gibi konuların da açıklığa kavuşturulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan: Hükümete verdiğimiz desteği tekrardan gözden geçireceğiz

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Başkanı Metin Atan da, koalisyon hükümetinden her geçen gün biraz daha umutlarını kestiklerini dile getirdi. Atan, sendika olarak koalisyon hükümetinin göreve geldiği zaman verdikleri desteklerin gelinen aşamada tekrardan gözden geçirileceğini kaydetti.

“Hükümet 3 maymunu oynuyor”

Hükümetin üç maymunu oynadığını savunan Metin Atan, doğru adımlar atılmasında her zaman yanlarında oldukları gibi, yanlış ve gizli kapılar arkasında yapılan icraatlarda da karşılarında olacaklarının altını çizdi. 

“Güvenimiz her geçen gün azalıyor, destekten geri adım atacağız”

Atan, “Güven duygumuz her geçen gün artacağına daha da geriye gidiyor. Biz de sendika olarak hükümete verdiğimiz destekten geri adım atmaya başlayacağız böyle giderse, bir şeyler düzeleceğine daha da bozuluyor. Gelen gideni aratmasın” şeklinde konuştu. 

“Atılan imzaları aniden açıklamaları muamma”

KKTC için önemli bir konu olan ve 2016-2018 protokolünün son dönemine sessiz sedasız atılan imza ve hükümetin görüşmelerine başlandığını açıkladığı 2018-2021 mali protokolü hakkında başlatılan her çalışmanın ülkenin paydaşları ile açıkça paylaşılması gerektiğine vurgu yapan Atan, “Protokoller bizim için oldukça önemli, kaynakların ülkeye aktarılması yönünde. Mali protokolün son dönemine ait kaynağın aktarılması adına atılan imzanın aniden dile getirilmesi de bir muammadır. Bu konularda halkın ve ortak paydaşların adım adım bilgilendirilmeleri beklenmektedir” ifadelerini kullandı. 

"Ortak hareketten uzaklar"

Hükümet ortaklarından her cepheden farklı bir açıklamanın yapıldığı bir ortamın hakim olduğuna dikkat çeken Atan, ortak bir dilde buluşarak, ortak hareket etme yönünde bir tablo ortaya konulamamasını eleştirdi. 

“Açıklamalarda samimi değiller, günü kurtarma peşindeler”

Hükümetin yaptığı açıklamalarda da samimi olmadığına vurgu yapan Atan, bunların günü geçirme adına yapılan söylemlerden öteye geçmediğini kaydetti. Hükümete inançlarının gün geçtikçe azaldığının altını çizen Atan, “Bu hükümet bu şekilde ne kadar daha gider bilemiyorum. Her konuda farklı telden çalıyorlar. Her siyasi kendi penceresinden açıklama yapıyor, ortak bir seste buluşamıyorlar. Kim kendini nereden kurtarırsa nereden soyutlarsa onun peşinde” diye konuştu. 

“Halkı da tedirginliğe sürüklüyorlar”

Hükümetin ortak platformda buluşarak, icraatlar hakkında tatmin edici açıklamalarda bulunamamasının kendilerini olduğu kadar vatandaşı da belirsizlik sarmalına alarak, tedirginliğe sürüklediğine işaret eden Atan, “Bakanlar Kurulu toplandıktan sonra çıkıp açık ve net bir şekilde bu halka açıklama yapmak zorundadırlar. Farklı konuşup farklı kararlar almak diye bir şey söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı. 

“Sendikalardan formalite icabı görüş alınıyor”

Hükümetin sendikalara gerekli ilgiyi göstermediği eleştirisinde de bulunan Atan, sendikalardan görüşlerin formalite icabı alındığının altını çizdi. Alınacak kararlarda sendikalara ve ortak ilgililere son dakika haber verildiğini söyleyen Atan, hükümetin yine bildiğini okumaktan da geri kalmadığını sözlerine ekledi. 

KTAMS Başkanı Güven Bengihan: "Hükümet adına açıklamaları başbakan yapmalı"

Hükümetin attığı adımların hem sendikalar hem toplum ile paylaşılmasının gerekliliğine işaret eden Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan da, hükümet adına açıklama yapması gereken ilk ağızın bir ülkenin Başbakanı olduğunu belirtti. 

“Her bakanlık kendi görev alanından sorumludur”

Koalisyon hükümeti arasındaki koordineyi de yorumlayan Bengihan, Kıbrıs Türk toplumunu yakından ilgilendiren hayati konuları ya da ülke adına alınan kararları başbakanın açıklamasının beklendiği gibi, her bakanlığın kendi görev alanını ilgilendiren konularda açıklama yapmasının da olağan olduğuna dikkat çekti.

“İçlerinde nasıl bir görev dağılımı yapıldı bilmiyoruz”

Koalisyon hükümetinde her bakanın kendisine göre açıklama yapmasının da nasıl bir görev dağılımı veya anlaşma olduğunun bilinmediği için gerçekleşebiliyor olabileceğine de işaret eden Bengihan, hükümet adına kamuoyunu bilgilendirmesi gereken ilk kişinin başbakan olması gerektiğini yineledi.

“Alınan kararlar ile ilgili bizi de bilgilendirmeleri önceliğimiz”

KKTC’yi yakından ilgilendiren önemli konular ile ilgili hükümetin sendikaları ve vatandaşları bilgilendirmesinin öncelikleri olduğuna da vurgu yapan Bengihan, “Olması gereken ve doğrusu budur” dedi.