Gözde Süreç Sarı 

Reddediyoruz Platformu; laiklik, eşitlik, demokrasi adına kültürel dokuyu bozmayı hedefleyen, her türlü hamleyi de reddettiklerini duyurdu.

Platform, son dönemde gündeme gelen, gençlik kampları, Kur’an kursları ve çeşitli söylemlerin  toplumu kamplaştırdığını savunarak, toplumu, din, dil, ırk, mezhep, cinsel yönelim, etnik köken farklılıklarına göre ayırmaya çalışanlara karşı çıkacaklarını belirtti.

Reddediyoruz Platformu bugün Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, milletvekilleri; Zeki Çeler, Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe de katılarak destek verdi.

ÇELER

Girne milletvekili Zeki Çeler, basın toplantısının başında kısa bir konuşma yaptı.

Çeler, toplantının amacının Reddediyoruz Platformu’nun bundan sonraki eylemleri ve son dönemde yaşananlar hakkında bilgi vermek olduğunu belirtti.

Platformun, siyasi güdüm olmadan, sivil toplum örgütleri, sendikalar, dernekler, siyasi partiler ve çeşitli örgütlerin bir araya gelmesiyle oluştuğunu söyleyen Çeler, son dönemde yaşanan olaylar üzerine yeniden eylemlere başlanacağını belirtti.

Sosyal devlet anlayışının gerekli kıldığı, eşitlik anlayışının eğitim, spor, kültür, sanat gibi her alanda uygulanması gerektiğini söyleyen Çeler, devletin bunu gerçekleştiremediğini, bunun da çeşitli sıkıntılara yol açtığını savundu.

Çeler, yasaya aykırı yapılan Kur’an kurslarının Anayasanın birinci maddesinde yer alan laiklik kavramından uzaklaşılması getirdiğini öne sürdü.

Reddediyoruz Platformu’nun yeniden eylemlere başlayacağını dile getiren Çeler, tüm halka, eylemleri takip etme ve yapılan uyarıları dikkate alma çağrısında bulundu.

TEL

Reddediyoruz Platformu adına basın bildirisini Feriha Tel okudu.

Tel, eylemlerin başladığı ilk günden itibaren, bugün gelinen noktada yaşananları tahmin edebildiklerini belirterek, “En başından beri ayrımı, kamplaşmayı, peşkeşi reddettik. Önce devletin arazi ve kaynaklarını, kadrolarını daha sonraları yönetimini devir etmelerinin, biz gençlerin özgürlüğünü, geleceğini devir ettikleri manasına geldiğini görebiliyorduk. Geleceğimizin peşkeşine karşı adalet için oradaydık” dedi.

Kıbrıs’ta yaşayan herkesin dini inancına saygılı ve Anayasa’nın laiklik ilkesine bağlı olduklarını dile getiren Tel, “Vatandaşların anayasal güvencesini biz gençler koruyacağız” diye konuştu.

Devletin, gençlere, parasız, demokratik, eşit, laik ve bilimsel eğitim sağlamak zorunda olduğunu belirten Tel, bunun anayasal ve doğal bir hak olduğunu kaydetti.

Tel, şöyle devam etti:

“Çanakkale Gezisine ülkemizden her zaman katılım vardı, aramızda bu kamplara geçmişte katılmış arkadaşlarımız da var. Ülkemizde vesayet düzenini var etmek için protokoller, paketler ile güce yaranmak isteyen kimler varsa, her zaman bizleri karşısında bulacaktır. Bağnazlığa, hurafeye, yobazlığa adamızda geçit vermedik, vermeyeceğiz. Her türlü sömürüye karşı olduğumuz gibi, kimlik, din, kişisel özgürlük ve hakların sömürülmesine de karşıyız”

Kadın, erkek ayrı kamplarda siyasi belgeseller izletildiğini, gençlere tek bir din ve mezhebe dayalı propaganda yapıldığını iddia eden Tel, “kadın-erkek eşitsizliği yaratan, ucu dini siyasete varan bir ortamın yaratılmış olduğunu” savundu.

Tel, “Ellerindeki her türlü güçle; imkân sahibi olanların, henüz reşit olmayan gençlerimizi, bilinçli, sistematik bir şekilde günbegün dönüştürmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Kur'an kurslarının yasalara aykırı olduğunu söyleyen Tel, bunun yanında, pedagoji eğitimi almamış kimseler tarafından çocuklara eğitim verildiğini, Eğitim Bakanlığı yerine camiden Çanakkale Kampı’na kayıt alındığını, sosyal devletin çalışmaz hale getirilerek gençlere, sportif, sosyal, kültürel faaliyetlerin sunulmadığını öğrendiklerini iddia etti.

“Bütün bu yapılanlar toplumumuzu kamplaştırmakta. Dostluk ve sevgi içerisinde yaşayan bizleri, din, dil, ırk, mezhep, cinsel yönelim, etnik köken farklılıklarımıza göre ayırmaya çalışanları reddediyoruz” diyen Tel, gençlerin, nefret söylemleri yerine sevgi dili ile insanlığı bir araya getirerek, toplumda yaratılmak istenen kamplaşmaya karşı çıkacaklarını belirtti.

Tel, sözlerini, “Dün kültürümüzün devşirilmesine, bize dayatılan toplum mühendisliğine nasıl izin vermediysek, bugün de laiklik, eşitlik, demokrasi adına kültürel dokumuzu bozmayı hedefleyen, her türlü hamleyi de reddettiğimizi kamuoyuna saygı ve sevgiyle duyururuz” diyerek sonlandırdı.