Haberal Kıbrıslı gazetesinde yayınlanan habere göre; Güney’deki AKEL Türkiye’de birçok vekilinin terör suçuyla gözaltına alındığı ve genel başkanının da cezaevinde olduğu HDP’ye destek verdi. HDP’nin Ankara4da gerçekleştirilen kongresine AKEL’den bir komite katılırken partinin sosyal medya hesabından da şu açıklama yapıldı:

“AKEL, Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin Ankara’da gerçekleştirilen 3.Olağan Kongresi’ne katıldı. Kongrede AKEL’i Merkez Komitesi üyesi Yorgos Kukumas temsil etti.

AKEL Merkez Komitesi Üyesi Yorgos Kukumas’ın Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3. Olağan Kongresi’ne Mesajı

Halkların Demokratik Partisi’ni, liderliğini, üyelerini ve dostlarını AKEL Merkez Komitesi adına en içten mücadeleci duygularımızla selamlarız. Hapiste olan HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yanı sıra tüm milletvekili ve parti üyeleriyle dayanışmamızı ifade ederiz. AKEL adına, siz ve ülkenizin diğer ilerici güçlerinin demokrasi, özgürlük ve Türkiye’de temel haklara saygı gösterilmesine yönelik verdiği kahramanca mücadeleye dair dayanışamızı dile getiririz. Bu mücadele, işçi sınıfının ve ülkenizdeki tüm çalışanların toplumsal eşitlik ve barış için verdiği mücadeleyle bağlantılıdır.

Endişeyiliz çünkü; Türkiye’de yükselen otoriter rejim, hükümetin yurtdışındaki saldırganlığına dönüşerek, komşu Suriye’de ve aynı zamanda yurdumuz Kıbrıs dahil olmak üzere Doğu Akdeniz’in çalkantılılarla acı çeken bölgelerinde yoğunlaşarak genişlemektedir. Dahası, Kıbrıs’ın işgal altındaki kuzey bölgesinde, Kıbrıslıtürklerin demokratik ve ilerici sesleri, son olarak Kıbrıslıtürk “Afrika” Gazetesi’ne yönelik saldırılarda yaşandığı gibi, Tayyip Erdoğan‘la bağlantılı çevrelerin şiddet ve terörüne maruz kaldıklarını hepiniz biliyorsunuz.

Aynı zamanda, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal eden ve ölüm saçan IŞID’le mücadale eden Kürtleri hedef alan Türkiye’nin faaliyetlerini AKEL olarak kınadık ve kınamaya devam ediyoruz. Dökülmeye devam eden kana karşı tutumları nedeniyle NATO, ABD ve AB’nin sorumlulukları çok büyüktür. AKEL; baskılara, devlet şiddetine, işkencelere ve otoriterliğe karşı refah ve ulusal haklarını geri almak için Kürtlerin verdiği mücadeleyle dün de, bugün de ve gelecekte de dayanışma içerisinde olacaktır. Kürt sorununun çözümünün, bölgemizin barış ve güvenliğine belirleyici bir katkı yapacağına inanıyoruz.

Yurdumuzun kurtuluşu ve yeniden birleşmesi için; Türkiye’nin işgaline ve işgal altındaki bölgelerin somürgeleştirilmesine son verilmesi için; adamızı yabancı “vasilerden” ve emperyalist müdahalelerden kurtarmak için AKEL’in ve Kıbrıs halkının verdiği mücadele, aynı zamanda, genel olarak bölgemizdeki barış ve güvenlik mücadelesinin bir parçasıdır. Mücadelemizin amacı, Kıbrıs’ı ve halkını yeniden birleştirerek, Kıbrıslıtürklerin ve Kıbrıslırumların birleşik, bağımsız, egemen ve federal bir devletin, ortak vatanımızın gerçek efendisi olmasıdır. Bu vesileyle, Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan halklarını hiçbir şeyin bölemeyeceğini tekrarlamak isteriz. Ortak düşman, milliyetçilik ve militarizmdir. Ortak düşman, dünya halklarını ve ülkelerini kendi planları ve entrikaları için güvence olarak algılayan emperyalizm olmuştur ve bu halen böyledir.

Bu düşünceler temelinde, özellikle Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi çerçevesinde yaptığımız işbirliğinden duyduğumuz memnuniyeti dile getiririz. Sizlere kongrenizde başarılar dileriz.

Türkiye’deki özgürlük ve demokrasi mücadelenizle dayanışma içerisindeyiz.