Kıbrıs Postası'ndan Ertuğrul Senova'nın haberine göre, Erken Genel Seçimlerin hemen ardından bir de yerel seçim süreci atlatan Kuzey Kıbrıs siyaseti, olağan şartlarda 2020 yılına kadar uzanacak olan kurultaylar sürecine girmiş durumda. Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) yerel seçimlerin hemen ardından başlayan kurultay hesaplaşmalarıyla start alan süreç, Ekim ya da Kasım 2018’de UBP’de gerçekleşecek olağan kongreyle ilk yarışını verecek. 

UBP’DE 5 ADAYDAN SİNYAL 

Yerel seçimlerin hemen ardından, kurultay hesaplaşmalarına başlayan ana muhalefette, partinin 5 kurmayı genel başkanlık görevi için aday olma yönünde sinyal çakmış durumda. Ekim ayında gerçekleştirilmesi planlanan kurultay için yeniden başkan adayı olacağını açıklayan mevcut Genel Başkan Hüseyin Özgürgün dışında, Milletvekili Sunat Atun, Ersin Tatar, Hasan Taçoy ve Faiz Sucuoğlu da nabız yoklar durumda. 

CTP’DE ŞİMDİLİK ‘OLAĞANÜSTÜ’ BİR DURUM YOK

Özellikle yerel seçim sürecinde, Lefkoşa’dan belediye başkan adayı göstermeyerek, koalisyon ortağı TDP’nin adayını desteklemesi nedeniyle, parti içindeki pek çok merci tarafınca eleştirilen mevcut Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yönetimi, olağan kurultayını Kasım 2019’da gerçekleştirilmeyi planlıyor. Kulislerde, partinin Mağusa bölgesinde ciddi sıkıntılar yaşadığı ve bu sıkıntıların kongre tarihine etki edebileceği yönünde iddialar konuşuluyor. CTP’nin kurultay tarihine ilişkin Kıbrıs Postası’na konuşan Genel Sekreter Erdoğan Sorakın, düzenlenen toplantılarda erken kurultay gibi bir konunun konuşulmadığını fakat Parti Meclisi’nde böyle bir talebin dile getirilmesi durumunda olağanüstü bir kurultay için adım atabileceklerini ifade etti. 

HP’DE ÖZERSAY DIŞINDA SEÇENEK YOK

7 Ocak erken Genel Seçimlerindeki oy oranını, yerel seçim sonuçlarına pek yansıtamayan Halkın Partisi (HP) de kurultay tarihi yaklaşan partiler arasında yer alıyor. Olağan Kongre için Ocak 2019 tarihini hedefleyen partiyle ilgili, kulislerde, genel başkanlık koltuğu için, mevcut başkan Kudret Özersay dışında aday olabilecek bir ismin bulunmadığı konuşuluyor. 

TDP, TEMAYI TAMAMLAYABİLİR... 

Koalisyonun küçük ortaklarından Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), geçtiğimiz günlerde aldığı karar doğrultusunda, pazartesi günü gerçekleşecek Parti Meclisi toplantısında kurultay için kesin tarih belirlemeyi planlıyor. Kulisler, genç ve yenilikçi temalı partide, mevcut başkan Cemal Özyiğit’in bu temaya uymadığı ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in başkanlık yarışında aday olabileceği konuşuluyor. 

YDP KURULTAY İÇİN 2020’Yİ BEKLEYECEK

7 Ocak erken Genel Seçimleri’nden hemen sonra İkinci Olağanüstü Kongresini gerçekleştiren Yeniden Doğuş Partisi (YDP), önümüzdeki kurultayını 2020 yılında gerçekleştirmeyi düşünüyor. Yerel seçimleri başarısızlıkla atlatan parti, üye sayısını arttırmayı hedefliyor.  

Öte yandan Demokrat Parti ise (DP) Olağan Kongre için 2018’in ilk yarısını işaret ediyor.