İbrahim Diran

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası(KTÖS), Lefke Avrupa Üniversitesi(LAÜ) ile Atatürk Öğretmen Akademisi arasında imzalanan işbirliği protokolünün yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle, Yükseköğrenim, Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’na (YÖDAK) şikayette bulundu.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, beraberinde bir heyetle ziyaret ettiği YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke’ye şikayet yazını sundu.

Şener Elcil, Büke’ye yazıyı teslim etmeden önce yaptığı konuşmada, işbirliği protokolünün yasa dışı olduğunu ve çağdaş bir sahtekarlıkla karşı karşıya bulunulduğunu savundu.

Protokolün taraflarca 14 Temmuz 2017’de imzalandığını ancak LAÜ’nün Lefkoşa Kampusu adı altında sınıf öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği bölümü açma girişimini Nisan ayında başlattığına işaret eden Elcil, AÖA’yı bu amaç için kullanmak isteyen LAÜ’nün, akademideki öğretmenlerin onayını almadan isimlerini kullandığını iddia etti.

“Burada bir yasa dışılık, usulsüzlük vardır” diyen Elcil, YÖDAK’tan LAÜ’ye sınıf öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenlik bölümleri açma izini verilmemesini ve Türkiye Yükseköğretim Kurulu ile iletişime geçilmesini talep etti.

Elcil, sendikanın konu hakkında YÖK’te girişim başlatacağını da belirtti.

YÖDAK Başkanı Akile Büke ise AÖA yasasının bulunduğunu ve akademinin bu yasaya göre yönetilmesi gerektiğini söyledi. Büke, akademik olarak YÖDAK’a bağlı oldan akademinin bu durumunu da bu bağlamda değerlendireceklerini belirtti.