Kıbrıs Postası'ndan Cansu Yarışan'a konuşan Mesarya Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Salih Gürsoy, KKTC’de yaşanan kuraklık ve üreticilerin girdi maliyetlerinin artması nedeniyle enginar üretiminin ve enginar üreticilerinin olumsuz etkilendiğini söyledi.

“ENGİNARLAR DAYANIKSIZ, PAZAR ŞANSI DÜŞÜK…”

Mesarya Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Salih Gürsoy KKTC’de yaşanan kuraklık nedeniyle üretimden memnun olmadıklarını kaydederek, üreticilerin üretimde başarılı olmalarına rağmen hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve yağışın az olması nedeniyle enginarların dayanıksız olduğunu, kısa sürede bozulduğunu ve bunun sonucunda pazar şansının olumsuz etkilendiğini ifade etti. Yağış oranının düşmesi nedeniyle enginar üreticilerinin iyi bir yıl geçiremediğini belirten Gürsoy, “Yağmur sulaması olmadığı için toprağın gönen yapamaması nedeniyle enginar üretimi olumsuz etkilendi” şeklinde konuştu.

“BU YIL ENGİNAR ÜRETİCİSİ PARA KAZANAMADI”

Enginar satış fiyatlarında geçen yıla oranla düşüş yaşandığını kaydeden Gürsoy, üreticinin kar edemediğini ve memnun kalmadığını belirterek, “Geçen yıl Ocak ayında çıkan enginarlar 1 TL satılırken bu yıl 45 kuruş ile 95 kuruş arasında bir fiyatla satış yapıldı. Bu yıl üretici para kazanamadı” şeklinde konuştu. 

“GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 15-20 ORANINDA ARTTI, FİYATLAR 10 YILDIR AYNI”

Genellikle Mayıs ayına kadar enginar üretimine devam edildiğini belirten Gürsoy, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle enginar üretiminin en fazla Nisan ayına kadar devam edebileceğini ifade ederek, kuraklık nedeniyle yaşanan olumsuzluklar yanı sıra yüzde 15-20 oranında artar girdi maliyetlerine rağmen enginarın satış fiyatının 10 yıldır aynı kalmasının da üreticiyi zor duruma soktuğunu kaydetti.

“İHRACAT ÜRÜNÜ ENGİNARIN DAYANIKSIZ OLMASI ZARARA NEDEN OLUYOR”

KKTC’den yurtdışına yıllık olarak yaklaşık 12 milyon enginar ihraç edildiğini ve enginarın bir ihracat ürünü olduğunu dile getiren Gürsoy, “Enginar, KKTC’nin ihracat ürünüdür. Her yıl yaklaşık olarak 12 milyon enginar ihraç ediliyor. KKTC piyasası için ise bir üreticinin ürettiği 1 buçuk milyon enginar fazlasıyla yetiyor. Enginar üreticileri ürünlerini ihraç ettiği zaman para kazanabiliyor. Ancak kuraklık nedeniyle ürünlerin dayanıksız olması, kısa sürece bozulması pazar şansını düşürürken, üreticinin de zarar etmesine neden oluyor” dedi.